avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... CONVENTIE INTRE ASOCIATII DE PROPRIETARI
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

CONVENTIE INTRE ASOCIATII DE PROPRIETARI

Buna ziua!
Suntem un bloc cu doua scari: sc 1 si sc 2. Fiecare scara avem personalitate juridica , constituiti in Asociatii de proprietari separat. Avem comun bransamentul de apa rece.La formarea celor doua asociatii de proprietari in anul 2003, s-a intocmit o conventie intre asociatii cu privire la gestionarea serviciului de alimentare cu apa rece de ApaNova furnizat pe reteaua care strabate subsolurile apartinand partilor astfel:
-Factura comuna va fi primita de catre AS.PROP SC2 care va instiinta lunar ,in scris, in cel mult 2 zile de la data primirii cealalta asociatie adica SC 1.
-Repartizarea contravalorii facturii se va face conform numarului de metri cubi apa rece cititi pe contoare (se scade din metri cubi din contorul general, metrii cubi cititi la sc.1.
As.prop. Sc 1 este nemultumita de faptul ca presedintele de la scara 2 nici nu vrea sa auda de contorul pasant pe care noi ni l-am montat in subsol si de care ar trebui sa se tina cont conform conventiei. Ne sugereaza sa ne facem debransarea pentru ca el are contorul general care ii apartine chipurile ca este mai aproape de scara lui si contractul cu ApaNova este facut pe sc 2.
Acum repartitia consumului de apa rece se face proportional cu metri cubi pe care ii dau proprietarii celor doua scari, prin citirea apometrelor.Aici apare nemultumirea: presdintele de la sc 1 face verificarea apometrelor lunar , deci consumul de apa rece la noi este mult mai aproape de realitate, pe cand la sc 2 nu isi da nimeni interesul, incat diferenta intre contorul general si ce citesc locatarii este vara si de 80-100 metru cubi.
NU avem bani pentru debransare, dar vrem sa-i propunem presedintelui de la sc 2 , sa -si puna si ei contor pasant de aceiasi clasa cu al nostru, si numai eventualele diferente de metri cubi fata de contorul general sa ramana in discutie.
Intrebare?
-Care este forma legala prin care sc 2 sa respecte conventia initiala sau ce sfaturi utile si legale ne puteti da ?
Multumiri
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:02, 20 Mai 2013
Noi am avut o situatie, sa zicem asemanatoare, respectiv doua scari de bloc carora furnizoru de apa potabila, furniza apa la cele doua scari printr-un singur apometru, montat desigur intr-un camin. Cele doua scari de bloc fac parte din aceeasi asociatie, iar repartizarea se facea cumva asemanator ca la asociatiile dvs., adica:
- cantitatea furnizata prin contorul furnizorului = 210 mc;
- suma cant. declarate de prop. din cele doua scari = 180 mc;
- diferenta de 30mc se impartea la nr. prop. din cele doua scari, rezulta xx mc/pers.;
- deci la consumul declarat de un proprietar, sa zicem 10 mc se adauga ”diferenta” calculata prin formula xx mc/pers * nr. pers. din apartatament;
In acest fel inca se mai procedeaza si la alte scari de bloc care au ramas bransate cate doua scari la un singur apomeru de bransament; desigur ca prin aceasta metoda cei 210 mc facturati = cu 210 mc repartizati.
Bun, pentru ca au fost discutii intre cele doua scari, am mers la furnizor si am cerut ca fiecare scara sa fie contorizata separat. Usor de spus, greu (costisitor) de facut. Ni s-a explicat ca sa vedeti ca este nevoie de un proiect, de efectuat lucrarea de separare de masura, de procurat un contor agreeat de furnizor - totul pe cheltuiala asociatiei... Desi ne-am dat si cu fundul de pamant, furnizorul nu s-a lasat induplecat: daca vreti separare de masura, va costa... atat... (din cate-mi amintesc, cam 2000 lei). Am pus in discutia proprietarilor aceste lucruri si toata lumea a fost de-acord cu separarea de masura. Faza urata a fost ca acel bransament se afla la o distanta de cca. 20m de prima scara, in exteriorul blocului, iar pana la scara urmatoare mai erau inca 20 m. Am fost nevoiti sa mai ”tragem” inca o teava pana la locul de separare fizica a celor doua scari (adica santz de 1m adancime, teava, coruri, fitingarae, etc.), astfel ca toata lucrarea ne-a costat cam 4500 -5000 lei.
Ei, ”baietii” au crezut ca, gata, necazurile lor s-au terminat si ca nu au sa mai fie diferente! Nu a fost chiar asa, ba din contra, cei cu ”gura” mai mare s-au dovedit a fi cei in a caror scara diferentele/persoana rezultau mai mari decat atunci cand erau la grupa mare, dar acum nu mai zic nimic...
............................
Pentru ca am inteles ca aveti deja un apometru pasant, cel mai ieftin ar fi sa va mai procurati inca unul, absolut la fel, pe care sa-l montati la scara care nu il are, sa le sigilati intr-un fel, de comun acord si pe care sa le luati in calculul repartizarilor pe scari, prin scaderea celor doua cantitati rezultate la cele doua pasante, din contorul general, apoi fiecare ”scara” isi calculeaza propriile diferente - dar acum fara suparare. Chestia este ca cineva sa se ocupe un pic de aceasta chestiune, sa mai verifice, macar odata cu lecturarea apometrelor (poate constituiti in acest sens si o mica comisie formata din ”oameni” de la cele doua scari/asociatii) daca nu sunt si alte pierderi, daca sigiliile sunt ok, etc.
Cu aceasta lucrare, nu cred ca furnizorul va va intocmi facturi separate. Zic, nu cred, insa daca induplecati furnizorul ca in ziua lecturarii contorului general de bransament, faceti si dvs. lecturarea celor doua pasante, intocmiti un PV prin care fiecare scara isi recunoaste consumul propriu, iar suma celor doua valori este egala cu valoarea consumului contorului de bransament (adica sa nu fie diferente!!!), atunci, poate-poate, vi se vor face facturari separate. Am zis ca nu cred pentru ca furnizorii lucreaza acum dupa anumite standardere, ISO nustiu cat, asa ca este mai putin probabil sa se complice cu asemenea artificii...
Va doresc mult succes!
Furnizorii nu factureaza decat pe baza locurilor de consum prezentate in contract. Nicicum altfel.

