avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabulare casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabulare casa

Buna,
Vreau sa stiu ce solutie exista ca atunci cand vom intabula casa construita de mine si sotul meu, pe actul de proprietate sa fim amandoi trecuti. Problema este ca terenul este pe numele sotului + toate autorizatiile si actele de constructie ale casei.
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Cristian Fara , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 13:32, 5 Februarie 2010
pai daca vorbiti de sot, toate bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune, indiferent daca numai unul apare pe actele de proprietate.Bineinteles este o prezumtie care se poate rasturna la un eventual proces.
Eu va sfatuiesc sa introduceti o actiune (impreuna cu sotul) in constatarea proprietatii asupra casei construite in timpul casatoriei , aducand ca probe atat inscrisurile ce dovedesc construirea casei in timpul casatoriei, cat si declaratiile dvs. si ale sotului cu privire la construirea in comun a casei. Oricum, prezumtia legala a coproprietatii (in devalmasie) a bunurilor obtinute de soti pe timpul casatoriei exista. Obtinind o hotarare judecatoreasca in constatarea proprietatii ambilor soti asupra casei construite, aceasta tine loc de act de proprietate si poate fi folosita la intabularea pe numele ambilor proprietari.
Da, dar amandoi avem contributii materiale egale la ridicarea acesti case. Nu mi se pare normal, ca atunci cand imi voi schimba buletinul, soul meu sa trebuiasca sa declare ca este decord sa imi fac buletinul cu adresa respectiva. Nu se pune problema de a impartii ceva, ci pentru ca am avut contributii egale, el cu terenul eu cu banii, sa fim ambii trecuti in acte. Chiar nu exista nici o soutie? O declaratie notariala ceva?
Ultima modificare: Joi, 14 Ianuarie 2010
camelia_b, utilizator
buna ziua!
casa a fost edificata in timpul casatoriei?
daca da, ea se va intabula pe numel dvs si al sotului ca bun comun.
cu privire la teren va poate face un act de donatie pe o cota parte din acest teren, dar donatia intre soti poate fi revocata oricand de sotul donator, capata caracter definitiv doar la decesul acestuia din urma.
Casa a fost ridicata dupa castorie, insa toate autorizatiile sunt pe numele sotului. Am fost la primarie si mi-au spus ca daca autorizatia de constructie este pe numele sotului atunci si intabularea va fi tot pe numele sotului. Daca vrem ca intabularea sa se faca pe ambii, atunci trebuie scoasa o noua autorizatie de constructie. Mi se pare putin ciudat, pentru ca deja casa e constuita, amenajata...cum putem reface actele de autorizatie?
Multumesc frumos

Alte discuții în legătură

Intabulare pe baza actului de donatie cristinaada cristinaada Buna ziua, sotul meu a primit prin act de donatie, in timpul casatoriei, de la mama lui un teren si autorizatia de construire emisa pentru construirea unei ... (vezi toată discuția)
Act de proprietate Bora Irina Bora Irina cum pot obtine act de proprietate pentru o casa pe care am construit-o pe un teren pe care l-am cumparat? (vezi toată discuția)
Numele ambilor soti pe autorizatia de constructie ap_florin ap_florin Buna ziua.Vin cu o intrebare l-a dumneavoastra,am luat un teren in concesiune pe numele meu si vreau impreuna cu sotia sa ne construim o casa.Problema este ca ... (vezi toată discuția)