avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Situatie bunuri in cazul unui divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Situatie bunuri in cazul unui divort

Buna ziua,

Doresc sa va solicit consultanta in urmatoarea problema: sunt casatorit de 5 ani si am impreuna cu sotia doi copii minori (situatia lor e indiscutabila pt ca Instanta va fi cea care va da decizia finala).
Ea a cumparat cand nu era maritata, pe numele ei, un teren. Ulterior, pe acesta am construit o casa cu un credit pe care-l plateste ea, debitandu-i-se automat contul cu contravaloarea lunara a ratei, se poate dovedi cu extras de cont.
La momentul inceperii lucrarilor de constructie a casei, sotia a fost la Oficiul de Cadastru si a solicitat modificarea titularului pe noul nume, dobandit dupa casatorie, deci in toate actele emise ulterior apare numele de fata si in paranteze casatorita "X". (unde X este numele de casatorie).
In actele de vanzare-cumparare apare numele ei de fata si faptul ca era necasatorita la momentul dobandirii. Mentionez ca in toate celelalte acte (autorizatii emise, inclusiv cea de construire) apare doar numele eiEu am vreun drept in cazul in care ne despartim, tinand cont ca exista si o casa pe acel teren la care am contribuit si eu financiar? Tot ce-am investit a fost platit cu cash, nu cu cardul, deci nu am o dovada in acest sens; sunt doar facturile emise pe numele meu, in momentul achizitiei diferitelor materiale necesare, chiar si in cazul celor cumparate cu banii din credit. Stiam de o lege care facea legatura cu 5 ani de casnicie- ca dupa acest termen bunurile devin comune, mai e valabila?

Va multumesc!
Bunul dobandit de sotia dumneavoastra , inaintea incheierii casatoriei, este bun propriu al acesteia.


Casa a fost edificata in timpul casatoriei


Asadar, bunul-casa de locuit- face parte din comunitatea matrimoniala, este bun comun.( proprietate devalmasa a sotilor ).

Proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre copartasi nu are individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.



In urma impartelii (realizata pe cale notariala , prin buna invoiala ) sau in fata instantei de judecata, cota -parte ideala , abastracta, matematica poate fi instrainata, cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.

Bunul indiviz nu poate fi instrainat fara a exista acordul de vointa sotiei dumneavoastra.

Nici macar cota-parte din dreptul de proprietate nu este individualizata.


Asadar, ori sistati starea de indivizune pe cale notariala , prin partaj conventional, ori va adresati instantei de judecata, in vederea partajarii bunului indiviz.

Instanta de judecata va avea in vedere, pentru imparteala, modalitatea de dobandire a bunului imobil.



In probatiune vor fi administrate inscrisuri, interogatoriu , proba testimoniala cu doi martori si expertiza tehnica de specialitate.




Succes.
Auzisem ca daca sotia face dovada ca intreaga rata, care e destul de mare, e platita din salariul ei (mentionez ca acel credit a fost luat pentru constructia casei si pentru a-mi refinanta mie un credit mai vechi) si se poate dovedi acest lucru, eu nu am niciun drept. E adevarat?
Practic, toti banii din credit au fost investiti in acea casa si rata o plateste ea.
Stiam de o lege care facea legatura cu 5 ani de casnicie- ca dupa acest termen bunurile devin comune, mai e valabila?

Nici n-a existat vreodata, bunurile proprii nu s-u transformat in bunuri comune dupa un nr de ani de casatorie.

pentru a-mi refinanta mie un credit mai vechi

Si pt asta ar avea doamna un drept de creanta.
Totusi rate ati platit impreuna chiar daca creditul e pe numele ei.
Cand ati construit casa si cand a luat creditul ? Ziceti ca autorizatia de constructie e pe numele ei de fata, dar in cartea funciara, dansa apare ca si proprietar exclusiv sau in coproprietate cu dvs ?


Constructia casei a inceput in 2010 si nu este finalizata, iar creditul a fost luat inainte cu cateva luni de inceperea constructiei, in acelasi an.
Acum am verificat, autorizatia de constructie e pe numele ei de fata si in paranteza (casatorita "X"), deoarece asa cum am scris si anterior a depus la OCPI schimbarea numelui conform casatoriei. In extrasul CF pentru teren apare "drept de proprietate, cu titul de bun propriu, dobandit prin Conventie, cota actuala 1/1 (numele "X"=de casatorie) si mentiunea "casatorita".
Casa nu este intabulata, deoarece nu e finalizata, eu nu apar nicaieri cu numele.

Multumesc anticipat!
Constructia a fost edificata in timpul casatoriei.Va fi cuprinsa in masa partajabila, este bun comun.
Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate doar cu numele tatalui nu si al mamei iozi iozi Buna ziua, Mama si tata s-au casatorit in 1970, locuim impreuna toti trei in casa construita de parintii mei dar terenul pe care s-a construit casa era ... (vezi toată discuția)
Partaj alyofficiall10 alyofficiall10 Mama este casatorita cu tata din 1989 in 1994 au construit o casa dar mama nu este trecuta in acte are dreptu la aceeasta casa ? si daca da cat la%? (vezi toată discuția)
Donatie in timpul casatoriei- regim juridic ContSters341205 ContSters341205 eu si sotul meu ne-am construit casa pe pamantul donat de tatal sotului ,donatie facuta in timpul casatoriei noastre.la un eventual partaj ma va afecta lucrul ... (vezi toată discuția)