avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conflict intre doua asociatii pentru montarea unui ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conflict intre doua asociatii pentru montarea unui apometru pasant la sc 1

Suntem doua asociatii de prop.cu personalitate juridica fiecare(sc1sisc2).Avem in comun doar caminul cu contorul general de apa rece. Datorita consumului exagerat de mare de metri cubi de apa rece, in AD GEN din 2013, locatarii de la sc 1 au hotarat montarea unui contor pasant In conformitate cu Art. 33. - (1) HG 1588/2007.Am informat sc 2 atat verbal cat si oficial de montarea acestui contor asa: " In data de 07.06.2013 Asociatia de Proprietari Bloc ...., Sc 1, si-a montat contor pasant de apa rece de clasa de precizie superioara, la separarea fizica intre cele doua scari(verificat metrologic, garantie, de la firma abilitata) Ca atare, conform hotararii Adunarii Generale din 20.02.2013 si Deciziei Comitetului Executiv din 29.05.2013 calculul apei reci la sc1 se va efectua in functie de metri cubi inregistrati pe contorul pasant.
- In temeiul legii 230/2007 si HG 1588/2007 pentru repartizarea corecta a facturii de apa rece pe fiecare scara, va recomandam montarea unui contor pasant de aceeasi clasa cu cel de la sc1, iar diferenta de consum dintre cantitatile inregistrate pe contorul general de bransament si suma consumurilor înregistrate de aceste contoare pasante , sa se faca proportional cu consumul declarat de fiecare scara in parte, in urma unei conventii scrise.
In aceste conditii se poate tine sub control consumul de apa rece interior pe fiecare scara in parte, luandu-se masurile necesare printr-un regulament intern de gestionare a apei reci"
Raspunsul celor de la sc 2 pe e-mail , suna cam asa :"- Datorita fapului ca nu se poate plati o factura un urma citirii unui contor pasant - cum scrie in instiintarea asoc de proprietari a scarii 1 (in conditiile in care nu exista certificat de verificare metrologic, Aprobare de Model de la Compania de apa, etc) si mai mult, scara 2 nu are un contor pasant, NU ACCEPTAM VARIANTA PLATII TUTUROR PIERDERILOR DE CATRE SCARA 2.Pana la noi ordine plata se va face ca si pana acum.Va rog sa intelegeti ca nu suntem de acord cu modul dvs de calcul.Pana vom monta si noi un contor pasant pe apa rece - nu ne dicteaza nimeni cand – plata apei reci va fi facuta ca si pana acum, si va mai rog ceva – nu ne mai credeti prosti ca nu va merge – daca nu intelegeti - exista cai legale sa va facem sa intelegeti"
Probleme ce apar:
1) Sc1 a calculat din toatul fac de la APA NOVA suma aferenta metrilor cubi de pe contorul pasant.
2) Sc 2 a calculat din toatul fac. de la APA NOVA doar metri cubi raportati de locatari.
3) A ramas o suma nerepartizata de aproape 700 lei
Intrebare?
-Cenzorul si contabilul de la sc 1, spun ca noi procedam corect.
Ce parghii exista ca sa inteleaga si de la sc 2 ca trebuie sa-si monteze contor ?
Cine va plati acea suma nerepartizata, care la un moment dat va deveni restanta?
Nu se pune problema executarii unui bransament nou pt. ca nu sunt bani.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: goby , utilizator 11:04, 2 August 2013
Exista un contor de bransament comun.
Apa intra pe contorul de bransament si la contorul pasant se inregistreaza un index.
Daca scara 2 n-ar consuma, pe acest contor pasant nu s-ar inregistra nici un litru de apa. Dar consuma. Pai ce consuma, ce index i se inregistreaza, acela este consumul scarii 2.

Ce ar masura un alt contor pasant?
Apa care intra pe bransament este clar consumul celor 2 scari din care se scade consumul de pe pasant. Diferenta revine sc. 1.
Pe acesta zona nu exista pierderi, ci numai in caz de avarie.

Deci e bine cum e acum.
Aveti o factura cu 400 mc.
Pe contorul pasant se inregistreaza un consum de 150 mc.
Asta inseamna ca scara 1 a consumat 250 mc, iar scara 2 a consumat 150 mc.
Cum isi repartizeaza acest consum in interiorul fiecarei asociatii, aiasta e treaba fiecareia.

