avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Poate sa scada cota mea de partaj daca eu nu mai ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Poate sa scada cota mea de partaj daca eu nu mai locuiesc in imobilul bun comun?

Buna ziua !
Am divortat si m-am mutat din casa pentru siguranta mea, dar nu am inceput partajul deoarece eu nu am inca suficienti bani (este o casa estimata la 100000euro), dar fostul sot mai locuieste periodic acolo cand singur cand cu actuala sotie. fara acordul meu, in a doua situatie.
Rugamintea mea este, daca imi puteti spune, daca pierd din cota mea parte in situatia in care el locuieste acolo si eu nu.

Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Nellviva , utilizator 10:16, 7 Mai 2015
Nu pierdeti nici cota parte ca nu locuiti acolo.
Cine locuieste acolo poate obtine imobilul in natura dar cu conditia sa plateasca o sulta celuilalt.

Casa a fost dobandita in timpul casatoriei , prin contract de vanzare-cumparare.



Asadar, bunul face parte din comunitatea matrimoniala, este bun comun.( proprietate devalmasa a sotilor ).

Proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre copartasi nu are individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.



In urma impartelii (realizata pe cale notariala , prin buna invoiala ) sau in fata instantei de judecata, cota -parte ideala , abastracta, matematica poate fi instrainata, cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.

Bunul indiviz nu poate fi instrainat fara a exista acordul de vointa sotiei dumneavoastra.

Nici macar cota-parte din dreptul de proprietate nu este individualizata.


Asadar, ori sistati starea de indivizune pe cale notariala , prin partaj conventional, ori va adresati instantei de judecata, in vederea instrainarii bunului indiviz.

Instanta de judecata va avea in vedere, pentru imparteala, modalitatea de dobandire a bunului imobil.



In probatiune vor fi administrate inscrisuri, interogatoriu , proba testimoniala cu doi martori si expertiza tehnica de specialitate.

Nu are nicio relevanta ca nu locuiti in imobil.



Succes.

Buna ziua ! Multumesc !
Nu am putut ajunge nici pe departe la o intelegere amiabila . Deci atunci cand voi ajunge in instanta pentru partaj, va conta doar contributia fiecaruia pana la divort?
Va multumesc mult ! Toate cele bune !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi egale intre soti ContSters356909 ContSters356909 Buna dimineata! Care sunt drepturile dintre soti asupra bunurilor din timpul casatoriei, in conditiile achizitiei unei case in rate, creditul fiind pe numele ... (vezi toată discuția)
Posibilitate donatie vioricadiaconescu vioricadiaconescu Cineva detine impreuna cu sotia (in devalmasie) o proprietate. Poate vreunul din cei doi soti, in mod independent, sa faca o donatie cu scutire de raport ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri pendre pendre Ma numesc P. Elena am cumparat o casa pe numele meu in timpul casatoriei toate utilitatile apa, curent etc sunt pe numele meu iar fostul sot a parasit ... (vezi toată discuția)