avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Presedinte asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Presedinte asociatie proprietari

Buna seara! Am citit un mesaj si raspunsurile la acesta referitor la presedintele unei asociatii de proprietari care este chirias. La mine in asociatie, in ultima adunare generala a fost schimbat presedintele si a fost aleasa o persoana care nu este de fapt proprietarul apartamentului, ci fiul acestuia. Noi l-am ales, nimeni nu dorea functia si ma bucur ca a acceptat, fiind si un tip care se intereseaza de problemele asociatiei. Citind legea 230 am gasit un articol in care se spcifica ca la adunarile generale pot participa si vota si membrii ai familiei proprietarului pe baza de imputernicire scrisa si semnata de catre proprietar. Asta m-a derutat. Daca poate vota in adunarea generala doar pe baza de imputernicire din partea proprietarului, atunci un membru al familiei acestuia poate fi presedinte, cenzor?
Astept un raspuns si multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:32, 16 Decembrie 2016
Sunt 2 responsabilitati distincte acea de presedinte de asociatie si acea de cenzor al asociatiei de proprietari,pentru care normele prevad conditii diferite
Conform norme in vigoare nu poate fi ales drept presedinte de asociatie decat proprietar din condominiu
Cenzor poate fi numit atat proprietar sau ruda a acestuia cat si tert strain de condominiu
Cu riscul de a supara, repet ceea ce am mai spus si altadata.
Sa nu confundam chiriasul si membrii familiei chiriasului cu proprietarul si membrii familiei proprietarului unui apartament dintr-un bloc.
Un proprietar daca vrea sa-si vanda apartamentul nu o poate face decat daca este deacord si sotul (sotia), daca nu cumva si ceilalti membri ai familiei in functie de continutul actelor de proprietate, de varsta.... Asadar acea proprietate nu este a unei singure persoane ci a intregii famili, prin familie intelegand sot sotie, copii ce locuiesc si traiesc impreuna. Tot pe familie sau membru de familie se acorda ajutoarele, se calculeaza veniturile...
Chiriasul nu este legat de proprietate si poate pleca din asociatie oricand, poate rezilia contractul oricand, fara a avea vreo obligatie sa anunte asociatia, sa ceara vreo adeverinta ca si-a achitat debitele..., pe cand proprietarul nu poate pleca, nu poate vinde, fara adeverinta de la asociatie, apoi i se poate institui privilegiu imobiliar, instanta...
Daca proprietarul ce figureaza in acte trece pe lumea cealalta, ceilalti membri ai familiei raman cu apartamentul dar si cu datoriile. Acestia sunt membri ai familiei, sunt ca si proprietari, viitori proprietari, sunt mostenitori... si-au interesul ca proprietatea lor sa fie bine administrata pentru ca traiesc acolo sau pentru ai conserva valoarea in eventualitatea vanzarii, interes pe care un chirias nu-l are.

Asa ca din punctul meu de vedere sotul, sotia, feciorul major, fiica majora..., pot fi alesi in comitet si in functia de presedinte al asociatiei.
Dar, sigur, acolo unde sunt mai multi care vor aceasta functie si proprietarii cred ca sunt potriviti ca sa-i reprezinte, este bine sa fie alese persoane titulare ale actului de proprietate.
Proprietarii apartamentului sunt numai persoanele care apar in actul de proprietate s-au in extrasul de carte funciara. La art.9 din Legea nr.230/2007 spune clar ca numai proprietarii au dreptul de a fii alesi.:coffee::coffee::coffee:
Sustin si eu punctul de vedere al lui @adriantot, dar mai ales argumentele sale.
Multumesc pentru raspuns. Suntem o asociatie de doar 8 apartamente pe o scara si nimeni nu dorea aceasta functie. Am creat asociatia ca sa nu mai ni se intrerupa apa, caldura atunci cand nu plateau ceilalti din alte blocuri, scari, deci mie imi convine raspunsul si chiar daca nu-mi convenea, nu asta conteaza (dar tocmai argumentele d-lui @adriantot nu mi se par convingatoare strict in sensul legal, dar mereu mi-am dorit sa-mi raspunda si ii urmaresc cu interes punctele de vedere si asa ma mai lamuresc cand sunt in ceata). Inseamna ca si eu pot vota in adunarea generala fara sa am imputernicire scrisa din partea parintilor mei care sunt proprietari, iar eu am domiciliul stabil in acel apartament. De-aia am si intrebat, nu intotdeauna e de ajuns sa citesc legea 230 ca nu stiu sa interpretez. Eu am plecat de la Art.25 alin (1) lit c) in care se specifica:"proprietarul poate fi reprezentat in adunarea generala de catre un membru al familiei sau de catre un alt reprezentant care are o imputernicire scrisa si semnata de catre proprietarul in numele caruia voteaza" si acum inteleg ca imputernicirea este pentru un alt reprezentant, nu pentru membrul familiei. Inca o data multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 2 Decembrie 2011
chinook, utilizator

Alte discuții în legătură

Probleme cu presedintete asociatiei cristianZ cristianZ Buna ziua, Sunt reprezentantul dezvoltatorului unui proiect imobiliar , am ajutat la constituirea asociatiei de poprietari si acum ne confruntam cu o problema ... (vezi toată discuția)
Din comitetul executiv al unei asociatii de proprietari pot face parte reprezentati ai proprietarilor justexpect justexpect La o Adunare Generala a Asociatiei de Proprietari, la care erau prezenti reprezentati ai unor membri ai asociatiei de proprietari, acesti reprezentati au ... (vezi toată discuția)
Proprietarii care nu sunt membri in asociatie pot participa la adunari? Mihaflorica Mihaflorica Asociatia de proprietari constituita intr-un cartier de vile nu accepta prezenta la adunari a proprietarilor care nu sint membri,desi sint locatari ai ... (vezi toată discuția)