avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Activitate Ionescu1985

Activitate Ionescu1985

Iccj -Completul Pentru dezlegarea unor chestiuni de drept- Dosar nr 13/1/2014/HP/P- Minuta Deciziei nr.12-din 02.06 --- ".........stabileste ca faptele prevazute de art 323 din Codul penal anterior si art 8 din legea 39/2003........se regasesc in incriminarea din art 367 din Codul Penal, nefiind dezincriminate"
Mai am 1-2 termene pana aflu... In schimb am o decizie a Curtii de Apel Bacau in Dosarul nr 2796/110/2013 D.P. 260 D din 10.04.2014 prin care se stabileste ca e dezincriminat.
Pe data de 02 iunie sau 02 mai, nu sunt sigur, se va solutiona un recurs in interesul legii cu privire la acest aspect....
Nu va contrazic... am vazut mai multe opinii in sensul prezentat de dvs.
Pe logica mea lucrurile arata un pic altfel, in sensul urmator:
-anterior ncp, aveam 2 infr distincte: cea prev de art 7 si respectiv art 8 din legea 39/2003
din modul de formulare a textelor si a pedepselor prevazute pt ele reiesea ca infr prev de art 7 este mai grava (logica babeasca)
-Daca acceptam ideea ca ambele au fost preluate in art 367 inseamna ca nu mai facem nici o diferenta intre ele nici de periculozitate, nici de gravitate.
- Atunci inculpatul se afla intr-o situatie, care nu e propriu-zis mai grava(intrucat limitele de pedeapsa sunt mai mici), dar care il pune pe picior de egalitate cu un inculpat care pe vechiul cod savarsise o infractiune mai grava.
-de asemenea daca acceptam ca si punct de plecare ideea ca inculpatul nu a constituit un grup infractional organizat atunci nu inteleg de ce sunt pedepsit pt o alta fapta respectiv constituirea unui grup infr organizat(chiar daca pedeapsa e mai mica)?
Oricum marti am dosarul, si chiar daca imi voi sustine ideea cu riscul de a parea batut in cap... o sa postez ulterior hotararea instantei(e cam ultimul termen) ...
-in cazul art 7 din l 39 este vorba despre grup infr organizat- si este adevarat ca a fost preluat integral in continutul art 367 ncp
-in situatia mea este vorba despre art 8 l 39 adica "grup infractional care nu este potrivit llegii grup infr organizat" si se pedepsea potrivit art 167 (complotul) sau 323(asocierea in vederea sav de infr) din vechiul cod
- am citit adresa DNA catre Guvern in in care isi manifestau rezervele cu privire la ncp intrucat, printre altele, dezincrimineaza art 8 din l 39
-in cazul meu infractiunea este prevazuta de art 8, care este o infractiune de sine statatoare dar este incompleta cu privire la pedeapsa(pe care o imprumuta de la art 323 sau 167) in rechizitoriu scrie... "infractiunea prev de art 8 din legea 39/2003 cu raportare la art 323"

Art. 126 din LPA Noul cod penal pct 2

Legea nr. 39/2003 privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 50 din 29 ianuarie 2003, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. La Art. 2, literele a) si b) vor avea urmatorul cuprins:
a) grup infractional organizat - grupul definit la art. 367 alin. (6) din Codul penal;
b) infractiune grava - infractiunea pentru care legea prevede pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii al carei maxim special este de cel putin 4 ani, precum si urmatoarele infractiuni:
1. supunerea la munca fortata sau obligatorie, prevazuta la art. 212 din Codul penal;
2. divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice, prevazuta la art. 304 din Codul penal;
3. stergerea sau modificarea marcajelor de pe arme letale, prevazuta la art. 344 din Codul penal;
4. infractiuni privind concurenta neloiala;
5. infractiuni de coruptie, infractiunile asimilate acestora, precum si infractiunile impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene;
6. infractiuni privind traficul de droguri;
7. infractiuni privind regimul juridic al precursorilor de droguri;
8. infractiuni privind nerespectarea dispozitiilor privind introducerea in tara de deseuri si reziduuri;
9. infractiuni privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc;

2. Articolele 7-10 si 13 se abroga.

3. In tot cuprinsul legii, trimiterile la art. 7 se vor considera facute la art. 367 din Codul penal.
Multumesc pentru raspuns! Indeplinea conditiile pe legea veche pt 81 sau 86...
intr.un final.... consider ca se poate dispune, altfel art 15, 16, 17 din lpa n.c.p. nu ar mai avea sens
multumesc pentru raspuns!
pe langa infr de la rt 8 mai sunt multe alte infractiuni...
am gasit si eu abrogarea pt art 7-10 l 39/2003!
Dosarul se afla in faza de cercetare judecatoreasca... inculpatul nu se afla in tara... si in consecinta se afla in imposibilitatea de a isi manifesta "acordul pentru a presta o munca neremunerata in folosul comunitatii"- acest acord este o conditie ce trebuie indeplinita conform art 83 sau 91 ncp
Singura posibilitate sa obtina o pedeapsa cu suspendare este in baza c.pen vechi pe art 81 sau 86"
In concret codul vechi ar fi legea penala mai favorabila din acest punct de vedere

Credeti ca instanta mai poate dispune aplicarea unei pedepse cu suspendarea pe vechiul cod? (nu imi pot explica cum o sa isi intemeieze hotararea dpdv al noului cod de proc. pen.)
-In concret un inculpat a fost trimis in judecata pentru fapta prev de art 8 din legea 39/2003 raportat la art 323 Cpen vechi.Dosarul se afla in curs de judecata...
-Odata cu intrarea in vigoare a Ncp(art 367), fapta respectiva este dezincriminata ?
-In caz contrar ar exista o contradictie intre prevederile legii : art 8 din L 39 are in vedere "grup infractional care nu este organizat in sensul legii" iar in prezent art 367 care inlocuieste/preia art 323 cpen vechi are in vedere grup infr organizat.
daca puteti sa imi prezentati si opiniile dvs... raman indatorat!