bloc cu 2 scari ( 19 ap.pe scara ) si fiecare scara avind asociatie de prop.
apanova refuza sa instaleza la scara 2 apometru si inregistreaza consumul pe tot blocul cu un apometru instalat la intrarea in bloc la sc.1 . consumul de apa rece pe tot blocul se imparte la nr.de persoan cu toat ca ap.din scara 2 au apometre.
cum putem sa determinam apanova sa ne instaleze un apometru la sc.2?
Apanova va poate instala un apometru de bransament daca scara 2 ar fi organizata si ea
in Asociatie.Puteti sa va instalati un apometru pasant cu o clasa de precizie apropiat de cel
din camin-
In mod normal furnizorul trebuie sa va construiasca bransament separat, avand in vedere ca sunteti doua asociatii distincte, insa "baietii" nu au nici-un interes, mai ales ca trbuie sa cheltuiasca si niste bani...
Solutia pe care o vad mai economica (pentru furnizor, dar si pentru asociatii), este ca in bransamentul existent sa va monteze inca un contor. Una dintre scari ramane cu vechiul contor, cel de-al doi-lea contor sa deserveasca cealalta scara. Pana aici cred ca este clar, da?
Ei, acum trebuie vazut, la fata locului cum se distribuie apa la cele doua scari. Daca din bransament pleaca o teava spre bloc si din subsol se ramifica stanga-dreapta pentru a alimenta cele doua scari ale blocului, treaba se complica putin. Pentru contorizare separata, una dintre scari va trebui sa sape un santz in care se va monta o teava care va alimenta, prin contor o scara. Trebuie vazut spre care dintre scari distanta de la bransament este mai mica. Santzul se poate sapa si pe vechiul amplasament (cred ca este mai bine asa), practic acum spre bloc pleaca acum doua conducte, una pentru o scara, cealalta pentru cealalta scara. In aceasta situatie, ambele asociatii trebuie sa colaboreze, practic sa se imparta in mod egal cheltuielile legate de aceasta lucrare. Pentru rezolvarea acestei situatii, cele doua com. executive trebuie sa se intruneasca, bateti in cuie o modalitate de rezolvare in sensul aratat mai sus si mergeti la furnizor cu lectia invatata. Trebuie sa insistati, pentru ca nu o sa fie usor. Costul apometrului si a nush ce ramificatii ce se vor face in vechiul bransament trebuie sa le suporte furnizorul, iar sapatul santului, conductele si ce mai este pe-acolo, apartin celor doua asociatii, asa cum am specificat, in mod egal.
Va doresc succes!
Pentru fiecare asociatie (scara) este ideal sa aiba propriul bransament.
In felul acesta Apa Nova ar emite factura fiecarei asociatii.
Contorul de bransament vi-l poate monta si furnizorul sau oricare prestator, dar cu proiect avizat de furnizor, contra cost (destul de scump) la scara care nu il are.
Daca nu aveti bani pentru montarea unui asemenea contor de bransament, va puteti monta un contor pasant (mai ieftin) in subsolul blocului, pecoloana comuna de aprovizionare cu apa, intre cele doua scari.
In acest caz furnizorul va emite tot o singura factura, ca si pana acum, cu consumul citit pe contorul de bransament.
Intre cele doua asociatii (scari) se face o conventie scrisa privind gestionarea, citirea consumului si impartirea facturii unice intre cele doua asociatii in baza consumului inregistrat pe acest contor pasant. De platit la furnizor isi va plati fiecare partea astfel incat sa incheiati factura la banut.
Furnizorul are limita de proprietate pana la contorul de bransament, astfel incat el nu emite factura pe altfel de contoare (contor pasant, contor de apartament).
Trebuie sa insistati la furnizor, la promarie, la prefectura... oriunde. In zona noastra, furnizorul este proprietarul apometrelor generala la intrarea in fiecare bloc sau in fiecare scara, furnizorul instaleaza, schimba..., fara a pune asociatia la plata acestora.
Nu ati spus daca sunt conditii tehnice de separare a consumului pentru ca acest aspect este foarte important.
De exemplu la noi avem doua scari la care este imposibil separarea consumului pentru ca, fiind lipite, o coloana care trece pe verticala din subsol pana la etajul 10 prin bucarariile de la scara A, alimenteaza si bucatariile de la scara B pri 10 tevi orizontale de 50 cm ce trec prin perete la fiecare etaj. Apoi alta coloana trece prin baile de la scara B si alte 10 tevi orizontale sparg peretele fiecarei bai de la scara A. La mezanin, parter, demisol mai sunt si agentii economici ce se alimenteaza din acelasi bransament, iar acesti agenti economici sunt unii la scara A altii la B dar altii atat la A cat si la B. Din cele 84 de apartamente ale celor doua scari, 40 (20 de la A si 20 de la B) au coloane comune asa cum v-am explicat.
Daca nu aveti asemenea situatii, insistati la furnizor si la ceilalti asa cum as spus pana rezolvati cu separarea.