Este suficient un contor pasant pentru ca pe el se citeste ceea ce trece mai departe, iar montarea lui se face exact la separarea fizica intre cele doua scari.
Nu inteleg insa care este rolul acestuia in repartitia apei intre cele doua scari daca spuneti ca aceasta se face conform consumului declarat (???)

Normal ar fi ca atunci cand furnizorul face citirea bransamentului, doi reprezentanti, cate unul de la fiecare scara sa citeasca impreuna si pasantul. Asta ar insemna sa se scada din totalul consumului de la bransament, consumul pasantului care ar fi consumul scarii 1. Ce ranane este consumul scarii 2. Sper sa nu fi incurcat socotelile cu scarile!
Astfel se inchide factura, iar in interiorul fiecarei scari isi impart consumul real asa cum vrea fiecare asociatie.

Din mesaj eu n-am inteles ca s-ar proceda astfel....sau ma insel?
Exact asta vrem si noi cei de la sc 1, d-na Elga, asa scrie si in contractul de asociere cand ne-am constituit in asociatii separate. Problema este ca actualul presedinte de la sc 2 nici nu vrea sa auda de acest contor pasant pe care il avem deja montat, nici nu sta la discutii deoarece consumul declarat de la scara 2 nu este real, nu verifica nimeni corectitudinea metrilor declarati, si lor le convine.Cum il convingem pe presedinte sa luam in considerare datele de pe contotul pasant? Forma legala ne intereseaza ca pe cale amiabila n-am reusit.Suma consumului declarat in metri cubi este intodeauna mai mica decat cea de pe factura cu aprope 80-100 metri cubi.Noi, sc 1, facem comisii din 3 in 3 luni si verificam apometrele si intodeauna consumul declarat este mai real ca la sc2 unde nu se face nici-o verificare.In aceste condittii noi platim procent mai mare din total factura.Si nu este corect.
Deci Cum il convingem pe presedinte sa luam in considerare datele de pe contotul pasant? Forma legala ne intereseaza.
Multumiri!
Era sa zic vorba mare, pe care sunt tentata sa o scriu de cate ori vad ca cineva, oricine ar fi, nu vrea sa respecte o intelegere scrisa, un contract, o lege, dar n-o zic, ca nu-mi da voie Regulamentul forumului! X-(

Faceti o reclamatie la primarie si daca nici asa nu se respecta..... apai nu va ramane decat sa faceti o efort financiar si sa va montati contor de bransament.
Nu stiu daca din punct de vedere economic ati fi avantajati, dar stiu ca in fata unui comportament abuziv nu ai a face decat sa-ti desparti interesele cat mai mult posibil.

Nu v-as sfatui sa mergeti in instanta pentru ca ati avea nevoie de probe si inscrisuri prin care sa dovediti ca nu se respecta conventia dintre cele doua asociatii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflict intre doua asociatii pentru montarea unui apometru pasant la sc 1 goby goby Suntem doua asociatii de prop.cu personalitate juridica fiecare(sc1sisc2).Avem in comun doar caminul cu contorul general de apa rece. Datorita consumului ... (vezi toată discuția)
Constatare consum de apa rece necontorizat (furt) StRotaru StRotaru Asociația de proprietari la care sunt administrator este titular de branșament APA NOVA. Astfel pe baza citirilor contoarelor pasante existente eu împart ... (vezi toată discuția)
Diferente pret apa rece teisoara teisoara Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea speta . - Reacţia reprezentanţilor societăţii vine după ce, în repetate rânduri, mai mulţi ... (vezi toată discuția)