avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabulare pe baza actului de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabulare pe baza actului de donatie

Buna ziua, sotul meu a primit prin act de donatie, in timpul casatoriei, de la mama lui un teren si autorizatia de construire emisa pentru construirea unei case. Casa se construieste in timpul casatoriei. Eu, ca sotie, la intabulare pot fi trecuta ca si co-proprietar?
Constructia fiind edificata in timpul casatoriei este bun comun. Soacra dvs doar i a cedat drepturile din autorizatia de construire, nu efectiv constructia. Terenul insa bunul propriu al sotului.
multumesc!
Da, i-a cedat drepturile din autorizatia de construire, dar cand se intabuleaza noua constructie voi fi trecuta ca si co-proprietar sau doar ca si sotie si atat?
cand constructia se va intabula, cu autorizatie si proces verbal de receptie a lucrarilor faceti si o declaratie notariala prin care sotul declara ca imobilul constructie este edificat in timpul casatoriei cu dvs si este supus regimului comunitatii legale, faceti o copie legalizata dupa certificatul de casatorie si notati le la CF. Asa veti aparea in CF ca coproprietar cu 1/2 pe constructie si dvs, iar terenul in cota de 1/1 doar sotul.
NU merge prin declaratie notariala, trebuie un act constitutiv de drepturi care sa contracareze efectele accesiunii artificiale care ii da drept de proprietate asupra constructiei doar proprietarului terenului.
Se poate face donatie teren/constructie, recunoastere de datorie, dare in plata... in functie de ce anume urmariti.
Ultima modificare: Marți, 15 Octombrie 2013
Liliana Gradinaru, Avocat
Daca procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor este ulterior casatoriei intabularea se va face pe numele ambilor.

Alte discuții în legătură

Intabulare casa camelia_b camelia_b Buna, Vreau sa stiu ce solutie exista ca atunci cand vom intabula casa construita de mine si sotul meu, pe actul de proprietate sa fim amandoi trecuti. ... (vezi toată discuția)
Numele ambilor soti pe autorizatia de constructie ap_florin ap_florin Buna ziua.Vin cu o intrebare l-a dumneavoastra,am luat un teren in concesiune pe numele meu si vreau impreuna cu sotia sa ne construim o casa.Problema este ca ... (vezi toată discuția)
Drept de superficie ionescucarmen ionescucarmen fiul a construit pe terenul mamei (terenul este doar al mamei pt ca i s-a reconstituit dreptul de proprietate aesteia in calitate d emostenitoare) o casa. se ... (vezi toată discuția)