avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am condus MICROCAR fara permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am condus MICROCAR fara permis

In data de 17.01.2014 am condus o masina marca Microcar, inmatriculata ca moped, si am fost oprit de politie. Am fost dus la sectie, impreuna cu proprietarul de drept al masinii (care se afla si el in masina in momentul in care am fost opriti), unde am depus amandoi declaratii. Nu ni s-a spus nimic de dosar penal sau de ce urmari ar putea avea faptele noastre. Din cate am inteles de politisti, exista posibilitatea sa ne intocmeasca dosar penal, mie pentru condus fara permis si proprietarului pentru incredintare, dar tin sa precizez ca suntem amandoi minori si ca toate acestea s-au intamplat din cauza unei confuzii, dupa cum le-am spus si politistilor: eu detin o asa-numita 'adeverinta' pentru condus mopede, de pe vremea cand nu exista sub-categoria AM in condul rutier si acea adeverinta inlocuia oarecum permisul. Masina fiind inmatriculata ca moped si avand toate caracteristicile unui moped, atat eu, cat si proprietarul am crezut ca acel 'permis' este indeajuns pentru a conduce vehiculul respectiv pe drumurile publice, necunoscand legea. Ce vreau sa aflu de fapt este care sunt sanctiunile maxime pentru faptele savarsite de noi, avand in vedere ca suntem minori si nu avem antecedente penale, dar si sa inteleg rolul procurorului in stabilirea sanctiunii (cunosc codul rutier, dar nu si procedeele juridice).

P.S.: Am vazut, tot pe acest forum, raspunsul unui sofer, care sustinea ca a condus un moped fara permis, vehiculul fiind si neinmatriculat, pe deasupra. El spunea ca dupa 3 luni de la momentul in care a fost prins a primit o scrisoare din parte politiei rutiere, prin care era anuntat ca este scos de sub umarire penala si are de achitat doar o sanctiune administrativa in valoare de 1000 de lei + 100 de lei taxe juridice. De asemenea, avocatul dat de sectia de politie din oficiu a spus ca exista posibilitatea sa scapam chiar si cu un avertisment, fara niciun fel de sanctiune. Vreau sa stiu daca ar putea fi adevarat si daca s-ar putea aplica si in cazul meu si al proprietarului masinii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014
BogdanMH, utilizator
Cel mai recent răspuns: BogdanMH , utilizator 00:29, 20 Ianuarie 2014
Acel ,,permis,, al dvs. probabil este un atestat eliberat de scoala de soferi unde ati efectuat instruirea. Faptul ca atestatul ,,inlocuia oarecum permisul,, nu era suficient pt. a va garanta scutirea de orice neplacere legala, daca ati fi fost oprit de politia rutiera. Din pacate, cum s-a intamplat....
Din 2013, de cand s-a modificat regimul de conducere al mopedelor, este necesar un permis de conducere pt.astfel de autovehicule. Conducerea , chiar a unui moped, fara permis, se sanctioneaza. La implinirea varstei de 16 ani, din cate stiu, se poate sustine o proba teoretica si practica pt. obtinerea unui asemenea permis. Iar referitor la faptul ca ,,un sofer,, despre care ati citit pe forum, a primit doar o sanctiune fiind scos de sub u.p, va spun ca nu exista boli ci bolnavi....Fiecare caz difera, nu este o regula general valabila. Ce i s-a aplicat acelui sofer nu neaparat se poate aplica si in cazul dvs./prietenului dvs. Sa speram ca nu vor fi prea dure consecintele si ca veti depune efortul de a intra in legalitate cu permisul.
Codul rutier s-a schimbat din ianuarie 2013, adica de peste un an iar despre permis de conducere pentru mopede s-a tot discutat si rasdiscutat in media (tv, radio, presa scrisa si online) dar probabil ca nu accesati astfel de informatii.

Sanctiunile sunt prevazute in codul rutier.;)

Art.86. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Cu pedeapsa prevăzută la alin.(2) se sancţionează şi persoana care încredinţează cu ştiinţă un autovehicul sau tramvai, pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care se află în una dintre situaţiile prevăzute la alin.(1) sau (2) sau unei persoane care suferă de o boală psihică ori se află sub influenţa alcoolului sau a unor produse ori substanţe stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.



Ultima modificare: Duminică, 19 Ianuarie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cunosc codul rutier si tot ce tine de legislatie si sanctiuni, as vrea doar sa aflu daca exista posibilitatea sa scap cu avertisment, sau macar o sanctiune administrativa..

Multumesc oricum pentru ajutor! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In urma sãvârșirii de încredințare, voi primi amendã penalã, amendã administrativã sau doar un avertisment? Portdemaky Portdemaky Bună ziua/seara! Am 17 ani și dețin permis de conducere categoria B1. Sunt proprietarul unui moped marca Microcar, pe care l-am încredințat ... (vezi toată discuția)
Am condus cu carnetul suspendat... clausofe clausofe Buna ziua,fiti amabili va rog si spuneti-mi si mie ce mi se poate intampla daca am avut carnetul de sofer suspendat pe 90 de zile si amenda administrativa de ... (vezi toată discuția)
Buna seara! am condus fara permis, proprietarul masinei a stat ... Michelle200012 Michelle200012 Buna seara! Am condus fara permis, proprietarul masinei a stat langa mine in masina. Am fost oprit catre Politia, am mers cu viteza 20km/h. Amandoi am fost ... (vezi toată discuția)