avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

Mama este casatorita cu tata din 1989 in 1994 au construit o casa dar mama nu este trecuta in acte are dreptu la aceeasta casa ? si daca da cat la%?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:00, 19 Mai 2013
Da are drept. Contributia la orice bun achizitionat in timpul casatoriei se prezuma a fi de 1/2 pentru fiecare sot.
Da, faptul ca nu este trecuta in acte e irelevant.
Insa, proprietarul terenului poate deveni si proprietarul constructiei.
Si asa va avea dreptul la despagubiri.
La casa nu are dreptul. La parte din valoarea ei are, proportional cu cat a contribuit la ea.
Constructia edificata in timpul casatoriei este bun comun , proprietate comuna in devalmasie.(cota -parte din dreptul de proprietate nu este individualizata, va fi stabilita de catre instanta de judecata, in urma promovarii actiunii de partaj ).

Sotia exercita un drept de superficie asupra terenului .
Cea mai intalnita solutie practica este ca sotul are proprietatea casei in temeiul accesiunii imobiliare, iar sotia are un drept de creanta ca un constructor de buna-credinta.
Daca aceasta constructie apare in acte ca fiind a sotului doar, probabil ca terenul e al lui; accesiunea o poate invoca oricand.
Discutam despre un bun prezumat a fi comun care este accesoriu al unui bun propriu.
Sotia nu are un drept de superficie, zic eu, el trebuie dat de catre o instanta sau prin intelegerea partilor. Cum sa fi ajuns sotia la un astfel de drept, in temeiul actului de casatorie? Eu cred ca a construit cu acordul proprietarului si atat. Si sigur, poate imparti sporul de valoare chiar, nu numai materialele, dar atat. Casa e a sotului. La fel cum apartamentul in care s-au pus termopane ar fi fost al lui, dar valoarea actuala a sporului de valoare a apartamentului se putea imparti.
Accesoriul urmeaza principalul.

Alte pareri? Interesanta speta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de creanta sau dr. de superficie? cristalina cristalina Situatia este urmatoarea:In timpul casatoriei pe terenul mamei sotului,ambii soti au construit o casa.In urma partajului ,sotia,a carei contributie este de 50% ... (vezi toată discuția)
Acte casa la rosu calisse calisse sotia are act de donatie pe un teren. pe acest teren am construit impreuna o casa la rosu. autorizatia de constructie este pe numele sotiei. pot trece casa pe ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort sutachval sutachval Care ar fi solutia sau solutiile in cazul unui proces de partaj al bunurilor comune ale sotilor dupa divort ,avand in vedere ca au construit o casa in timpul ... (vezi toată discuția)