avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Titlu de proprietate doar cu numele tatalui nu si al ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Titlu de proprietate doar cu numele tatalui nu si al mamei

Buna ziua,

Mama si tata s-au casatorit in 1970, locuim impreuna toti trei in casa construita de parintii mei dar terenul pe care s-a construit casa era al unui bunic al mamei, inainte de comunism. Casa a fost construita in timpul comunismului iar dupa revolutie titlul de proprietate are numai numele tatalui meu pe el. Nu stiu de ce nu sunt amandoi, mama si tata, trecuti in titlu de proprietate. Acum mamei mele ii e teama ca nu are niciun drept asupra proprietatii in care locuim. Tot ce imi poate spune mama e ca tata era trecut sa plateasca "rolul casei" pe timpul comunismului ( cred ca acest rol e un fel de impozit pe locuinta sau preceptia cum i se mai spune )
Are si mama drept aici ?

Va multumesc mult pentru raspuns/uri
Cel mai recent răspuns: d_doinita , utilizator 17:53, 19 Mai 2014
Mama dvs.trebuie sa stea linistita. Chiar daca in titlu este doar numele tatului.
Pentru liniste sa faca cadastrul propietatii.
multumesc mult

Casa a fost edificata in timpul casatoriei .



Asadar, bunul face parte din comunitatea matrimoniala, este bun comun.( proprietate devalmasa a sotilor ).

Proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre copartasi nu are individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.



In urma impartelii (realizata pe cale notariala , prin buna invoiala ) sau in fata instantei de judecata, cota -parte ideala , abastracta, matematica poate fi instrainata, cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.

Bunul indiviz nu poate fi instrainat fara a exista acordul de vointa al mamei dumneavoastra.

Nici macar cota-parte din dreptul de proprietate nu este individualizata.


In evenatualitatea unui divort, ori sisteaza mama dumneavoastra starea de indivizune pe cale notariala , prin partaj conventional, ori se adreseaza instantei de judecata, in vederea instrainarii bunului indiviz.

Instanta de judecata va avea in vedere, pentru imparteala, modalitatea de dobandire a bunului imobil.



In probatiune vor fi administrate inscrisuri, interogatoriu , proba testimoniala cu doi martori si expertiza tehnica de specialitate.




Succes.
Va multumesc mult.
Ciobanu vasile a scris:

Mama dvs.trebuie sa stea linistita. Chiar daca in titlu este doar numele tatului.
Pentru liniste sa faca cadastrul propietatii.


Cadastru se face pe baza actelor de proprietate. Daca in Titlu de proprietate este trecut doar tatal , la teren proprietar va fi numai tatal, mama nu are cum sa apara ca proprietara atat timp cat nu este pe titlu, chiar daca terenul provine de la rudele mamei.
Mama este proprietara impreuna cu tatal la constructii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort, partaj carmenssilva carmenssilva Vreau sa divortez si avem o casa construita impreuna. Sotul nu vrea sa o vindem si spune ca ma va despagubi lunar cu o suma modica din salariu.Este legala ... (vezi toată discuția)
Drepturi egale intre soti ContSters356909 ContSters356909 Buna dimineata! Care sunt drepturile dintre soti asupra bunurilor din timpul casatoriei, in conditiile achizitiei unei case in rate, creditul fiind pe numele ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri pendre pendre Ma numesc P. Elena am cumparat o casa pe numele meu in timpul casatoriei toate utilitatile apa, curent etc sunt pe numele meu iar fostul sot a parasit ... (vezi toată discuția)