Constructia casei a inceput in 2010 si nu este finalizata, iar creditul a fost luat inainte cu cateva luni de inceperea constructiei, in acelasi an.
Acum am verificat, autorizatia de constructie e pe numele ei de fata si in paranteza (casatorita "X"), deoarece asa cum am scris si anterior a depus la OCPI schimbarea numelui conform casatoriei. In extrasul CF pentru teren apare "drept de proprietate, cu titul de bun propriu, dobandit prin Conventie, cota actuala 1/1 (numele "X"=de casatorie) si mentiunea "casatorita".
Casa nu este intabulata, deoarece nu e finalizata, eu nu apar nicaieri cu numele.
Auzisem ca daca sotia face dovada ca intreaga rata, care e destul de mare, e platita din salariul ei (mentionez ca acel credit a fost luat pentru constructia casei si pentru a-mi refinanta mie un credit mai vechi) si se poate dovedi acest lucru, eu nu am niciun drept. E adevarat?
Practic, toti banii din credit au fost investiti in acea casa si rata o plateste ea.
Doresc sa va solicit consultanta in urmatoarea problema: sunt casatorit de 5 ani si am impreuna cu sotia doi copii minori (situatia lor e indiscutabila pt ca Instanta va fi cea care va da decizia finala).
Ea a cumparat cand nu era maritata, pe numele ei, un teren. Ulterior, pe acesta am construit o casa cu un credit pe care-l plateste ea, debitandu-i-se automat contul cu contravaloarea lunara a ratei, se poate dovedi cu extras de cont.
La momentul inceperii lucrarilor de constructie a casei, sotia a fost la Oficiul de Cadastru si a solicitat modificarea titularului pe noul nume, dobandit dupa casatorie, deci in toate actele emise ulterior apare numele de fata si in paranteze casatorita "X". (unde X este numele de casatorie).
In actele de vanzare-cumparare apare numele ei de fata si faptul ca era necasatorita la momentul dobandirii. Mentionez ca in toate celelalte acte (autorizatii emise, inclusiv cea de construire) apare doar numele eiEu am vreun drept in cazul in care ne despartim, tinand cont ca exista si o casa pe acel teren la care am contribuit si eu financiar? Tot ce-am investit a fost platit cu cash, nu cu cardul, deci nu am o dovada in acest sens; sunt doar facturile emise pe numele meu, in momentul achizitiei diferitelor materiale necesare, chiar si in cazul celor cumparate cu banii din credit. Stiam de o lege care facea legatura cu 5 ani de casnicie- ca dupa acest termen bunurile devin comune, mai e valabila?
Sotia mea urmeaza sa depuna la Comisia de Expertiza certificatul de handicap cu incadrare in grad mediu, pt copil. Ea a ales ca varianta de 1 an pt concediul de crestere copil si in prezent este platita cu 85% din salariu. Cu acest certificat cat poate sta cu copilul care are nevoie de prezenta ei si cum va fi calculata indemnizatia pt tot acest timp?
Multumesc!