avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj

Buna ziua,am divortat de 7 ani si avem in comun un apartament cu 2 camere si un copil major.Dupa divort nu am facut partajul iar eu m-am recasatorit.
Eu mai am acum dreptul la acel bun daca port alt nume?
In concluzie as vrea sa-i cedez partea mea daca mai am dreptul copilului meu.
Astept raspuns.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 16:50, 2 Martie 2016
Daca bunul este achizitionat in timpul casatoriei este bun comun. aveti dreptul sa va partajati.
partamentul a fost dobandit in timpul casatoriei , prin contract de vanzare-cumparare.



Asadar, bunul face parte din comunitatea matrimoniala, este bun comun.( proprietate devalmasa a sotilor ).

Proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre copartasi nu are individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.



In urma impartelii (realizata pe cale notariala , prin buna invoiala ) sau in fata instantei de judecata, cota -parte ideala , abastracta, matematica poate fi instrainata, cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.


Cota-parte din dreptul de proprietate nu este individualizata.


Asadar, ori sistati starea de indivizune pe cale notariala , prin partaj conventional, ori va adresati instantei de judecata, in vederea instrainarii bunului indiviz.

Instanta de judecata va avea in vedere, pentru imparteala, modalitatea de dobandire a bunului imobil.



In probatiune vor fi administrate inscrisuri, interogatoriu , proba testimoniala cu doi martori si expertiza tehnica de specialitate.




Succes.


Sau puteti face partaj voluntar (de comun acord) la notar pentru a scuti taxele cu instanta si evaluarea apartamentului.
Prin recasatorirea dvs nu pierdeti dreptul asupra bunurilor comune cu fostul sot.

Puteti instraina cota parte ideala, puteti face partaj cu atribuire catre dvs si obligatia la plata sultei sau puteti primi sulta.

Mai exista si varianta ca ambii soti sa instraineze bunul catre copilul major.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi egale intre soti ContSters356909 ContSters356909 Buna dimineata! Care sunt drepturile dintre soti asupra bunurilor din timpul casatoriei, in conditiile achizitiei unei case in rate, creditul fiind pe numele ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri pendre pendre Ma numesc P. Elena am cumparat o casa pe numele meu in timpul casatoriei toate utilitatile apa, curent etc sunt pe numele meu iar fostul sot a parasit ... (vezi toată discuția)
Poate sa scada cota mea de partaj daca eu nu mai locuiesc in imobilul bun comun? Nellviva Nellviva Buna ziua ! Am divortat si m-am mutat din casa pentru siguranta mea, dar nu am inceput partajul deoarece eu nu am inca suficienti bani (este o casa ... (vezi toată discuția)