Art. 51. – În sistemul public de pensii se acordă următoarele categorii de pensii:
a) pensia pentru limită de vârstă;
b) pensia anticipată;
c) pensia anticipată parţială;
d) pensia de invaliditate;
e) pensia de urmaş
LEGEA SPUNE -PENSIE DE INVALIDITATE. era corect ce spunea gabi 50,
daca spunea: d) pensie de invaliditate grad 3
e) pensie de invaliditate grad 2
f) pensie de invaliditate grad 1
asa / ubi lex non distiquit ,nec nos distinquere debemus
dreptul la pensie de invaliditate se deschide o singura data . gradele 1 , 2 sau 3 sunt doar revizuiri ale capacitatii de munca ( art. 69 )
lui raser in 7 noe. 2013 i-ati raspuns asa--Opinia mea aici,este:
Deschiderea drepturilor se face o singura data,nu de mai multe ori.
Legea 263/2010
ART. 78
(1) Pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii medicale periodic, in functie de afectiune, la intervale cuprinse intre un an si 3 ani, pana la implinirea varstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurarilor sociale sau, dupa caz, de catre comisiile centrale de expertiza medico-militara.
(2) Dupa fiecare revizuire medicala, medicul expert al asigurarilor sociale, respectiv comisiile centrale de expertiza medico-militara emit o noua decizie medicala asupra capacitatii de munca, prin care se stabileste, dupa caz:
a) mentinerea in acelasi grad de invaliditate;
b) incadrarea in alt grad de invaliditate;
c) redobandirea capacitatii de munca.
(3) Dreptul la pensie de invaliditate se modifica sau inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care s-a emis decizia medicala asupra capacitatii de munca, emisa in urma revizuirii medicale.
Din cele de mai sus se intelege ca se emite decizie de revizuire.
De unde reiese ca la fiecare revizuire se emite o noua decizie de deschidere de drepturi ?
problema e mult mai simpla. ei sustin ca e o noua decizie de deschidere drepturi. dar eu am intrebat daca ei o tin pe a lor, i[b]n contextul art 173 cu pastrea conditiilor existente in decizia initiala, care conditii se pastreaza si care se schimba?
stagiul complet de cotizare nu e cumva o conditie esentiala chiar la stabilirea unei pensii?
masculin
22.03.1971
20 ani si 4 luni si 23 zile
15 ani si 15 zile militar + 4 luni si 8 zile + spor aferent conditiilor de munca 5 ani
stagiu complet de cotizare conform legii anterioare legii 263 --20 ani
dar si pe decizie scrie decizie de modificare nu inscriere noua si atunci ce rost mai are prevedera art 173 -Pensia.......se recalculează potrivit prezentei legi, cu păstrarea condiţiilor existente la data deciziei iniţiale.? pai atunci cum se pastreaza stagiul din 2005? aplicindul pe cel din 2012/ ceva nu e in regula ce au pastrat de la decizia initiala , din 2005?
IN decembrie 2005 AM IESIT LA PENIE DE INVALIDITATE GRAD 3.
-IN 2009 AM FOST TRECUT IN GRAD 2.
.- IN 2012 AM FOST TRECUT DIN NOU LA GRAD 3 DE INVALIDITATE
LA RECALCULARE MI S-A APLICAT PENTRU OBTINEREA PUNCTAJULUI MEDIU ANUAL , IMPARTIREA PUNCTAJULUI TOTAL LA STAGIUL COMPLET DE COTIZARE DE 30 ANI DIN LEGEA 263/ 2010 , DESI REPET AM IESIT LA PENSIE IN DECEMBRIE 2005. (STAGIU COMPLET DE COTIZARE 20 ANI)
VA ROG TRADUCETI-MI SI MIE ART 173. DIN L. 263/2010 SI ART. 132 DIN HG. 357/2011 FIINDCA EU ZIC CA ARTICOLELE SUNT BUNE , INTERPRETAREA LOR DE CATRE CASA DE PENSII E GRESITA.
EXISTA MAI MULTE INSCRIEI LA PENSIE ? EU STIU CA UNA SINGURA , PRIMA DECIZIE DIN 2005.
NU ZICE FOARTE CLAR ART. 173 DIN L 263 LA SFARSITUL ALIN. 1 - “ SA SE PASTREZE CONDITIILE EXISTENTE LA DATA DECIZIEI INITIALE?”
PAI NU E STAGIUL COMPLET DE COTIZARE O CONDITIE FUNDAMENTALA PT. CALCULUL UNEI PENSII (art. 3) ? SI PENTRU EXISTENTA UNUI DREPT LA PENSIE( ART 53, ART 62 )
ATENTIE, EU NU CONTEST DISPARITIA STAGIULUI POTENTIAL ACOLO AM INTELES DE CE DISPARE STAGIUL POTENTIAL ART 76 ALIN 2 FIIND FOARTE CLAR
ami trimiteti si mie un raspuns de la avocatul poporului/?si eu am patit la fel dar eu nu am avut probleme cu stagiul potential , ci cu stagiul utilizat la impartirea punctajului total. mi au impartit cu stagiul din legea 263 desi eu am iesit la pensie in 2005
SI CUM MAI E /? SI NEU AM PATIT LA FEL DATI MI CEVA LAMURIRI CUM SE POATE ASA CEVEA? POATE MI ATI PUTEA DA PE MAIL RASPUNSUL AVOCATULUI POPORULUI
RADUTM31@YAHOO.COM . VA ROG
am trecut din gradul 2 invaliditate in gradul 3. desii am iesit la pensie in 2005, si am trecut prin recalculari, in decizia noua mi s-a aplicat stagiul de cotizare de 30 de ani, ca si cum am iesit la pensie pe legea 263/2010. Am contestat pe motiv ca au incalcat art 173 din l263 si art 3 alin 1 lit n si art 132din hg 257/2011. casa de pensii a mai zice cca data inscrierii la pensie e 2013 , nu 2005 cind am iesit la pensie.am dreptate?