Numai in caz de avarie pe teava pana in contorul pasant, aceea se imparte proportional intre scari, desi in acea luna va fi o bulversare pentru ca nu s-ar stii din totalul de apa cat e de la avarie si cat de la consumul normal.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Iulie 2013
elga50, moderator
Multumesc pt raspuns elga50. Asa gandim si noi cei cu pasantul.Problema este ca scara cealalta(care trimis o persoana pentru a verifica cum se citeste pasantul) NU VREA sa ia in considerare indecsii de pe pasant, pentru ca nu vor muschii lor, asa ne-au comunicat.Pe factura au fost 830 metri cubi.Noi am repartizat pe lista de plata valoarea a 382 metri cubi cititi pe pasant.Lor le-a ramas 448metri cubi.Dar NU vor sa conceapa un consum asa de mare si ei au repartizat pe lista de plata valoarea a 348 metri cubi cat au raportat locatarii.Diferenta de 100 metri cubi nerepartizata pe listele de plata cine o va plati, pentru ca daca ei se incapataneaza sa nu respecte pasantul nostru vom aparea curand cu restante la ApaNova!La ei Comitetul Executiv nu prea exista si Administratorul este cel care decide! Ce sa facem ? Sa facem sesizare la primarie ?sau unde? Sa faxcem plangere penala administratorului pt. ca nu respecta art 33 din norme, iar calculul listelor nu este corect? Noi nu vrem sa aparem restantieri la furnizori si nici bani nu avem sa ne separam deocamdata.
Din pacate nu o puteti rezolva decat pe calea justitiei. Dar ar fi un caz in plus care va demonstra, din nefericire o spun, ca separarea unui condominiu in mai multe asociatii este o treaba care, desi buna in substanta ei, se dovedeste ca la romani, unde muschii decid, ramane un deziderat greu de atins si atunci atat furnizorii cat si alte autoritati cer dovezi si dovezi si dovezi ca despartirea este totala - fara cordonul ombilical al contorului de bransament unic pentru mai multe asociatii.

Sigur, ati putea sa nu platiti si nici sa nu faceti asta, dar in timp se vor aduna restantele la furnizor si veti ajunge sa vi se puna penalizari pe factura pe care evident administratorul cu muschii de otel nu le va plati ca el nu le va recunoaste...si uite-asa e cand stai la mila prostului. Sau si mai rau, sa va opreasca apa.

Imi pare rau ca folosesc expresii dure la adresa unuia care-si spune administrator si ne face tagma de ras, dar populismul este o pegra ingrozitoare a societatii noastre, iar acest administrator nu face altceva decat populism.
Personal m-a luat cu indignare cand am citit ce-ati scris si chit ca am manca paine cu mamaliga, bransament tot ne-am face, numa' de a scapa de necaz.

Nu va pot da decat solutii greu de facut, complicate, dar nu va pot spune sa va duceti si sa-i dati doi pumni in cap, poate ca si-ar reveni, ca nu ar fi un sfat in conformitate cu staiful site-ului nostru. :)

Sunteti prinsi la mantinela. Nu v-as sfatui sa umblati pe la unii si altii, ca dupa ce ca e vara si lumea in lehamite totala, veti primi si sfaturi dintre cele mai bizare.
Strangeti bani si faceti-va bransament sau dati asociatia vecina in judecata.

Acum vedeti de ce sustin eu ca despartirea unei asociatii pe bloc in asociatii pe scari nu este buna si aduce multe necazuri!?
Acum aveti neintelegeri cu apa consumata.
Dar aveti si canalizarea comuna si nu o sa ajungeti la o intelegere nici atunci cand va trebui desfundata basa, ori schimbat coloane de scurgere comune.
O avarie in subsol, pe coloanele unei scari, poate umple subsolul de mizerii ce afecteaza sanatatea tuturor din bloc, subsolul fiind comun. O sa fie greu sa-i fortati pe cei de la scara dealaturi sa-si repare scurgerile si sa curete tot subsolul.
O terasa nereparata la o scara de cativa ani, o terasa care este continua, la acelasi nivel pe cele doua scari, o sa-i afecteze si pe cei care si-au reparat terasa anul acesta.
O lucrare de reabilitare termica a blocului va fi iar imposibil de facut, unitar, cu aceleasi materiale...

