Buna ziua,
Sunt reprezentantul dezvoltatorului unui proiect imobiliar , am ajutat la constituirea asociatiei de poprietari si acum ne confruntam cu o problema . Presedintele nu isi doreste sa coopereze indiferent de situatie si am dori sa il schimbam in conditiile in care inca suntem proprietari ai unui procent de peste 50% din proprietatea comuna.M-ar putea ajuta cineva cu un sfat , care ar fi procedura legala ? Sa nu ma zic ca in sotul presedintei asociatiei face parte si el din Comitetul Executiv .
Presedintele asociatiei ca si membrii comitetului se aleg in adunarea generala.
In primul trimestru al anului 2016 este obligatoriu, conform legii 230/2007 si HG 1588/2007, convocarea adunarii generale. La aceasta adunare generala proprietarii, persoane fizice sau juridice, pot propune alege prin vot un alt presedinte, alti membri ai comitetului, alta comisie de cenzori.
Din comitet fac parte toti membrii comitetului inclusiv presedintele asociatiei care este si presedintele comitetului executiv. Membrii comitetului pot fi rude intre ei, inclusiv cu presedintele, aceasta nefiind o incompatibilitate.
Ar fi incompatibilitate daca unul ar fin in comitet sau presedinte iar celalat in comisia de cenzori.
Asadar in adunarea generala incercati si schimbati conducerea.
Si va multumesc pentru raspuns. M-am lamurit cu schimbarea presedintelui insa legat de relatiile de rudenie dintre cei doi membri din Comitet sunt amandoi proprietari aceluias apartament , ea presedinte el membru asta inseamna ca in caz de vot egal ea poate vota ca presedinte in favoarea sotului , ceea ce nu mi se pare normal si nici ca un proprietar al unui apartament sa poate vota de doua ori.
Aveti dreptate dar hotararile se iau in adunarea generala si ce mai conteaza un vot la 50-100 de voturi. Iar comitetul ia doar decizii de punere in aplicare a hotararilor adunarii generale, decizii ce nu pot astepta adunarea generala... iar in comitet sumt mai multi membri si nu doar cei doi soti.
Tot in adunarea generala din primul trimestru puteti hotara schimbarea componentei acestui comitet macar in privinta unuia din cei doi soti ce poate fi inlocuit de alt proprietar nou ales in comitet prin votul adunarii generale.
Aici e si o problema de logica: un apartament poate da doi membri ai asociatiei?
Fireste, in situatia sot-sotie.
Am intalnit odata o situatie clara: un apartament cu 3 camere fusese oferit la doi tineri, fara grad de rudenie. In acea situatie amandoi proprietarii aveau drept de vot.
Dar daca un apartament este detinut de sot si sotie, opinia mea este ca doar unul dintre cei doi, desemnat de familie, devine membru al asociatiei cu drept de vot si drept de a fi ales.
Al doilea sot poate participa la adunarea generala, poate avea opinii dar nu poate vota.
Fireste, cei doi nu sunt rude pentru ca ar fi incest.
Ei sunt mai mult decat rude: sunt o familie.
In concluzie, trebuie sa mai functioneze si o lege nescrisa a bunului simt.
Incompatibilitate
30 LAURA
Buna ziua, Va rog sa imi comunicati daca la Asociatia de proprietari sotul doamnei care face contabilitate si caserie poate sa fie presedintele aceleasi ... (vezi toată discuția)