avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Firma in faliment - Insarcinata in timpul concediului ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Firma in faliment - Insarcinata in timpul concediului de crestere copil

Buna ziua,
Ma aflu in CCC pe o perioada de 2 ani (pana in aprilie 2014, iar dupa noua legislatie pana in martie 2014, ultima luna fiind pt tata).
Urmeaza sa nasc in mai 2014 un al doilea copil. Firma la care lucram inainte de CCC a intrat in faliment si eu automat am fost concediata.
Care este procedura in cazul meu? Pot intra automat in concediu de maternitate (126 zile) sau ar trebui sa fiu angajata din nou?
Ce variante as avea sa acopar cele aproximativ 3 luni pana la nastere in care eu nu mai am nici un venit?

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:11, 25 Februarie 2014
1. - Daca ati fost concediata prin desfiintarea postului puteti sa va inregistrati la Agentia de Somaj.
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).

2. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.

3. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.

4. Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

5. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

6. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 20.1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.

(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.

(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art.41 alin.(1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.


Va multumesc pentru raspuns!
Mai am cateva nelamuriri:
- Se putea sa intru in concediu medical fara sa intru in somaj? Exista o posibilitate de a-mi fi platit direct de CASMB concediul medical?
- Care este formula de calcul pentru concediu medical (126 zile) si pentru CCC2? ( optand pentru 2 ani am avut indemnizatia de 1200lei/luna)
- As avea posibilitatea ca din martie cand se termina CCC1 sa ma angajez la o alta firma, teoretic doar, urmand sa platesc eu taxele si impozitele pana intru in CCC2.
Cat ar trebui sa lucrez aici pt a avea dreptul la concediu medical, ce luni se vor lua in calcul pt medical si ce taxe si impozite ar trenui sa platesc pe perioada medicalului?
Va multumesc!
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 1. - (1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu;
B. desfãşoarã activitãţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti, ale cãror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevãzute la lit. A;
C. beneficiazã de drepturi bãneşti lunare ce se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile legii.

(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi persoanele care nu se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la alin. (1), dar sunt:
a) asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) autorizate sã desfãşoare activitãţi independente;
e) persoane care încheie un contract de asigurãri sociale pentru concedii şi indemnizaţii pentru maternitate şi concedii şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav, în condiţiile în care au început stagiul de cotizare pânã la data de 1 ianuarie 2006.
...

2. - Asadar nu beneficiati de indemnizatie pentru concediu medical daca nu sunteti intr-una din situatiile de mai sus.
- Va recomand sa va inregistrati la Agentia de Somaj deoarece dupa CCC2, pana va gasiti un alt loc de munca, veti benficia de indemnizatie de somaj.


3. Baza de calcul pentru indemnizatia de concediu medical o constituie veniturile brute pe cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediu medical (aici intra si indemnizatia pentru CCC1 si indemnizatia pentru concediu medical).

4. Indemnizatia pentru CCC2 este 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) in urmatoarele limite:
- daca optati pentru CCC2 pana la varsta de 1 an indemnizatie este intre 600 - 3.400 lei;
- daca optati pentru CCC2 pana la varsta de 2 ani indemnziatia este intre 600 - 1.200 lei.

5. In veniturile nete pentru indemnizatia pentru CCC2 intra indemnizatia pentru CCC1, eventuale venituri din salarii, indemnizatia de somaj, indemnizatiile pentru concedii medicale si de maternitate.

6. - Puteti sa va angajati unde doriti dvs. in acea luna.
- Pentru concediul de maternitate nu vi se retine decat contributia pentru pensie (de maximum 84 de lei lunar).
- Concediu medical puteti lua oricand pentru ca in cele 6 luni anterioare intra si perioada in care sunteti in CCC1 (trebuie sa aduceti adeverinta de la AJPIS cu baza de calcul pentru concedii medicale pe lunile respective).
Daca aleg varianta cu somajul, care va fi baza de calcul pentru concediu maternal si pentru CCC2? Adica CCC1 fiind de 12 mil, acum la final de februarie se va termina, nasc in mai, ce suma voi primi pt medical (126 zile) si care va fi CCC2 lunar?
Va multumesc anticipat si imi cer scuze pentru insistente!
1. Nu ati citit cu atentie raspunsul meu anterior unde raspundeam exact acestor intrebari:
3. Baza de calcul pentru indemnizatia de concediu medical o constituie veniturile brute pe cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediu medical (aici intra si indemnizatia pentru CCC1 si indemnizatia pentru concediu medical).

4. Indemnizatia pentru CCC2 este 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) in urmatoarele limite:
- daca optati pentru CCC2 pana la varsta de 1 an indemnizatie este intre 600 - 3.400 lei;
- daca optati pentru CCC2 pana la varsta de 2 ani indemnziatia este intre 600 - 1.200 lei.

5. In veniturile nete pentru indemnizatia pentru CCC2 intra indemnizatia pentru CCC1, eventuale venituri din salarii, indemnizatia de somaj, indemnizatiile pentru concedii medicale si de maternitate.


2. In acest caz este posibil ca indemnizatia de maternitate si indemnizatia pentru CCC2 sa fie mai mici.
Ultima modificare: Vineri, 14 Februarie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pt. concediu de maternitate alexandraluiza alexandraluiza Buna ziua, Ma numesc Luiza. Sunt in prezent in concediu de crestere si ingrijire copil pana la varsta de 2 ani, mai exact copilul meu implineste 2 ani pe ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Roxmi Roxmi Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: Cum se calculeaza pe care trebuie sa o incasez de la angajator in cazul in care am ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza indemnizatia luscinia1987 luscinia1987 am intrat in prenatal pe 16 mai, salariul meu brut este de 840 lei....cum se calculeaza banii pentru prenatal si mai apoi banii ptr cresterea copilului pana la ... (vezi toată discuția)