avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj dupa divort
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj dupa divort

Care ar fi solutia sau solutiile in cazul unui proces de partaj al bunurilor comune ale sotilor dupa divort ,avand in vedere ca au construit o casa in timpul casatoriei ,care casa se afla pe pamantul donat de bunica in favoarea exclusiva a barbatului.Bunica a barbatului ,evident.Cei doi copii,rezultati din casatorie, au fost incredintati mamei.Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 2 Martie 2006
sutachval, utilizator
Cel mai recent răspuns: doinah , utilizator 01:49, 4 Octombrie 2007
Simplu!
100% din bunurile proprii ale ei
50% din bunurile comune (dobandite in timpul casatoriei afara de mosteniri si donatii care sunt bunuri proprii)
0% din bunurile proprii ale sotului

Casa mostenita de sot este bun propriu al acestuia si nu are drept sotia pentru a-l partaja
Multumesc, abcdeadi, pentru raspunsul prompt si la obiect. Mai am o nelamurire insa legata de problema expusa mai devreme: in cazul in care sotia depune cerere la primarie pentru teren destinat construirii de casa cf legii 51/2003, ce drepturi ar avea ea in caz de divort aspura terenului sau casei pe care ar urma sa o construiasca impreuna cu sotul? Probabil 50% sau ma insel? Multumesc.
Rectific este legea15/2003, am facut o inversiune..........:">
Legea 15/2003 vine in ajutorul tinerilor pentru a le facilita conditiile pentru a-si construi o casa. Prin aceasta lege se atribuie in folosinta (dar nu in proprietate) o suprafata de teren pentru amplasarea constructiei. Daca a fost inceputa constructia, aceasta este bun comun si se partajeaza la divort, daca insa nu a fost inceputa probabil se va pierde facilitatea acordata. Una din conditii la acordarea in folosinta a acestui teren este casatotia.
Este parerea mea, probabil sunt altii mai competenti sa-si exprime parerea.
sunt in urmatoarea situatie:
casatorita de 16 ani
1 copil+copilul sotului din palta casatorie(desi a fost incredintat legal mamei,eu l-am crescut de la varsta de 5 ani,acum are 26)
sotul mosteneste teren de la parinti pe care in timpul casatoriei construim o casa(in documente apare extindere),constructia fiind facuta fara echipa angajata cu acte-munca 90% a fost a tatalui meu
Intre timp sotul se pensioneaza si mai construieste impreuna cu un prieten(50%partea fiecaruia)inca trei case pe care le -a inchiriat toate declarate real la fisc.Eu nu apar pe nici un act de proprietate desi prietenul lui si-a trecut sotia.Acum suntem despartiti in fapt de doua luni(eu am plecat de acasa impreuna cu copilul)si am inchiriat un apartament a carui chirie a platit-o sotul meu.Eu am suferit o depresie din luna februarie in urma stresului si a unei munci cu putine ore de somn,de care nu m-am vindecat nici in momentul de fata.De fapt de aceea am parasit caminul conjugal pentru a putea iesi din depresie(am avut toata aceasta perioada CM si sunt sub supraveghere medic specialist)
As dori sa aflu care sunt drepturile mele intr-o actiune de partaj.Sotul spune ca nu am nici un drept pentru ca el s-a ocupat singur de constructii,ba mai mult nu mai vrea sa plateasca integral chiria apartamentului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de creanta sau dr. de superficie? cristalina cristalina Situatia este urmatoarea:In timpul casatoriei pe terenul mamei sotului,ambii soti au construit o casa.In urma partajului ,sotia,a carei contributie este de 50% ... (vezi toată discuția)
Donatie essteffan essteffan Buna ziua, In primul rand o sa multumesc anticipat tuturor celor care raspund la aceasta solicitare. Sotia mea a primit de la parinti o bucata de pamand ... (vezi toată discuția)
Acte casa la rosu calisse calisse sotia are act de donatie pe un teren. pe acest teren am construit impreuna o casa la rosu. autorizatia de constructie este pe numele sotiei. pot trece casa pe ... (vezi toată discuția)