avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj, divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj, divort

Am introdus actiunea de divort la notar in data de 25.07.2014, urmand a se finaliza si a primi certificatul de divort in 25.08.2014. Intrebarea mea este legata de partajul unui singur bun, pentru celelalte bunuri cazand de acord impreuna.

In urma cu 10 ani(in anul 2004) socrii mei i-au facut act de vanzare-cumparare sotului meu pe proprietatea lor comuna de la tara (casa, dependinte, terenuri), cu clauza de intretinere. As vrea sa stiu daca, in urma divortului eu sau fiul nostru(de 28 de ani),avem dreptul la aceasta proprietate si in ce procent.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: James_Hetfield , utilizator 10:17, 5 August 2014
fiind bun achizitionat de sotul dvs in timpul casatoriei aveti si dvs doamna, dreptul
Ultima modificare: Joi, 31 Iulie 2014
MYRA CIMPEAN , Avocat



Casa a fost dobandita in timpul casatoriei , prin contract de vanzare-cumparare.



Asadar, bunul face parte din comunitatea matrimoniala, este bun comun.( proprietate devalmasa a sotilor ).

Proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre copartasi nu are individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.



In urma impartelii (realizata pe cale notariala , prin buna invoiala ) sau in fata instantei de judecata, cota -parte ideala , abastracta, matematica poate fi instrainata, cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.

Bunul indiviz nu poate fi instrainat fara a exista acordul de vointa al sotului dumneavoastra.

Nici macar cota-parte din dreptul de proprietate nu este individualizata.


Asadar, ori sistati starea de indivizune pe cale notariala , prin partaj conventional, ori va adresati instantei de judecata, in vederea instrainarii bunului indiviz.

Instanta de judecata va avea in vedere, pentru imparteala, modalitatea de dobandire a bunului imobil.



In probatiune vor fi administrate inscrisuri, interogatoriu , proba testimoniala cu doi martori si expertiza tehnica de specialitate.




Succes.
Fiul dvs nu are vreun drept.
Dvs daca ati cere partajul bunului, parintii sotului v-ar actiona in instanta pt ca nu le-ati acordat intretinere si casa s-ar intoarce in patrimoniul lor.
Stoica Ioana a scris:


Bunul indiviz nu poate fi instrainat fara a exista acordul de vointa al sotului dumneavoastra.

Nici macar cota-parte din dreptul de proprietate nu este individualizata.


Asadar, ori sistati starea de indivizune pe cale notariala , prin partaj conventional, ori va adresati instantei de judecata, in vederea instrainarii bunului indiviz.



Cine vinde?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi egale intre soti ContSters356909 ContSters356909 Buna dimineata! Care sunt drepturile dintre soti asupra bunurilor din timpul casatoriei, in conditiile achizitiei unei case in rate, creditul fiind pe numele ... (vezi toată discuția)
Poate sa scada cota mea de partaj daca eu nu mai locuiesc in imobilul bun comun? Nellviva Nellviva Buna ziua ! Am divortat si m-am mutat din casa pentru siguranta mea, dar nu am inceput partajul deoarece eu nu am inca suficienti bani (este o casa ... (vezi toată discuția)
Partaj mihaela11_teo mihaela11_teo Buna ziua,am divortat de 7 ani si avem in comun un apartament cu 2 camere si un copil major.Dupa divort nu am facut partajul iar eu m-am recasatorit. Eu mai ... (vezi toată discuția)