avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Activitate Portdemaky

Activitate Portdemaky

Bună ziua! Am 18 ani și aș dori să vă adresez o întrebare care mă frământă încă de când aveam 16. Sunt posesorul unui permis de conducere din data de 07.12.2012, când am obținut categoria B1 (probabil că și AM implicit dacă informațiile mele sunt corecte). Așadar, din câte se poate calcula sunt posesor de permis de conducere de aproape (imediat) 2 ani de zile. Acum că am 18 ani, aș dori să obțin și restul categoriei B ca să mă exprim astfel. De aici pornește însă nelămurirea mea... orice șofer care susține prima dată examenul de permis aferent categoriei B, are imprimate pe acesta categoriile AM B1 B, cu data la care a obținut prima dată permisul. Eu practic am 2/3 din categorie de aproape 2 ani și sunt curios dacă voi fi nevoit să redevin începător odată cu adăugarea categoriei finale B pe permis. De ex. un prieten își obține în data de 07.12.2014 permisul și are ca și mine toate cele trei categorii. Singura diferență între noi, este că pe permisul meu va scrie: „obținut la data de 07.12.2012”, menționându-se desigur în tabelul de pe verso când am obținut fiecare categorie în parte. Eu sunt așadar începător ca și el? Nu găsesc o explicație prea detaliată care să mă lămurească, iar din codul rutier, eu înțeleg că un șofer este începător dacă a obținut permisul de mai puțin de un an de zile, nu categoria. Astfel consider că o persoană se presupune a fi începătoare pe rând pe motocicletă, mașină, tir, autocar, tramvai, deși are un permis de la 16/18 ani și a trecut deja un an de când conduce. Mă puteți ajuta vă rog? Voi fi începător pe categorie, sau faptul că am fost o dată începător mă scutește de această obligație (la care aș fi a 2-a oară supus)?
Actele mopedului*, ma scuzati. Fac referinta la Microcarul meu când utilizez cuvântul mașină. Actele au fost reținut doar până la încheietea audierii, după care mi-au fost înapoiate. Permisul meu de conducere nu a fost suspendat. Cat despre avocatul din oficiu, acesta a declarat ca este posibil sa primim doar avertisment, insa la fel cum a precizat ca pana si puscaria cu suspendare este o masura aplicabila. Dvs. considerati asadar ca amenda administrativa este cea mai probabila? Imi puteti spune va rog cam despre ce valoarea in lei este vorba?
Bună ziua/seara! Am 17 ani și dețin permis de conducere categoria B1. Sunt proprietarul unui moped marca Microcar, pe care l-am încredințat unui prieten, crezând că el deține un permis de conducere categoria A1. Pe parcursul deplasării, am fost întâmpinați de un filtru de rutină al poliției rutiere, iar prietenul meu s-a panicat și în loc să oprească a ocolit poliția. Dupa circa 1 km, distanță pe care am parcurs-o și pe sens unic inclusiv, am fost opriți. În urma testării, s-a dovedit faptul că prietenul meu nu băuse nimic, doar atât că nu avea permisul la el (pentru a putea fi ridicat de poliție). Domnii ofițeri i-au căutat numele în baza de date, negăsind vreun nume corespondent la oricare dintre cele trei categorii ce pot fi luate la 16 ani. Ideea este însă felul următor: Prietenul meu nu știa concret noua legislație, crezând că atestatul pentru mopede echivalează în prezent cu permisul de conducere categoria AM/A1. Eu știam de la el că poesdă permis de conducere. Se pare că amândoi am fost greșit informați. Poliția ne-a audiat la secție în prezența unui avocat din oficiu pentru că amândoi suntem minori. Niciunul nu avem antecedente penale, deci suntem la prima abatere, iar distanța pe care a parcurs-o prietenul meu la volan nu este mai mare de 3 km în total, după ora 23 când străzile sunt mai puțin populate. Ținând cont de faptul că nu am primit proces verbal pentru amendă contravențională, se poate spune ca poliția ne-a trecut cu vederea abaterile menționate mai sus? Sau ele vor reapărea în clipa în care primim citație prin poștă? De menționat că, în declarație amândoi am avut un alibi similar, dacă nu identic, fără să fi avut oportunitatea de a discuta detalii în prealabil. Mie mi-au fost înapoiate actele mașinii, cu fot cu talon și permisul de conducere, iar prietenului meu, buletinul. La ce ar trebui să ne așteptăm? Care este cea mai probabilă situație: Să luăm doar un avertisment, să fiim amendați administrativ sau penal?