avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... In urma sãvârșirii de încredințare, voi ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

In urma sãvârșirii de încredințare, voi primi amendã penalã, amendã administrativã sau doar un avertisment?

Bună ziua/seara! Am 17 ani și dețin permis de conducere categoria B1. Sunt proprietarul unui moped marca Microcar, pe care l-am încredințat unui prieten, crezând că el deține un permis de conducere categoria A1. Pe parcursul deplasării, am fost întâmpinați de un filtru de rutină al poliției rutiere, iar prietenul meu s-a panicat și în loc să oprească a ocolit poliția. Dupa circa 1 km, distanță pe care am parcurs-o și pe sens unic inclusiv, am fost opriți. În urma testării, s-a dovedit faptul că prietenul meu nu băuse nimic, doar atât că nu avea permisul la el (pentru a putea fi ridicat de poliție). Domnii ofițeri i-au căutat numele în baza de date, negăsind vreun nume corespondent la oricare dintre cele trei categorii ce pot fi luate la 16 ani. Ideea este însă felul următor: Prietenul meu nu știa concret noua legislație, crezând că atestatul pentru mopede echivalează în prezent cu permisul de conducere categoria AM/A1. Eu știam de la el că poesdă permis de conducere. Se pare că amândoi am fost greșit informați. Poliția ne-a audiat la secție în prezența unui avocat din oficiu pentru că amândoi suntem minori. Niciunul nu avem antecedente penale, deci suntem la prima abatere, iar distanța pe care a parcurs-o prietenul meu la volan nu este mai mare de 3 km în total, după ora 23 când străzile sunt mai puțin populate. Ținând cont de faptul că nu am primit proces verbal pentru amendă contravențională, se poate spune ca poliția ne-a trecut cu vederea abaterile menționate mai sus? Sau ele vor reapărea în clipa în care primim citație prin poștă? De menționat că, în declarație amândoi am avut un alibi similar, dacă nu identic, fără să fi avut oportunitatea de a discuta detalii în prealabil. Mie mi-au fost înapoiate actele mașinii, cu fot cu talon și permisul de conducere, iar prietenului meu, buletinul. La ce ar trebui să ne așteptăm? Care este cea mai probabilă situație: Să luăm doar un avertisment, să fiim amendați administrativ sau penal?
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 12:17, 19 Ianuarie 2014
Daca au fost solicitate si acordate declaratii individuale cu avocat din oficiu...,pe cale de consecinta exista dosar in solutionare
Concret care este situatia deoarece precizati date contradictorii Sunt proprietarul unui moped marca Microcar, si ulterior reveniti cu precizarea mi-au fost înapoiate actele mașinii...pai daca la filtrul de control a fost verificata existenta documentelor care acorda dreptul de circulatie pe drumurile publice a mopedelor- de ce au fost retinute actele masinii ?
Daca nu detineti antecedente penale,posibil,ca procurorul sa dispuna amenda admiistrativa
Se pare că amândoi am fost greșit informați.


Se pare ca nu cunoasteti legislatia nu ca ati fost gesit informati.

OUG195
Art. 20. - (1) Pentru a conduce pe drumurile publice autovehicule, tramvaie, tractoare folosite exclusiv la exploatările agricole şi forestiere sau maşini autopropulsate, conducătorii acestora trebuie să posede permis de conducere corespunzător.
(2) Permisele de conducere se eliberează pentru următoarele categorii de vehicule: AM, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb sau Tv.
Art.23. - (1) Dreptul de a conduce un autovehicul sau tramvai pe drumurile publice îl are numai persoana care posedă permis de conducere valabil, corespunzător categoriei ori subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv, sau dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulaţie.

Proces verbal de constatare a contraventiei nu ati primit deoarece s-a intocmit dosar penal, fapta savarsita fiind incadrata ca infractiune.

Art.86. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Cu pedeapsa prevăzută la alin.(2) se sancţionează şi persoana care încredinţează cu ştiinţă un autovehicul sau tramvai, pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care se află în una dintre situaţiile prevăzute la alin.(1) sau (2) sau unei persoane care suferă de o boală psihică ori se află sub influenţa alcoolului sau a unor produse ori substanţe stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.

Avand in vedere imprejurarile savarsirii faptei, varsta, altele, este posibil sa scapati cu o amenda. Este recomandabilsa va angajati un avocat pentru a scapa cu o astfel de sanctiune.
Actele mopedului*, ma scuzati. Fac referinta la Microcarul meu când utilizez cuvântul mașină. Actele au fost reținut doar până la încheietea audierii, după care mi-au fost înapoiate. Permisul meu de conducere nu a fost suspendat. Cat despre avocatul din oficiu, acesta a declarat ca este posibil sa primim doar avertisment, insa la fel cum a precizat ca pana si puscaria cu suspendare este o masura aplicabila. Dvs. considerati asadar ca amenda administrativa este cea mai probabila? Imi puteti spune va rog cam despre ce valoarea in lei este vorba?
1000 lei.
Prietenul dvs. a condus mopedul fara sa aibe permis de conducere corespunzator categoriei vehiculului condus, ceea ce constituie o infractiune. Solutia procurorului de caz poate fi sanctiunea cu amenda penala/administrativa sau trimiterea in judecata.

Alte discuții în legătură

Am condus microcar fara permis BogdanMH BogdanMH In data de 17.01.2014 am condus o masina marca Microcar, inmatriculata ca moped, si am fost oprit de politie. Am fost dus la sectie, impreuna cu proprietarul ... (vezi toată discuția)
Am fost oprit de catre un echipaj de politie gzincu gzincu Buna ziua, ieri in data de 02.06 am fost oprit de catre un echipaj de politie, eu fiind pe un moped impreuna cu un prieten. Am fost la sectie am scris o ... (vezi toată discuția)
Ce pedeapsa risca? Ellena007 Ellena007 Buna ziua.Am si eu o mica problema.Am un prieten care a suferit un accident cu scutere,accident in urma caruia o persoana a decedat.Cel care a decedat,conducea ... (vezi toată discuția)