Adriantot a scris:
Cu riscul de a supara, repet ceea ce am mai spus si altadata.
Sa nu confundam chiriasul si membrii familiei chiriasului cu proprietarul si membrii familiei proprietarului unui apartament dintr-un bloc.
Un proprietar daca vrea sa-si vanda apartamentul nu o poate face decat daca este deacord si sotul (sotia), daca nu cumva si ceilalti membri ai familiei in functie de continutul actelor de proprietate, de varsta.... Asadar acea proprietate nu este a unei singure persoane ci a intregii famili, prin familie intelegand sot sotie, copii ce locuiesc si traiesc impreuna. Tot pe familie sau membru de familie se acorda ajutoarele, se calculeaza veniturile...
Chiriasul nu este legat de proprietate si poate pleca din asociatie oricand, poate rezilia contractul oricand, fara a avea vreo obligatie sa anunte asociatia, sa ceara vreo adeverinta ca si-a achitat debitele..., pe cand proprietarul nu poate pleca, nu poate vinde, fara adeverinta de la asociatie, apoi i se poate institui privilegiu imobiliar, instanta...
Daca proprietarul ce figureaza in acte trece pe lumea cealalta, ceilalti membri ai familiei raman cu apartamentul dar si cu datoriile. Acestia sunt membri ai familiei, sunt ca si proprietari, viitori proprietari, sunt mostenitori... si-au interesul ca proprietatea lor sa fie bine administrata pentru ca traiesc acolo sau pentru ai conserva valoarea in eventualitatea vanzarii, interes pe care un chirias nu-l are.
Asa ca din punctul meu de vedere sotul, sotia, feciorul major, fiica majora..., pot fi alesi in comitet si in functia de presedinte al asociatiei.
Dar, sigur, acolo unde sunt mai multi care vor aceasta functie si proprietarii cred ca sunt potriviti ca sa-i reprezinte, este bine sa fie alese persoane titulare ale actului de proprietate.
Buna ziua,
Recent am fost ales presedintele unei Asociatii de Proprietari. In urma unor nereguli financiare s-a decis demiterea fostei conduceri a Asociatiei inclusiv a administratorului care este condamnat penal. Se contesta verbal ce catre vechea conducere si de catre cei care o sustin ca eu nu am dreptul sa fiu ales presedinte pentru ca nu sunt titularul contractului de proprietar. Eu sunt unul dintre cei 3 fii ai parintilor si se dezbate succesiunea in cadrul unui proces pe rol. Nu mai pun faptul ca am fost jignit, numit "chirias", dar practic se contesta dreptul la proprietate prin mostenire, si sunt amenintat cu judecarea. Din ce mentioneaza domnul Adriantot nu ar fi probleme, dar as dori un articol de lege prin care sa pot contracara valul de acuze si de amenintari venite asupra mea. Am deranjat pe multi pentru ca am demonstrat cu extrasul de cont al Asociatiei ca a fost devalizat de vechea conducere inclusiv prin evaziune fiscala, fals, uz de fals, flas in inscrisuri cu facturi false. Multumesc.