avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul tarife apa rece si apa calda - intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul tarife apa rece si apa calda - intretinere

Am sunat la furnizorul de apa si mi s-a comunicat ca metrul cub de apa rece este 2,8 lei si apa de canal 1,2 lei.
Cum se calculeaza apa facturata locatarilor la intretinere deoarece pe tabelul de intretinere afisat este trecut apa rece = 6,2 lei metrul cub si apa calda = 8,3 lei metrul cub.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:05, 21 Februarie 2011
Conform facturii pe consumul contorizat si pierderile in functie cu au hotarat Adunarea Generala a Proprietarilor membrii ai asociatiei de proprietari sau locatari; Exista doua moduri de calcul acceptate p% raportat la consum sau pe numar de piersoane...:sorry:
@gabi.b
Pretul din factura al AR si AC este mai mic. Probabil ca diferentele intre consumul facturat si cel declarat de proprietari, denumit indeobste "pierderi" sunt bagate in pretul apei.
Cu alte cuvinte pierderile se repartizeaza proportional cu consumul la asociatia dv.
Modul de repartizare a acestor pierderi este recomandat de ANRSC sa se faca pe cota-parte indiviza, dar asociatiile pot decide ca aceasta sa se faca:
- pe cota-parte indiviza
- pe consum
- pe nr. de persoane
sau
- o combinatie ponderata intre doua sau trei dintre cele de mai sus
Ultima modificare: Duminică, 20 Februarie 2011
elga50, moderator
gabi.b a scris:

Am sunat la furnizorul de apa si mi s-a comunicat ca metrul cub de apa rece este 2,8 lei si apa de canal 1,2 lei.

Furnizorul va comunicat preturile unitare fara TVA.
Daca in bloc intra un m.c. de apa, aceasta se plateste astfel:
2,8 + 1,2 = 4,00 lei/m.c. fara TVA
Iar cu TVA pretul este de 4,96 le/m.c.
Daca pe factura se mai adauga si apa pluviala, de care nu ati amintit (cu toate ca este o valoare mica) este usor de constatat ca pretul unitar ajunge sau depaseste 5 lei/m.c.
Daca mai sunt si ceva pierderi la subsol sau oriunde pe instalatii, acestea se adauga la acest pret de catre asociatie sau se repartizeaza proprietarilor conform deciziei comitetului executiv.
Pentru a va lamuri soliciati administratorului sa va arate factura.
Impartiti valoarea total a facturii la consumul facturat si aflati pretul adevarat.
Ultima modificare: Luni, 21 Februarie 2011
Adriantot, moderator
Din aceste motive am insistat ca nu este corect sa amestecam pretul corect/legal/facturat cu alte "avioane". Lumea va fi bulversata pentru ca luna de luna vor fi alte preturi, functie de acele diferente care totdeauna vor fi altele, iar omul de rand se uita la lista de plata si nu intelege nimic. Stie ca sunt pierderi, dar ce valoare au ele, cat trebuie el sa achite? Cam intuneric... tre' sa faca calcule, nu are calculator, uneori uita si ochelarii acasa, asa ca atunci cand iese in parc sta de vorba cu vecinul de la alta asociatie... Din vorba in vorba ajung la pretul apei, unul zice o valoare, altul altceva - cum naiba ca teava este comuna...
Deci solicitati in AG a proprietarilor ca pe lista de plata sa fie afisat si calculat 1mc de apa + 1mc canal, cu pretul din factura care nu se schimba decat poate o data pe an, si separat (ca si rubrica) pierderile, la acelasi pret facturat.
Sigur este nevoie ca as. de prop. sa aiba pus la punct un document de lucru (noi ii spunem Regulament privitor la modul de lecturare a apometrelor individuale, precum si modul de repartizare a pierderilor/diferentelor la AR si ACM). Acest document il stabiliti, hotarati si-l bateti in cuie in AG, este dat in lucru la administrator si gata cu intrebarile...
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferente pret apa rece teisoara teisoara Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea speta . - Reacţia reprezentanţilor societăţii vine după ce, în repetate rânduri, mai mulţi ... (vezi toată discuția)
Apa rece - pret / mc nicu1961 nicu1961 de ce variaza luna de luna pretul afisat la intretinere pt 1 mc de apa rece? care este pretul corect al 1mc apa rece azi 20.10.2010 ,inclusiv apa menajera ... (vezi toată discuția)
Pret mc apa rece dan_alex dan_alex Buna seara. Dintre cei care sunt administratori la blocuri in Bucuresti daca imi poate spune si mie cineva care este pretul unui metru cub de apa rece pe care ... (vezi toată discuția)