avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, partaj

Vreau sa divortez si avem o casa construita impreuna. Sotul nu vrea sa o vindem si spune ca ma va despagubi lunar cu o suma modica din salariu.Este legala aceasta solutie? Eu nu sunt de acord sa astept 50 de ani sa imi recuprez partea mea.
Cel mai recent răspuns: carmenssilva , utilizator 13:14, 2 Iunie 2014



Casa a fost dobandita in timpul casatoriei .



Asadar, bunul face parte din comunitatea matrimoniala, este bun comun.( proprietate devalmasa a sotilor ).

Proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre copartasi nu are individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.



In urma impartelii (realizata pe cale notariala , prin buna invoiala ) sau in fata instantei de judecata, cota -parte ideala , abastracta, matematica poate fi instrainata, cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.

Bunul indiviz nu poate fi instrainat fara a exista acordul de vointa al sotului dumneavoastra.

Nici macar cota-parte din dreptul de proprietate nu este individualizata.


Asadar, ori sistati starea de indivizune pe cale notariala , prin partaj conventional, ori va adresati instantei de judecata, in vederea instrainarii bunului indiviz.

Instanta de judecata va avea in vedere, pentru imparteala, modalitatea de dobandire a bunului imobil.

Sulta reprezinta o suma de bani platita cu titlu de despagubire ( in maxim 6 luni de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti ).

Ea poate fi platita si esalonat, dupa cum stabilesc partile .



In probatiune vor fi administrate inscrisuri, interogatoriu , proba testimoniala cu doi martori si expertiza tehnica de specialitate.




Succes.
Casa a fost construita de noi in timpul casatoriei, eu vreau sa o vindem, el nu . Vom face un partaj la notar o data cu divortul. Daca se stabileste o sulta si nu o achita in termenul de 6 luni ce se intampla, ce pot sa fac sa il oblig sa plateasca?
Puteti uza de executarea silita.
Si daca nu are de unde sa plateasca?
Atunci ce e de facut ? Eu imi vreau partea mea.
Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2014
carmenssilva, utilizator
I se vinde casa la licitatie.
Nu veti face partajul la notar daca nu va intelegeti asupra platii sultei. Notarul nu stabileste sulta si nici nu va impune partilor fie cand sa plateasca , fie in cat timp sa promeasca.

Alte discuții în legătură

Poate sa scada cota mea de partaj daca eu nu mai locuiesc in imobilul bun comun? Nellviva Nellviva Buna ziua ! Am divortat si m-am mutat din casa pentru siguranta mea, dar nu am inceput partajul deoarece eu nu am inca suficienti bani (este o casa ... (vezi toată discuția)
Partaj, divort seniaanghel seniaanghel Am introdus actiunea de divort la notar in data de 25.07.2014, urmand a se finaliza si a primi certificatul de divort in 25.08.2014. Intrebarea mea este legata ... (vezi toată discuția)
Partaj mihaela11_teo mihaela11_teo Buna ziua,am divortat de 7 ani si avem in comun un apartament cu 2 camere si un copil major.Dupa divort nu am facut partajul iar eu m-am recasatorit. Eu mai ... (vezi toată discuția)