Da, faptul ca nu este trecuta in acte e irelevant.
Insa, proprietarul terenului poate deveni si proprietarul constructiei.
Si asa va avea dreptul la despagubiri.
Constructia edificata in timpul casatoriei este bun comun , proprietate comuna in devalmasie.(cota -parte din dreptul de proprietate nu este individualizata, va fi stabilita de catre instanta de judecata, in urma promovarii actiunii de partaj ).
Sotia exercita un drept de superficie asupra terenului .
Cea mai intalnita solutie practica este ca sotul are proprietatea casei in temeiul accesiunii imobiliare, iar sotia are un drept de creanta ca un constructor de buna-credinta.
Daca aceasta constructie apare in acte ca fiind a sotului doar, probabil ca terenul e al lui; accesiunea o poate invoca oricand.
Discutam despre un bun prezumat a fi comun care este accesoriu al unui bun propriu.
Sotia nu are un drept de superficie, zic eu, el trebuie dat de catre o instanta sau prin intelegerea partilor. Cum sa fi ajuns sotia la un astfel de drept, in temeiul actului de casatorie? Eu cred ca a construit cu acordul proprietarului si atat. Si sigur, poate imparti sporul de valoare chiar, nu numai materialele, dar atat. Casa e a sotului. La fel cum apartamentul in care s-au pus termopane ar fi fost al lui, dar valoarea actuala a sporului de valoare a apartamentului se putea imparti.
Accesoriul urmeaza principalul.
Acte casa la rosu
calisse
sotia are act de donatie pe un teren. pe acest teren am construit impreuna o casa la rosu. autorizatia de constructie este pe numele sotiei. pot trece casa pe ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort
sutachval
Care ar fi solutia sau solutiile in cazul unui proces de partaj al bunurilor comune ale sotilor dupa divort ,avand in vedere ca au construit o casa in timpul ... (vezi toată discuția)