Va multumesc pentru raspunsuri!
Am decis sa imi depun dosarul la somaj.
Toate bune si frumoase doar ca traim in Romania.....
Am sunat frumos sa vad ce acte sunt necesare in situatia mea, am verificat si pe site-ul lor si azi dimineata m-am prezentat cu dosarul la somaj.
Surpriza! Incomplet!
Unde e cartea de munca, desi la telefon mi-au spus ca e suficient sa vin cu ultimul contract de munca (unde oricum lucrasem 2 ani deci depasisem ultimul an de cotizare cum ii interesa pe ei) si cu dovada incetarii activitatii pentru ca acum se tin evidentele electronic si e suficient.
De ce nu am adus adeverinta de la Administratia Financiara de unde sa reiasa ca nu am venituri? Pentru ca la telefon am insistat cu intrebarea asta si au spus ca nu este nevoie pentru ca aduc de la Agentia de Plati si Prestatii Sociale adeverinta de unde rezulta ca iau indemnizatia si daca iau indemnizatie nu am cum sa am alte venituri.
Si de parca nu ar fi fost suficient nu stiu nici cand ar trebui sa depun dosarul, nu auzisera de luna in care trebuie sa stea tatal acasa, luna in care eu nu mai primesc indemnizatie si ma chemau abia in aprilie cand implineste copilul 2 ani sa vin cu dosarul de somaj.
Dar daca fac asa nu o sa mai am continuitate si imi pierd dreptul la somaj?
De asemenea daca pe 3 aprilie copilul implineste 2 ani eu in ce data ar trebui mai exact sa intru in somaj? pe 2 martie? pe 3 martie?
Somajul incepe din ziua in care depui dosarul, daca il depun pe 3 martie au zis ca luna incepe pe 1 dar 1 e sambata, si nu am cum, daca il depun pe 28 incepe pe 28 februarie cand inca mai sunt in CCC si se suprapun si tot asa...
Pana la urma am plecat mai nelamurita decat am ajuns, nu m-au lamurit nici cu data cand trebuie sa depun dosarul pentru ca pur si simplu nu stiau. Si daca ei care sunt direct implicati nu stiu, eu de la cine ar trebui sa aflu raspunsul ca sa nu imi pierd pana la urma un drept al meu?
Am citit cu atentie doar ca am vazut ca la medical intra in calcul si o medie zilnica si nu intelegeam exact cum se calculeaza in cazul meu.
Concediu medical:
A) ultimele 6 luni 1200*6 = 7200
media zilnica 7200/127=56,7
CM martie 56.7*0.85*21 =1012
Cm aprilie 1012
Cm mai 1012
Cm iunie 9639
Sau B) 0.85*1200=1020 pentru cele 126 Cm
Indemnizatie CCC2:
A) 9*1200*0.85+3*1012*0.85=11760.6 / 12 = 980
sau
B) 9*1200*0.85+3*1020*085 = 11781 / 12 = 982
Deci la final da cam acelasi lucru.
Cam asta ar fi suma in cazul somajului din ce am inteles eu. Sper sa nu gresesc.
Acum revin cu o alta intrebare, va rog sa imi scuzati insistenta:
Ma pot duce de luni la ag de somaj sa depun actele si trebuie sa astept un raspuns de la ei iar apoi sa intru in medical? sau duc o data cu actele adeverinta de la medic si intru automat in medical?
Daca aleg varianta cu somajul, care va fi baza de calcul pentru concediu maternal si pentru CCC2? Adica CCC1 fiind de 12 mil, acum la final de februarie se va termina, nasc in mai, ce suma voi primi pt medical (126 zile) si care va fi CCC2 lunar?
Va multumesc anticipat si imi cer scuze pentru insistente!
Va multumesc pentru raspuns!
Mai am cateva nelamuriri:
- Se putea sa intru in concediu medical fara sa intru in somaj? Exista o posibilitate de a-mi fi platit direct de CASMB concediul medical?
- Care este formula de calcul pentru concediu medical (126 zile) si pentru CCC2? ( optand pentru 2 ani am avut indemnizatia de 1200lei/luna)
- As avea posibilitatea ca din martie cand se termina CCC1 sa ma angajez la o alta firma, teoretic doar, urmand sa platesc eu taxele si impozitele pana intru in CCC2.
Cat ar trebui sa lucrez aici pt a avea dreptul la concediu medical, ce luni se vor lua in calcul pt medical si ce taxe si impozite ar trenui sa platesc pe perioada medicalului?
Va multumesc!
Buna ziua,
Ma aflu in CCC pe o perioada de 2 ani (pana in aprilie 2014, iar dupa noua legislatie pana in martie 2014, ultima luna fiind pt tata).
Urmeaza sa nasc in mai 2014 un al doilea copil. Firma la care lucram inainte de CCC a intrat in faliment si eu automat am fost concediata.
Care este procedura in cazul meu? Pot intra automat in concediu de maternitate (126 zile) sau ar trebui sa fiu angajata din nou?
Ce variante as avea sa acopar cele aproximativ 3 luni pana la nastere in care eu nu mai am nici un venit?