avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plată cheltuieli întreținere apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plată cheltuieli întreținere apartament

Bună ziua, mă numesc Alexandru....am moștenit un apartament intr-un imobil cu 14 ap. In locuință nu locuieste nimeni, toate utilitățile sunt contorizate și ÎNCHISE !!! În aceste condiții vă rog să-mi spuneți ce obigații de plată am față de Asociația de Proprietari....Trebuie să plătesc și """ pierderile """ la consumul de apă al imobilului ??? Să înțelegem impopriu pierderi, că nu curg apele pe stradă....e vorba de neconcordanța dintre suma citirilor celor 14 contoare de apă, cu contorul furnizorului. Vă mulțumesc, Cu stimă Alexandru
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 11:27, 10 Octombrie 2018
Trebuie sa platiti cheltuielile pe cota parte indiviza, diferentele de apa le platiti numai daca sunt repartizate pe cpi, de regula se repartizeaza pe nr de persoane, trebuie sa existe un regulament de reapartizare a diferentelor de apa.

Cheltuielile pe cpi sunt cele de mai jos.

Articolul 84-L196/2018
(1) Cheltuielile repartizate după cota-parte de proprietate reprezintă cheltuielile asociației efectuate pentru întreținerea, repararea, exploatarea și, după caz, consolidarea și/sau reabilitarea părților de construcții și instalații aferente condominiului aflate în proprietate comună indiviză. Aceste cheltuieli se repartizează proporțional cu cota-parte din proprietatea comună a fiecărui proprietar.
(2) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreținerea, repararea, exploatarea și, după caz, consolidarea părților de construcții și instalații din condominiu aflate în proprietate comună.
Articolul 85
Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociației cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreținere, service, reparații și, după caz, de consolidare, reabilitare, eficiență energetică, modernizare la părțile de construcții și instalații aflate în/și pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcției și în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuție și coloanele instalațiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; echipamente de echilibrare hidraulică a instalațiilor; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalație de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere; structura de rezistență; fațadele; acoperișul și altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociației: salarii sau remunerații pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, îngrijitor, personalul care asigură curățenia etc.; indemnizații acordate membrilor asociației de proprietari ori persoanelor alese: președintele, membrii comitetului executiv și cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polițe de asigurări; cheltuieli cu produse și accesorii pentru curățenie, alte servicii administrative către proprietatea comună.
Vă mulțumesc, am bănuit acest lucru, legat de cheltuielile pe cpi și nu-mi pun problema, e normal să plătești administratorul,curățenia,abonamente la furnizori,cheltuieli cu incălzirea pe zona comună,...etc. ..dar apa caldă și rece se plătește de fiecare conform consumului de pe contor...nu se folosește apă pentru scopuri comune ,decăt poate 2-3 găleți pentru curățenie...Nu înțeleg cum poți să produci o pierdere când nu consumi sau nu produci nimic....poate doar o pierdere de timp...da nu-i reglementată în lege....Mulțumes pentru atenție și promptitudine, Cu stimă, Alexandru....o duminică plăcută!!!
Daca sunteti proprietar,chiar daca nu locuiti in imobil va revine obligatia legala lunar sa achitati cote parti comune
Referitor la diferente utilitati acestea sunt generate de mai multi factori ,inclusiv diferenta de clasa de precizie apometru de bransament si aparate individuale de contorizat
Buna ziua, da este corect tot ce ați spus până acum....dar , îmi pare rău că insist, aici nu e vorba de o cheltuială comună care privește imobilul sau administrarea sa....e vorba de o cheltuială personală a fiecărui proprietar...consumul propriu de apă caldă și rece, consum contorizat la fiecare în parte...."plătesc cât consum" !!!! .....Dar dacă nu consum nimic, de ce trebuie să plătesc??? ...Dacă consumul meu e 0(zero), cum pot să particip la plata diferențelor care rezultă din consumul celorlalți....??? Aceasta este întrebarea...răspunsul nu poate fi decât DA sua NU....Ce părere aveți? Mulțumesc.
Daca nu ati consumat nu aveti ce diferente sa platiti in conditiile in care regulamentul de repartizare a diferentelor prevede repartizarea pe nr de persoane.

Solicitati in scris sa va fie explicat in ce temei se repartizeaza diferentele de apa rezultate intre indexul contorului de bransament si suma indexurilor declarate de proprietari.

In cazul unei avarii pe coloana principala repartizarea diferentelor se face pe cota parte indiviza ptr ca nu se poate cuantifica pe nr de persoane.

Sunt cazuri in care nu exista persoane inregistrate, 0, dar proprietarul vine in mod mai mult sau mai putin regulat si isi spala rufele, chilotzii, astfel consuma apa, dar cum nu este prezent nu i se pot repartiza diferente cu toate ca a consumat apa. Sunt destui care procedeaza in acest mod, declara 0 persoane dar au consum de apa iar daca li se baga diferenta fac scandal, ca ei nu au fost prezenti!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul taxe AlexaRotaru AlexaRotaru Buna ziua,va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza in urmatoarea situatie....avem in imobil cu 10 apartamente si 4 spatii comerciale.Spatiile comerciale nu au ... (vezi toată discuția)
Plata personalului care face curatenie intr-un bloc lucian1956 lucian1956 Buna seara, Am o intrebare referitoare la plata personalului care face curatenie intr-un bloc. La unele asociatii de proprietari plata se face pe cota ... (vezi toată discuția)
Cum se repartizeaza legal pierderile de apa datorate unei avarii ... tiru melania tiru melania Cum se repartizeaza legal pierderile de apa datorate unei avarii la sursa de alimentare a blocului ? Ca peste tot , sunt si apartamente nelocuite. Multumesc (vezi toată discuția)