avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Activitate AddiM

Activitate AddiM

Răspuns la discuția Divort cu credit ipotecar
medieribucuresti a scris:

Ca sa va pot raspunde daca renteaza trebuie sa furnizati urmatoarele informatii: Cat mai aveti (de fapt sora Dvs) de plata la credit (total cu dobanzi dar si in varianta in care ati achita integral) ? Care este valoarea actuala in euro al acestui imobil? Cat este salariul surorii? Mai are si alte bunuri/imobile?


Va pot raspunde acum ca are salariu de ~2500 lei si nu are decat o masina cumparata si aceea tot din credit. La celelalte intrebari va voi putea raspunde doar dupa intalnirea cu executorul.
Răspuns la discuția Divort cu credit ipotecar
medieribucuresti a scris:

Eu cred ca este o eroare sa preluati Dvs creditul si imobilul. Este o piatra de moara foarte mare. Orice credit in CHF luat in perioada de varf a pietei imobiliare este o mare paguba. Facti niste calcule si veti vedea ca valoarea imobilului actuala este mult mai mica decat ce veti avea de achitat in continuare. Desi nu cred ca banca va accepta un astfel de partaj eu v-as sfatui nici macar sa nu incercati. Puneti avansul si sumele platite la pierderi ca sa nu mai pierdeti si alti bani.


Nu il voi prelua eu. Eu nici macar nu am salariul surorii mele. Incerc doar sa ma informez si sa vad in ce masura se mai poate face ceva. Daca se executa creditul si se vinde casa sub valoarea necesara stingerii datoriei sora mea tot va ramane cu rata. Iar parintii mei raman cu 50000 euro dati pentru avansul acestui credit.

gi-jane2 a scris:

Eu sunt de acord, insa acel credit trebuie platit.. ori doamna are un job, are o masina.. mai bine il plateste de bunavoie decat silit.



Da, aici aveti dreptate. Fostul sot este de acord cu medierea, cu preluarea creditului de catre sora mea, cu renuntarea la dreptul de proprietate si la un partaj voluntar pentru imobil. Pana la momentul semnarii acestui acord de mediere vom invita si societatea care se ocupa de dosarul executarii sa vedem ce optiuni avem. In principiu: decat sa fie executata casa si sora mea sa stea cu chirie si sa ramana si cu rata, iar ai mei sa piarda 50000-avansul, mai bine preia ea creditul si plateste.
Imobilul respectiv s-a devalorizat cam 10 maxim 15 procente. Problema mare este diferenta enorma de curs, de la 2.2 la 3.6.

Răspuns la discuția Divort cu credit ipotecar
Dupa incheierea acordului de mediere in care el va fi de acord cu preluarea datoriei de catre sora mea si el cedeaza jumatatea lui de imobil intentionam sa invitam la mediere recuperatorul pentru a vedea in ce conditii se va putea totusi continua rambursarea creditului si catre cine: catre recuperator sau catre banca.
Răspuns la discuția Divort cu credit ipotecar
Se mai poate face ulterior un partaj al bunurilor achizitionate din credit? Din credit s-au cumparat si alte bunuri in afara de imobil. Din punctul meu de vedere, normal si firesc ar fi ca sora mea sa preia din valoarea totala a creditului doar contravaloarea imobilului+bunurile care raman in casa/ curte. Din calculele mele orientative mai ramane o diferenta de aproximativ 40000 de euro, bani din care fostul sot si-a achizitionat masina, motor si alte bunuri.





