avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acte casa la rosu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acte casa la rosu

sotia are act de donatie pe un teren. pe acest teren am construit impreuna o casa la rosu. autorizatia de constructie este pe numele sotiei. pot trece casa pe numele meu? (sotul). daca da, ce costuri implica in plus?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 18:00, 22 Ianuarie 2009
...cand se depune documentatia pentru intabulare la cf prezentati si o declaratie notariala care sa ilustreze cele afirmate de dvs...
Casa va deveni bun comun sau propriu după cum a fost construită din fonduri comune sau proprii. Din moment ce afirmaţi că aţi construit-o împreună, va fi bun comun. La întabulare solicitaţi întabularea ca bun comun şi depuneţi o copie a certificatului de căsătorie.

Asupra terenului veţi dobîndi un drept de superficie.
casa a fost construita din credit cu ipoteca pe un apartament care este pe numele meu si a fost dobandit prin act de vanzare cumparare inainte de a ma casatori. in prezent, cum am mai spus terenul pe care am construit casa este al sotiei prin act de donatie de la mama ei. toate facturile de la casa, toate sunt trecute pe numele sotiei, impreuna cu autorizatia de constructie si planul casei. intrebarea mea este daca pot fi trecut doar eu pe actele casei sau impreuna? in caz de divort cum se vor imparti bunurile?

va multumesc. astept un raspuns.
p.s. va rog sa-mi explicati mai pe larg "drept de superficie". mentionez ca actul de donatie s-a realizat fara a putea fi atacat.
Chiar dacă aţi garantat creditul pentru construirea casei cu un imobil care este bunul dumneavoastră propriu, nu puteţi pretinde întabularea casei ca bun propriu al dumneavoastră deoarece este realizată printr-un credit luat în timpul căsătoriei, deci este dobîndită în timpul căsătoriei.

Dreptul de superficie este dreptul pe care dumneavoastră, în calitate de proprietar asupra construcţiei (împreună cu soţia, bineînţeles), îl aveţi asupra terenului pe care este situată construcţia, teren asupra căruia nu sunteţi proprietar. Este un drept real, care vă conferă folosinţa asupra acelui teren şi care durează atîta timp cît există construcţia.

În caz de divorţ, terenul rămîne al soţiei, iar casa se va împărţi conform contribuţiei fiecărui soţ la construirea ei.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, va rog sa ma ajutati, daca se poate, cu o opinie privind ... Dragos_Franco Dragos_Franco Buna ziua, va rog sa ma ajutati, daca se poate, cu o opinie privind urmatoarea situatie. Sotia mea a primit mostenire un teren de la parintii ei. Ne-am gandit ... (vezi toată discuția)
Drept de superficie ionescucarmen ionescucarmen fiul a construit pe terenul mamei (terenul este doar al mamei pt ca i s-a reconstituit dreptul de proprietate aesteia in calitate d emostenitoare) o casa. se ... (vezi toată discuția)
Intabulare casa camelia_b camelia_b Buna, Vreau sa stiu ce solutie exista ca atunci cand vom intabula casa construita de mine si sotul meu, pe actul de proprietate sa fim amandoi trecuti. ... (vezi toată discuția)