Eu stiu ca in momentul cand s-au infiintat asociatii separate pe cele doua scari au fost necesare avizele principalilor furnizori. Probabil ca atunci s-a stabilit modul de repartizare a valorii facturii de apa pe cele doua scari.
Acum cine nu respecta intelegerea? Scara 1 sau scara 2?
O incercare de a rezolva problem ar fi sa mergeti la furnizorul de apa. Discutati acolo cu cei din conducerea firmei pentru ca ei au experienta si poate va ajuta sa rezolvati problema invitandu-l si pe presedintele sau administratorul celeilalte scari la o discutie.
Tot la furnizor discutati si solocitati sa va faca ei bransament separat. Poate-l face fara sa va coste nimic. Sau o sa va spuna un pret care nu este mare. Ori va acorda posibilitatea sa platiti intr-un an...
Spuneti ca, intr-o luna este o diferenta de aproximativ 700 lei. Daca trrebuie sa platiti luna de luna asemenea sume, pai cred ca mai bine suportati costul unui bransament. Daca acesta nu necesita material mult, devieri importante de traseu, ci doar montarea unui robinet mai mare in apropierea celui existent acum, nu cred sa fie costuri prea mari.
Incercati la furnizor aceste variante si spuneti-ne si noua de discutia cu reprezentatii furnizorului.
Va multumesc mult pt. raspus.Sfaturile dv imi sunt de un real folos , mai ales ca sunt un presedinte nou care ma implic mult in problemele asociatiei si vreau sa respect legea.
Asa este , la infiintarea celor doua asociatii s-a stabilit modul de repartizare a valorii facturii de apa pe cele doua scari, printr-o conventie scrisa si montarea unui contor pasant la sc 1, de care nu s-a tinut cont niciodata, repartizarea facandu-se dupa un principiu personal al administartorului care administra ambele scari .Anul trecut la sc 1, a decedat presedintele, am preluat eu si am inceput sa-mi pun problema serios de ce este asa mare diferenta intre metri cubi ctiti de locatari si cei cititi de APANOVA, aproape 100-150 metri cubi.Am facut comisie si am verficat la 3 luni apometrele din apartamente s.a.m.d, etc si-n ad generala din martie 2013 am hotarat sa respectam acea conventie si sa ne montam un contor pasant nou, verificat metrologic , de clasa B. Am instiintat sc2 de aceste demersuri care ne-a raspuns pe e-mail ca:
"NU ACCEPTAM VARIANTA PLATII TUTUROR PIERDERILOR DE CATRE SCARA 2.Pana la noi ordine plata se va face ca si pana acum.Va rog sa intelegeti ca nu suntem de acord cu modul dvs de calcul.Pana vom monta si noi un contor pasant pe apa rece - nu ne dicteaza nimeni cand – plata apei reci va fi facuta ca si pana acum, si va mai rog ceva – nu ne mai credeti prosti ca nu va merge – daca nu intelegeti - exista cai legale sa va facem sa intelegeti"

Deci sc 2 NU RESPECTA NIMIC!Nici conventia, nici art 33 din norme, nici o metodologie de calcul corecta.La ei nimeni nu verifica ce se intampla in asociatie.Problema este ca bransamentul este mai aproape de scara lor si ei considera ca le apartine in exclusivitate si sunt titulari de contract. Am luat in calcul si discutiile la apanova, dar si plangere penala pentru abuz in functie a presedintelui si administratorului.Noi avem alte probleme mai grave de rezolvat anul acesta -terasa, curge apa pe oameni in casa.E adevarat ca cei mai destepti cedeaza, dar pentru cel putin un an nu avem posibilitatea debransarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventie intre asociatii de proprietari goby goby Buna ziua! Suntem un bloc cu doua scari: sc 1 si sc 2. Fiecare scara avem personalitate juridica , constituiti in Asociatii de proprietari separat. Avem comun ... (vezi toată discuția)
Bransament apanova cristianfluturas cristianfluturas bloc cu 2 scari ( 19 ap.pe scara ) si fiecare scara avind asociatie de prop. apanova refuza sa instaleza la scara 2 apometru si inregistreaza consumul pe tot ... (vezi toată discuția)
Constatare consum de apa rece necontorizat (furt) StRotaru StRotaru Asociația de proprietari la care sunt administrator este titular de branșament APA NOVA. Astfel pe baza citirilor contoarelor pasante existente eu împart ... (vezi toată discuția)