avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Activitate Sinner21

Activitate Sinner21

Am sunat la ITM si mi-au spus ca trebuie sa vorbesc la ANAF in ceea ce priveste felul in care angajatorul face retinerile din salariul brut.
Cei de la ANAF au zis ca ei nu au ce sa faca.

Unde pot sa ma adresez daca angajatorul nu respecta prevederile legale ale acestui ordin si eu nu beneficiez de scutirea de impozit?
Dep de contabilitate nu este dispus sa ofere aceste informatii :( Voiam sa stiu daca le pot obtine public din alta parte.

Si legat de prima intrebare, daca angajatorul tot amana aplicarea acestei masuri, ce pot sa fac eu ca angajat?
Revin cu 2 aspecte:

1. Compania in care lucrez trage de timp si amana aplicarea acestei masuri (nu stiu care sunt motivele). Am cerut ajutorul departamentului de HR dar nu am primit nici un raspuns de la ei. Voiam sa va intreb ce actiuni pot sa intreprind eu ca angajat pentru a beneficia de aceasta scutire - mentionez ca se indeplinesc toate conditiile (100%) si am vazut ca Ordinul mentioneaza ca este responsabilitatea angajatorului sa faca toate demersurile necesare. Dar daca angajatorul nu face nimic, eu ca angajat pot sa fac ceva?

2. avand prevederea:
d) angajatorul a realizat în anul fiscal precedent şi a înregistrat distinct în balanţele analitice, ca urmare a activităţii de creaţie de programe pentru calculator destinate comercializării pe bază de contract, un venit anual de cel puţin echivalentul în lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Naţională a României, aferent fiecărei luni în care s-a înregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de impozit pe venit.

Cum pot sa aflu care este venitul anual pe care compania l-a inregistrat ca urmare a activitatii de creatie de programe si pe care l-a inregistrat distinct in balantele analitice?

Am aflat care a fost cifra de afaceri - insa din paragraful de mai sus inteleg ca e vorba de o parte din aceasta cifra de afaceri care s-a inregistrat diferit in balante.

Multumesc!
Multumesc!!
@Freelis, va multumesc pentru raspuns! Am inteles aceasta conditie si departamentul meu indeplineste aceasta conditie, avand deja colegi care au terminat Politehnica sau Cibernetica si sunt scutiti de mult timp de plata impozitului pe venit.

Intrebarea este daca in urma acestui Ordin, si eu, care am terminat o alta facultate, dar am aceeasi functie in cadrul aceluiasi departament, pot sa beneficiez de scutire.

Multumesc!
Ma aflu si eu in aproximativ aceeasi situatie ca Raluca 1771.

Mai concret am contestat in instanta un PV si o Dispozitie de ridicare emise de Politia Locala sector 6.
La fel ca in cazul de mai sus, procesul a fost disjuns:
- un dosar pentru PV judecat la Judecatoria sect.6
si
- un dosar pentru Dispozitie judecat la Tribunal (prima infatisare la recursul pe care l-am deschis va fi pe 5 septembrie).

Prima intrebare: la Jud. Sect. 6, prin sentinta din aprilie, judecatoarea a anulat PV-ul si in consecinta si Dispozitia. Ce se va mai intampla cu dosarul de la Tribunal? Se mai judeca? Ce o sa fac sau ar trebui sa fac in continuare in sensul asta? Nu se va ajunge intr-o situatie in care sentintele sa se suprapuna?

A doua intrebare :
Am sentinta de anulare a PV-ului si a dispozitiei de ridicare emisa de Jud Sect.6. Cum pot sa imi recuperez banii platiti catre:
- stat prin amenda
- Ilcor - pentru ridicarea masinii?
Care e procesul de urmat? Ma duc si le arat sentinta celor de la ILCOR si "le cer banii inapoi"? :D Trebuie sa ma duc la executor? Si fata de stat?

