avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj dupa divort
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj dupa divort

Care ar fi solutia sau solutiile in cazul unui proces de partaj al bunurilor comune ale sotilor dupa divort ,avand in vedere ca au construit o casa in timpul casatoriei ,care casa se afla pe pamantul donat de bunica in favoarea exclusiva a barbatului.Bunica a barbatului ,evident.Cei doi copii,rezultati din casatorie, au fost incredintati mamei.Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 2 Martie 2006
sutachval, utilizator
Cel mai recent răspuns: doinah , utilizator 01:49, 4 Octombrie 2007
Nu are nici o legatura incredintarea minorilor rezultati din casatorie si donatia acceptata de sot. Terenul in cauza nu poate fi supus partajului. Constructia amplasata pe acest teren poate fi supusa partajului, in masura in care a fost edificata prin contributia sotilor. Deocamdata opereaza prezumtia coproprietatii in parti egale (una relativa) a sotilor asupra constructiei.
La o prima vedere, s-ar putea pune problema accesiunii. De principiu, proprietarul terenului devine si proprietarul constructiei, cu obligarea acestuia la plata valorii materialelor si a altor daune, dupa caz. In speta, este evident ca terenul este doar proprietatea sotului. Cat despre constructie, daca se invoca accesiunea, s-ar putea sa se ajunga la situatia in care dvs. ati putea obtine doar o suma de bani reprezentand 1/2 din valoarea materialelor. Cred ca ar fi prudent sa va angajati un avocat. Succes.
Multumesc pentru informatii.Tot la accesiune ma orientasem si eu ,dar ma gandeam sa nu mai fie alte variante.Sunt student la drept,anul 2 si inca mai am de invatat.In speta respectiva va fi parte un prieten care ,evident ,la actiunea de partaj isi va angaja avocat.
...raspunsul de mai sus nu este satisfacator...nu se poate vorbi de accesiune...problema accesiunii se pune doar in situatia in care proprietarul terenului nu isi da un acord pentru ridicarea constructiei...este greu de crezut ca sotul proprietar al terenului, impreuna cu sotia construiesc impreuna fara ca sotul sa-si dea acordul...este absurd...in schimb, el a fost de acord cu creearea unui drept real de superficie asupra terenului pentru cota sotiei din constructie...dupa parerea mea, instanta va aprecia daca locuinta este comod partajabila in natura...solutia ideala fiind crearea a doua entitati locative separate...daca nu, va aprecia contributia sotilor la edificarea bunului comun si va proceda ca atare...
In materia accesiunii nu cred ca are relevanta acordul celuilalt proprietar. Distinctiile se fac dupa cum constructorul este de buna-credinta sau nu. In speta, faptul ca sotul a fost de acord sa construiasca impreuna cu sotia pe un teren proprietatea primului inlatura prezumtiile instituite de art. 492 C.proc.civ.

Alte discuții în legătură

Drept de creanta sau dr. de superficie? cristalina cristalina Situatia este urmatoarea:In timpul casatoriei pe terenul mamei sotului,ambii soti au construit o casa.In urma partajului ,sotia,a carei contributie este de 50% ... (vezi toată discuția)
Donatie essteffan essteffan Buna ziua, In primul rand o sa multumesc anticipat tuturor celor care raspund la aceasta solicitare. Sotia mea a primit de la parinti o bucata de pamand ... (vezi toată discuția)
Partaj alyofficiall10 alyofficiall10 Mama este casatorita cu tata din 1989 in 1994 au construit o casa dar mama nu este trecuta in acte are dreptu la aceeasta casa ? si daca da cat la%? (vezi toată discuția)