avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata personalului care face curatenie intr-un bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata personalului care face curatenie intr-un bloc

Buna seara,

Am o intrebare referitoare la plata personalului care face curatenie intr-un bloc.
La unele asociatii de proprietari plata se face pe cota indiviza, la altele pe nr. de persoane.
Am rugamintea, daca se poate, sa-mi spuneti legea si articolul unde este prevazuta plata persoanei care face curatenie in bloc si in functie de ce: cota indiviza sau nr. de persoane.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:50, 25 Septembrie 2016
daca aveti contract cu firma de cratrnie si pretul este pe nr. de apartamente, plata se face la nr. de apartamente cum este trecut in contract


Conform dispozitii in vigoare HG 1588/2007
Art. 43
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.

Art. 44
(1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
(2) Daca facturarea serviciilor publice de utilitati este individuala, pentru consumurile de pe spatiile comune furnizorii vor incheia contracte de furnizare cu asociatia de proprietari, in conditiile stabilite de comun acord.

Art. 45
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate se repartizeaza proportional cu cota-parte indiviza de proprietate din proprietatea comuna a fiecarui proprietar, calculata in functie de suprafatele utile ale tuturor apartamentelor si ale spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta. Cota-parte indiviza de proprietate din proprietatea comuna a fiecarui proprietar este inscrisa in acordul de asociere. Modificarile asupra cotei-parti indivize se consemneaza in acordul de asociere, conform regulii stabilite de acesta.
Multumesc, ynocentta, m-am lamurit.
Cheltuielile pentru curatenie cuprind cheltuieli de personal si cheltuieli cu materialele de curatenie.
Ambele cheltuieli se repartizeaza pe cota indiviza de proprietate (suprafata utila) asa cum prevede HG 1588/2007 citata mai sus, indiferent ca avem angajat in baza unui CIM sau o firma pe baza unui contract de prestari servicii.
poparlan a scris:

daca aveti contract cu firma de cratrnie si pretul este pe nr. de apartamente, plata se face la nr. de apartamente cum este trecut in contract

Chiar daca pretul contractului este in functie de nr de apartamente, repartizarea pe listele de plata se face tot pe CPI.

Contractul este intre asociatie si firma de curatenie si pretul poate sa fie intocmit in functie de o multime de criterii. Nu are importanta modul cum este stabilit pretul din contract, cheltuielile se repartizeaza DOAR in functie de cota parte indiviza.

Singurul lucru important este ca e o cheltuiala pentru intretinerea proprietatii comune. Deci cheltuielile se impart in functie de drepturile(si obligatiile) proprietarilor fata de proprietatea comuna, deci CPI.

Ultima modificare: Duminică, 25 Septembrie 2016
grandanat, utilizator

Alte discuții în legătură

Repartizarea cheltuielilor de reparatii yoko49 yoko49 In blocul in care locuiesc s-a prins in buget printre altele si zugravirea scarilor.Pe fiecare scara sunt 17 ap cu 3 camere si 19 ap cu 2 camere. Proprietarii ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli poparlan poparlan daca se incheie un contract de prestari de servicii pe nr de apartamente distributia platii se face conf lege 230 CAPITOLUL VI Cheltuielile asociaţiei de ... (vezi toată discuția)
Informare repartizare cheltuieli privind comisionul bancar GHEORGHIAN GHEORGHIAN Doresc să aflu cum este legal să se repartizeze cheltuielile privind comisionul bancar pe cota parte indiviză sau pe numărul de persoane. (vezi toată discuția)