Răspuns la discuția Divort cu credit ipotecar
Up-date: aseara am avut o discutie cu sora mea pentru a afla mai multe, astfel ca datoria a fost deja cesionata unei firme de recuperari creante. Fostul ei sot este de acord cu preluarea creditului de catre sora mea si este dispus si in a ceda partea lui de proprietate asupra imobilului printr-un partaj voluntar al imobilului. In consecinta, sora mea se obliga sa preia datoria si casa. Incercam sa rezolvam amiabil, fara judecata, fostul ei sot nu are nici bani nici bunuri in proprietate. In cazul in care se va ajunge la un acord de mediere prin care el este de acord cu cedarea dreptului de proprietate, sora mea va deveni titular al creditului si unic proprietar. Ulterior mai poate face ceva cu diferenta rezultata din creditul total minus valoarea casei?
Răspuns la discuția Divort cu credit ipotecar
Stiu doar ca a vandut, nu stiu si ordinea cronologica, imi pare rau. Daca sora mea nu a mai locuit acolo nici nu mai stim daca mai sunt bunuri in acea casa, ea nu a mai trecut pe acolo de frica lui. Casa era mobilata si utilata complet in 2010 la momentul plecarii surorii mele din casa.
Nu are alte bunuri si nu cred ca mai lucreaza. La adresa figureaza si un SRL, cred ca este al lui, dar nu cred ca s-a angajat in acel SRL.

Răspuns la discuția Divort cu credit ipotecar
El cred ca a ramas fara serviciu si isi doreste si el sa scape de aceasta povara.
Buna ziua,

Va scriu astazi din cauza tensiunilor familiale cu care ma confrunt, sora mea are o problema foarte mare si m-am hotarat sa ma informez aici. Probabil ati mai intampinat genul acesta de problema si imi puteti oferi ghidajul necesar in aplanarea si rezolvarea situatiei. Lucrurile stau in felul urmator:

In 2007 sora mea s-a casatorit cu un tip. Toate bune si frumoase pana aici. Parintii mei au vandut un apartament in Bucuresti si le-au dat lor banii de avans pentru a-si cumpara o casa pe credit ipotecar. 50.000EUR pentru avans dati cu buna credinta cuplului, fara vreun act. Creditul ipotecar este in CHF, rata actuala este de vreo 1200CHF/luna.
Imi amintesc si de o refinantare, din care si-a luat el o masina si o motocicleta, ambele in valoare de aproximativ 20.000EUR si sora mea o masina de 3500EUR.
In 2010 lucrurile incep sa se strice intre ei, sora mea, in urma tensiunilor si a unor stari violente ale sotului de atunci isi face bagajul si se muta cu chirie, in 2011 divorteaza de comun acord, fostul sot isi ia angajamentul verbal de a tine creditul si casa, el fiind titularul creditului si chiar spune ca va restitui avansul parintilor mei.
Anul acesta, in calitate de codebitor la credit, sora mea se trezeste cu contul de salariu blocat deoarece fostul nu si-a mai achitat ratele, nu il mai intereseaza casa, daramite sa mai restituie avansul dat de parintii mei.
De la momentul blocarii contului de salariu au inceput problemele in familie, mama este si diabetica si cardiaca, a facut deja de doua ori infarct, cu spitalizare, cu tot tacamul. ''Casa mea, munca mea de-o viata'' tipa mama si-si smulge parul din cap. Tata este si el destul de in varsta si nu mai are forta sa mai lupte.
Sora mea isi doreste sa preia ea creditul si casa, dar are un salariu net de 2500RON. Intre timp el a vandut masina si motocicleta, sora mea inca o mai are. Stiu ca dupa divort a schimbat actele pe numele de domnisoara.

In concluzie avem asa:
-avans oferit de ai mei=50.000EUR;
-valoare credit= 200000CHF;
-fostul cumnat=titular credit ipotecar pe 30-35 de ani(+masina+motocicleta= vandute), nu stiu cate rate a cate 1200CHF a platit;
-sora mea=codebitor la creditul ipotecar.
Ambii detin proprietatea ipotecata in cote egale, respectiv 50-50.

Daca am omis ceva, pot raspunde intrebarilor Dvs.
Toata aceasta situatie se rasfrange asupra mea si doresc sa ma informez aici pentru a analiza cu atentie optiunile. Apreciez orice idee, cea mai viabila poate fi aleasa ca mod de lucru, iar initiatorul care ofera cea mai buna cale poate fi ales sa reprezinte interesele familiei in rezolvarea situatiei.

Ce se poate face in aceste conditii?
Care este calea spre rezolvarea acestei stari de fapt din familie? Care sunt costurile?