avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... diferente pret apa rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

diferente pret apa rece

Buna ziua,

va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea speta .
-
Reacţia reprezentanţilor societăţii vine după ce, în repetate rânduri, mai mulţi gălăţeni au luat cu asalt Apă Canal şi s-au plâns că plătesc pentru metrul cub de apă rece între 7 şi 12 lei. Asta în condiţiile în care tariful pentru consumatorii casnici, unic la nivelul judeţului, practicat de operator pentru apa potabilă este de 4,19 lei (cu TVA de 9 la sută), iar pentru canalizare de 2,54 de lei (cu TVA de 20 la sută).

"Din informaţiile şi documentele furnizate de locatari din cadrul asociaţiilor de proprietari din mai multe zone ale oraşului, constatăm că reprezentanţii legali ai asociaţiilor afişează pe listele de plată preţuri diferite de la un bloc la altul şi chiar de la o scară la alta pentru un metru cub de apă şi canalizare. Spre exemplu, la Asociaţia de proprietari nr. 186, la blocurile: LC1 sc. 1, LC2 sc.2, LC3 sc. 2 preţul era de 7,18 lei (AR); la blocul LC2 sc. 1 - 7,25 lei (AR); la blocul LC5 sc. 2 - 8,96 lei (AR); la blocul LC5 sc. 4 - 7,27 lei (AR), conform listelor afişate pentru luna noiembrie 2015, puse la dispoziţie de un locatar

Intrebarea mea este
-care este pretul corect ?
_ce reprezinta diferentele
-ce temei legal avem pt diferente
-ce e de facut ?

va multumesc
Factura de apa si canal vine cu metri cubi consumati plus tariful de canalizare insumînd un tarif pe m.c. consumati .
La asociatiile de proprietari acesta factura trebuie impărțita consumatorilor ,sunt rare cazuri cand m.c. facturati corespund cu cei ai consumatorilor. Atunci cand contorul de bransament indica mai mult decat au declarat proprietarii aceea difernta dintre contoare se repartizeaza in funtie de hotaririle luate in Adunarea generală a asociatiei .
Unele asociații repartizează surplusul de m.c implicit pret in metri cubi consumați de consumator de aici și prețul de la o scara la alta sau de la bloc la bloc .
Cealaltă variantă ar fi să se plătescă prețul oficial iar diferentele de m.c. implicit preț să fie repatizat pe fiecare ap. locuibil , aceasta este și varianta aplicată la noi in bloc .

Legea 230/2007.
Pretul furnizorului este cel din factura.

Intre consumul inregistrat pe contorul de bransament si consumul declarat al locatarilor exista o diferenta care are multiple cauze si care se inregistreaza la aproape toate asociatiile de proprietari.
Aceasta diferenta se poate consemna separat, printr-o rubrica aparuta acum in cazul dv. sau se poate ascunde in pret, astfel incat pretul afisat la asociatia de proprietari este mai mare decat pretul furnizorului.

In cazul dv. s-a renuntat la repartizarea diferentei in functie de consum (diferenta ascunsa in pret) si s-a abordat evidentierea clara in rubrica separata si repartizarea acesteia in functie de cota-parte indiviza.

Oricare din metode este corecta, doar criteriul trebuie decis in comitetul executiv, printr-un regulament de impartire a costurilor cu apa.
banuiesc ca problema provine de la faptul ca asociatia imparte valoarea facturii de apa la suma consumului de apa predat de catre proprietari (care, de obicei, nu coincide cu cel evidentiat de apometrul general al blocului, pe care furnizorul de utilitati il ia in calcul) si de aici rezulta preturi diferite.
ce este de facut: adresa catre asociatia de proprietari sa pastreze pretul emis de catre furnizor, iar diferentele de apa sa fie evidentiate distinct pe lista de plata.
de exemplu: consumul afisat de catre apometrul general al blocului este de x mc, consum in functie de care furnizorul de apa emite factura catre asociatie.
suma consumurilor predate de catre proprietari este y. in cazul in care acestea doua nu coincid (de obicei, x este mai mare ca y), se va pastra pretul de furnizor, iar diferenta de consum in metri cubi intre x si y va fi repartizata proprietarilor, in functie de anumite criterii- alese de catre comitetul executiv. de ex: in functie de nr de persoane din apartament, in mod egal pe apartament, in functie de consum, etc. )
Va multumesc frumos pt explicatii.ce ne facem insa in sit in care avem in pret -diferenta si avem rubrica separata de pierderi .Aceasta situatie cum se numeste cand persista ?Pot sa atasez daca e permis sa vedeti ca nu e rea credinta din partea proprietarilor ci ....nestiinta (sa o numim elegant )din partea pres asoc
Pretul la care de facturare a apei de catre furnizorul dumneavoastra a fost anul trecut de 7,39 lei/m.c. iar in 2016 este de 6,73 lei/m.c.
[ link extern ]
Concret cat ati platit anul trecut si cat platiti anul acesta metrul cub de apa rece in asociatia dumneavoastra?

Alte discuții în legătură

Calcul tarife apa rece si apa calda - intretinere gabi.b gabi.b Am sunat la furnizorul de apa si mi s-a comunicat ca metrul cub de apa rece este 2,8 lei si apa de canal 1,2 lei. Cum se calculeaza apa facturata locatarilor ... (vezi toată discuția)
Apa rece - pret / mc nicu1961 nicu1961 de ce variaza luna de luna pretul afisat la intretinere pt 1 mc de apa rece? care este pretul corect al 1mc apa rece azi 20.10.2010 ,inclusiv apa menajera ... (vezi toată discuția)
Calcul pret corectat canal+epurare iulianaraU iulianaraU Buna ziua, Efectuez o expertiza contabila judiciara si am nevoie de niste informatii despre cum se calculeaza pretul corectat la canal+epurare. Se calculeaza ... (vezi toată discuția)