Va multumesc!
Primul link catre articolul de pe avocatnet spune ca :
"[...] absolventii facultatilor de informatica trebuie sa ocupe una dintre cele opt functii reglementate de acest act normativ"

al doilea link cu textul de lege spune ca:
"a) posturile pe care sunt angajaţi corespund listei cuprinzând ocupaţiile menţionate în anexă;
c) deţin o diplomă acordată după finalizarea unei forme de învăţământ superior de lungă durată sau deţin o diplomă acordată după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă, eliberată de o instituţie de învăţământ superior acreditată, şi prestează efectiv una dintre activităţile prevăzute în anexă;"

Puteti sa imi spuneti va rog daca in urma acestui ordin, orice absolvent care indeplineste restul de conditii poate sa beneficieze de scutire, sau doar orice absolvent de facultate de informatica (indiferent de specializare)..?

Multumesc!
Dupa aproape 6 luni situatia sta cam asa:

- din 3 capete de cerere mi-au fost anulate 2 (pe motiv de netimbrare)
- am ramas cu capatul de cerere care priveste anularea PV
- dosarul a ajuns la Tribunalul Bucuresti (pentru ca Judecatoria Sect 6 a conchis ca nu e competenta sa judece cauza...)
- la Tribunalul Bucuresti a fost o singura infatisare la care nu m-am putut prezenta (fiind plecata din tara) dar care am cerut sa se judece in lipsa.
Pol. Sect. 6 a ridicat exceptia lipsei procedurii prealabile pe care Instanta a admis-o si deci mi-a respins actiunea "ca inadmisibila pentru lipsa plangerii prealabile".

Azi/maine trebuie sa depun Recurs si am marea rugaminte sa ma ajutati cu 3 aspecte:
1. care sunt cerintele pe care trebuie sa le indeplinesc pentru recurs: timbrare, alte chestii?
2. un model de recurs
3. Motivarea recursului: din ce m-am documentat, argumentul ar putea fi:
Neîndeplinirea procedurii prealabile nu poate fi invocată decât de către pârât prin întâmpinare, sub sancţiunea decăderii."
[ link extern ]

Si intr-adevar Pol. Sect. 6 nu a ridicat aceasta exceptie in Intampinare.
Puteti va rog sa imi spuneti daca este un argument valid? As putea sa aduc si alte argumente?

Multumesc mult!!

PS. Tin sa mentionez ca inainte sa fac contestatia la Judecatorie, am sunat la Pol. Sect.6 si am vorbit cu Departamentul Juridic pentru ca auzisem ca trebuie sa fac o cerere de contestatie direct la ei. si mi-a spus ca nu mai este nevoie sa fac nimic la ei, direct la Judecatorie......
Gabriela Pintea a scris:
n

Eu cred că ați mers înainte și cu capătul de cerere privind anularea dispoziției de ridicare. Dacă nu este așa, ce s-a întâmplat cu acesta? Instanța nu pe acesta l-a anulat.

Oricum, plângerea împotriva unui proces verbal de contravenție este de competența judecătoriei. Poate doar contestația împotriva dispoziției de ridicare să fie de competența tribunalului, situație în care instanța trebuia să disjungă acest capăt de cerere.

Incheierea de sedinta din 19.03.2014 mentioneaza:

Complet: 24-CAMERA DE CONSILIU CU
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: În temeiul art. 200 alin. (3) C.p.c., dispune anularea capetelor de cerere privind restituirea sumei de 677,32 lei ?i acordarea de daune morale, pentru neîndeplinirea obliga?iilor puse în sarcina reclamantului. În temeiul art. 201 alin. (1) C.p.c., dispune continuarea procedurii regularizării cu privire la celelalte capete de cerere ?i comunicarea unei copii de pe cerere, cerere precizatoare ?i înscrisuri către intimat, cu men?iunea de a depune întâmpinare, precum ?i toate înscrisurile care au stat la baza întocmirii procesului-verbal contestat, în termen de 25 de zile de la comunicare, sub sanc?iunea decăderii din dreptul de a mai propune probe ?i de a invoca excep?ii, în afara celor de ordine publică. Cu cerere de reexaminare cu privire la capetele de cerere anulate, în termen de 15 zile de la comunicare, cerere care se depune la Judecătoria Sectorului 6 Bucure?ti. Pronunţată în şedinţă publică azi, 19.03.2014.

