avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Iluminat scara de bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Iluminat scara de bloc

De curand am schimbat iluminatul pe scara.S-au montat lampi cu senzori , iar plata consumului nu se mai face pe nr de apartamente ci pe nr de persoane per apartament.
Ma intreb daca e legal si corect, deoarece cei care locuiec la parter sau etaje inferioare trebuie sa platesca mai mult decat cei de la etajele superioare. De exemplu cel de la etajul 1 (4 persoane) aprind doar 2 senzori la intrarea in apartament,iar cel de la 4 (2 persoane) aprind 5 senzori pina la etajul 4. E corect? As vrea sa stiu daca este o reglementare legala in astfel de situatii?
Cel mai recent răspuns: sandutudorache , utilizator 10:12, 2 Octombrie 2018
Modalitatea de repartizare a cheltuielilor cu iluminatul in spatiile comune se stabileste prin hotararea adunarii generale a proprietarilor. O evidenta exacta nu s-ar putea tine. In logica dvs eu as putea contra-argumenta ca cei de la et. 1 intra si ies doar cate odata din casa/zi in timp ce cel de la 4 face acest lucru de 15 ori pe zi. Deci repartizarea pe persoana nu se poate face asa cum va imaginati dvs.
Oricum, chiar de ar fi posibil, diferentele de plata avand in vedere consumul ar fi de ordinul banilor, nu leilor....

Sau mai aveti o posibilitate: puneti becuri de 100 care sa arda non-stop pe fiecare etaj, poate asa toata lumea e fericita.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


adema1980 a scris:

Modalitatea de repartizare a cheltuielilor cu iluminatul in spatiile comune se stabileste prin hotararea adunarii generale a proprietarilor.


Adunarea generala a membrilor nu poate dispune hotarari contrare legii in vigoare
L nr 196/2018 prevede fara exceptie

Articolul 84
(1)Cheltuielile repartizate dupa cota-parte de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei efectuate pentru intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea si/sau reabilitarea partilor de constructii si instalatii aferente condominiului aflate in proprietate comuna indiviza. Aceste cheltuieli se repartizeaza proportional cu cota-parte din proprietatea comuna a fiecarui proprietar.
(2)Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.

Articolul 85
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in/si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; echipamente de echilibrare hidraulica a instalatiilor; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei; salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, ingrijitor, personalul care asigura curatenia etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; cheltuieli cu produse si accesorii pentru curatenie, alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul reparatii coloane de apa cirnu72 cirnu72 Buna ziua as dori sa stiu cum se calculeaza suma de plata la schimbarea coloanelor verticale de apa calda si rece dintr-un bloc cu garsoniere si apartamente ... (vezi toată discuția)
Buna dimineata. am doua mari dleme . stau la etajul 4 si imi ... Anisoara26 Anisoara26 Buna dimineata. Am doua mari dleme . Stau la etajul 4 si imi ploua in casa de rupe. A ajuns sa ploua si la etajuș 3 sub mine De ani buni fac izolatia ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli asociatie proprietari lumi007 lumi007 Buna ziua, un An nou fericit va doresc tuturor ! Intrebarea mea este :daca in apartamentul meu proprietate personala nu locuieste nici o persoana ce ... (vezi toată discuția)