avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj dupa divort
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj dupa divort

Care ar fi solutia sau solutiile in cazul unui proces de partaj al bunurilor comune ale sotilor dupa divort ,avand in vedere ca au construit o casa in timpul casatoriei ,care casa se afla pe pamantul donat de bunica in favoarea exclusiva a barbatului.Bunica a barbatului ,evident.Cei doi copii,rezultati din casatorie, au fost incredintati mamei.Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 2 Martie 2006
sutachval, utilizator
Cel mai recent răspuns: doinah , utilizator 01:49, 4 Octombrie 2007



si aduc si un argument de echitate...daca sotii se hotarasc sa cumpere de la socrii o casa iar terenul este donat de catre acestia propriului copil...in acest caz casa este bun comun...dar daca ei ar construi-o cu mijloace comune se pune problema accesiunii...

intrebare:
de ce daca ar construi-o cu mijloace comune se pune problema accesiuni?
nu este aceeasi situatie ca cea pusa in discutie: el proprietarul terenului, ei coproprietari casa?
da, este exact aceeasi situatie. Si eu cred, ca ovi, ca accesiunea nu poate fi o optiune si ca lucrurile sunt clare asa cum si tu le-ai expus: coproprietari pe casa - prin edificare in comun (autorizatie de construire, proces verbal de receptie, intabulare) iar sotul proprietar unic al terenului.
pai eu asta nu inteleg: in speta de inceput ovi spunea, in contradictoriu cu carmen ,ca nu se poate pune problema accesiunii, iar in ultimul exemplu pe care el la dat spunea ca atunci cand sotii construiesc in comun pe terenul donat de socrii fiului, se poate pune problema accesiunii.
eu asta nu inteleg, de ce in speta nu se poate pune problema accesiunii si in exemplu da?e acceasi situatie, totusi, nu?
Este incontestabil ca proprietatea se poate dobandi si prin lege, insa nu mi se pare ca este cazul in speta. Care ar fi acea lege? Ar fi totusi interesant de vazut ce apare in cartea funciara. Eu am avut un partaj dupa divort in care instanta mi-a pus problema accesiunii. Din pacate, nu pot da detalii cu privire la solutie pentru ca partile au incheiat o tranzactie. Este si acesta un motiv pentru care spun eu ca, totusi, se pune problema accesiunii. Ma intreb in continuare: care este modalitatea legala de dobandire a dreptului de proprietate al sotiei?
Buna ziua, am si eu nevoie de ajutor in urmatoarea problema juridica referitoare la partaj: trei frati (doi barbati si o femeie) sunt mostenitori in mod egal ai casei parintesti in care locuiesc toti trei cu sotii/sotiile lor. Parintii si bunicii lor au decedat iar celelalte rude au cedat in favoarea lor in momentul realizarii succesiunii. Acum vreau sa ma lamuriti asupra unui aspect: unul din frati este casatorit de aproape un an si intentioneaza sa divorteze de sotia lui.Ea nu a contribuit cu nimic la intretinerea casei, neavand serviciu, nu a achizitionat nici un bun, totul a fost renovat, imbunatatit, achizitionat de catre sot, inclusiv un autoturism achizitionat dupa casatorie. Important este de mentionat faptul ca nu au copii rezultati din aceasta casatorie si nici dintr-una anterioara. Va rog sa imi spuneti ce drepturi poate avea sotia in cazul partajului.Va multumesc anticipat pentru ajutor si lamuriri. Carmen Ghita (sotia celuilalt frate).

Alte discuții în legătură

Drept de creanta sau dr. de superficie? cristalina cristalina Situatia este urmatoarea:In timpul casatoriei pe terenul mamei sotului,ambii soti au construit o casa.In urma partajului ,sotia,a carei contributie este de 50% ... (vezi toată discuția)
Donatie essteffan essteffan Buna ziua, In primul rand o sa multumesc anticipat tuturor celor care raspund la aceasta solicitare. Sotia mea a primit de la parinti o bucata de pamand ... (vezi toată discuția)
Acte casa la rosu calisse calisse sotia are act de donatie pe un teren. pe acest teren am construit impreuna o casa la rosu. autorizatia de constructie este pe numele sotiei. pot trece casa pe ... (vezi toată discuția)