Eu formulasem cererea mea asa:
- anulare PV + restituire amenda + anulare puncte penalizare
- anulare DR + restituire suma 677,32
- daune morale

Din incheierea de sedinta am inteles ca ultimele doua puncte formulate se anuleaza. Am inteles gresit? Au anulat doar partea in care cerea sa imi restituie suma dar merg in continuare cu partea de anulare DV?

Pe data de 06.06.2014, daca retin bine judecatoarea a spus ca "dat fiindca cer si restituiri materiale, ramane in pronuntare" cu privire la argumentul consilierului juridic al PS6.
Pe site apare scris asa:

Complet: 24-C
Tip solutie: Declină soluţionarea cauzei
Solutia pe scurt: Admite excepţia necompetenţei materiale a Judecătoriei Sectorului 6 Bucureşti. Declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Bucureşti – secţia contencios administrativ şi fiscal. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 06.06.2014.

In intampinarea de pe 17.04.2014, PS6 nu a ridicat nici exceptia de necompetenta materiala nici cea a lipsei procedurii prealabile.

Singura exceptie invocata in Intampinarea a fost a lipsei calitatii procesuale pasive in ceea ce priveste:
- restituirea amenzii (spunand ca nu ei, DGPLS6 au incasat amenda, ci DITLS6)
- restituirea sumei de 677,32 - taxa ridicare (spunand ca a fost incasata de ILCOR)

Exceptia de necompetenta materiala a fost ridicata cand am fost intrebati la inceputul sedintei ce parere avem despre competenta instantei.

Va multumesc mult!!
Nu mi-a fost acceptata cererea de reexaminare pentru ca nu am avut cum sa dovedesc ca postasul nu a lasat in cutia postala cererea respectiva.

- Am mers in continuare cu un singur capat de cerere - anularea PV-ului.
- Politia locala a depus intampinare (in care facea referire si la celalalt capat de cerere, anularea Dispozitiei de Ridicare).
- Am raspuns la Intampinare.
- Am avut infatisare pe 06.06.14 si cand se stabilea competenta instantei de a judeca cauza, consilierul juridic al Politiei a invocat nu stiu ce legi/articole si instanta a decis ca nu e competenta si ca trebuie mutata cauza la Tribunalul Bucuresti. Nu am inteles de ce :(

Inca nu stiu ce urmeaza sa fac, banuiesc ca dosarul se trimite la tribunal si o sa fiu citata.

Am urmarit insa pe portal.just.ro mai multe dosare de la Trbunalul Buc cu Politia Sect.6 si am vazut ca aproape toate cererile au fost respinse, admitandu-se exceptia formulata de PS6, "Exceptia lipsei procedurii prealabile".

Am dedus urmatoarele:
- cand dosarul trece de la judecatorie la tribunal, trece in regimul de contencios administrativ
- in acest regim, este necesara incercarea de solutionare prealabila, inainte de adresarea in justitie.
- daca aceasta conditie nu este indeplinita, inteleg ca cererea mea poate fi respinsa pana sa ajungem sa discutam despre fondul cauzei. De fapt, chiar cred ca asta este practica curenta a PS6.

Intrebarea mea este: ce pot eu sa fac acum ca PS6 sa nu poata sa invoce aceasta " exceptie lipsei procedurii prealabile"???

Nu imi vine sa cred cat de complicat este, pentru un cetatean cat de cat scolit, sa se apere de o nedreptate. Am crezut ca partea grea o sa fie cand o sa imi prezint cazul, cand o sa argumentez de ce cred ca mi s-a facut o nedreptate. 6 luni ma vad epuizata printe notiuni despre fond si exceptii, calitate procesuala pasiva si intampinare, despre rangul instantelor si timbrarea capetelor de cerere.

Pana la urma cred ca e adevarat si mori cu dreptatea in mana....