Cunosc codul rutier si tot ce tine de legislatie si sanctiuni, as vrea doar sa aflu daca exista posibilitatea sa scap cu avertisment, sau macar o sanctiune administrativa..
In data de 17.01.2014 am condus o masina marca Microcar, inmatriculata ca moped, si am fost oprit de politie. Am fost dus la sectie, impreuna cu proprietarul de drept al masinii (care se afla si el in masina in momentul in care am fost opriti), unde am depus amandoi declaratii. Nu ni s-a spus nimic de dosar penal sau de ce urmari ar putea avea faptele noastre. Din cate am inteles de politisti, exista posibilitatea sa ne intocmeasca dosar penal, mie pentru condus fara permis si proprietarului pentru incredintare, dar tin sa precizez ca suntem amandoi minori si ca toate acestea s-au intamplat din cauza unei confuzii, dupa cum le-am spus si politistilor: eu detin o asa-numita 'adeverinta' pentru condus mopede, de pe vremea cand nu exista sub-categoria AM in condul rutier si acea adeverinta inlocuia oarecum permisul. Masina fiind inmatriculata ca moped si avand toate caracteristicile unui moped, atat eu, cat si proprietarul am crezut ca acel 'permis' este indeajuns pentru a conduce vehiculul respectiv pe drumurile publice, necunoscand legea. Ce vreau sa aflu de fapt este care sunt sanctiunile maxime pentru faptele savarsite de noi, avand in vedere ca suntem minori si nu avem antecedente penale, dar si sa inteleg rolul procurorului in stabilirea sanctiunii (cunosc codul rutier, dar nu si procedeele juridice).
P.S.: Am vazut, tot pe acest forum, raspunsul unui sofer, care sustinea ca a condus un moped fara permis, vehiculul fiind si neinmatriculat, pe deasupra. El spunea ca dupa 3 luni de la momentul in care a fost prins a primit o scrisoare din parte politiei rutiere, prin care era anuntat ca este scos de sub umarire penala si are de achitat doar o sanctiune administrativa in valoare de 1000 de lei + 100 de lei taxe juridice. De asemenea, avocatul dat de sectia de politie din oficiu a spus ca exista posibilitatea sa scapam chiar si cu un avertisment, fara niciun fel de sanctiune. Vreau sa stiu daca ar putea fi adevarat si daca s-ar putea aplica si in cazul meu si al proprietarului masinii.