avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu credit ipotecar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu credit ipotecar

Buna ziua,

Va scriu astazi din cauza tensiunilor familiale cu care ma confrunt, sora mea are o problema foarte mare si m-am hotarat sa ma informez aici. Probabil ati mai intampinat genul acesta de problema si imi puteti oferi ghidajul necesar in aplanarea si rezolvarea situatiei. Lucrurile stau in felul urmator:

In 2007 sora mea s-a casatorit cu un tip. Toate bune si frumoase pana aici. Parintii mei au vandut un apartament in Bucuresti si le-au dat lor banii de avans pentru a-si cumpara o casa pe credit ipotecar. 50.000EUR pentru avans dati cu buna credinta cuplului, fara vreun act. Creditul ipotecar este in CHF, rata actuala este de vreo 1200CHF/luna.
Imi amintesc si de o refinantare, din care si-a luat el o masina si o motocicleta, ambele in valoare de aproximativ 20.000EUR si sora mea o masina de 3500EUR.
In 2010 lucrurile incep sa se strice intre ei, sora mea, in urma tensiunilor si a unor stari violente ale sotului de atunci isi face bagajul si se muta cu chirie, in 2011 divorteaza de comun acord, fostul sot isi ia angajamentul verbal de a tine creditul si casa, el fiind titularul creditului si chiar spune ca va restitui avansul parintilor mei.
Anul acesta, in calitate de codebitor la credit, sora mea se trezeste cu contul de salariu blocat deoarece fostul nu si-a mai achitat ratele, nu il mai intereseaza casa, daramite sa mai restituie avansul dat de parintii mei.
De la momentul blocarii contului de salariu au inceput problemele in familie, mama este si diabetica si cardiaca, a facut deja de doua ori infarct, cu spitalizare, cu tot tacamul. ''Casa mea, munca mea de-o viata'' tipa mama si-si smulge parul din cap. Tata este si el destul de in varsta si nu mai are forta sa mai lupte.
Sora mea isi doreste sa preia ea creditul si casa, dar are un salariu net de 2500RON. Intre timp el a vandut masina si motocicleta, sora mea inca o mai are. Stiu ca dupa divort a schimbat actele pe numele de domnisoara.

In concluzie avem asa:
-avans oferit de ai mei=50.000EUR;
-valoare credit= 200000CHF;
-fostul cumnat=titular credit ipotecar pe 30-35 de ani(+masina+motocicleta= vandute), nu stiu cate rate a cate 1200CHF a platit;
-sora mea=codebitor la creditul ipotecar.
Ambii detin proprietatea ipotecata in cote egale, respectiv 50-50.

Daca am omis ceva, pot raspunde intrebarilor Dvs.
Toata aceasta situatie se rasfrange asupra mea si doresc sa ma informez aici pentru a analiza cu atentie optiunile. Apreciez orice idee, cea mai viabila poate fi aleasa ca mod de lucru, iar initiatorul care ofera cea mai buna cale poate fi ales sa reprezinte interesele familiei in rezolvarea situatiei.

Ce se poate face in aceste conditii?
Care este calea spre rezolvarea acestei stari de fapt din familie? Care sunt costurile?








Sora mea isi doreste sa preia ea creditul si casa,



Si el ce vrea ? Conteaza tare mult..
A vandut masina si motocicleta dupa divort ?
Sa se intereseze la banca cat are datorie si care e situatia creditului..
El cred ca a ramas fara serviciu si isi doreste si el sa scape de aceasta povara.
Era bine sa fi zis de cand a inceput sa aiba probleme in a plati la timp. Daca deja sora are poprire pe salariu, s-a ajuns probabil la executare silita.
Sa verifice si pe portalul instantei de judecata ( portal just- judecatoria pe harta - nume cumnatului sau al surorii) daca s-a cerut si incuviintat executarea silita.
Cumnatul (fostul) mai are bunuri, munceste ?
Stiu doar ca a vandut, nu stiu si ordinea cronologica, imi pare rau. Daca sora mea nu a mai locuit acolo nici nu mai stim daca mai sunt bunuri in acea casa, ea nu a mai trecut pe acolo de frica lui. Casa era mobilata si utilata complet in 2010 la momentul plecarii surorii mele din casa.
Nu are alte bunuri si nu cred ca mai lucreaza. La adresa figureaza si un SRL, cred ca este al lui, dar nu cred ca s-a angajat in acel SRL.

Ultima modificare: Miercuri, 5 Martie 2014
gi-jane2, moderator
Ambii detin proprietatea ipotecata in cote egale, respectiv 50-50.


Nici informatia asta nu e corecta.
Solutia ar fi un partaj dar daca e o solutie buna depinde cand s-au vandut acele bunuri, cat mai e de plata la credit...
Intai sa aiba o discutie cu fostul sot despre partaj sa stie care e pozitia lui , daca e dispus sa faca partajul la notar sau se vor judeca si reveniti. Daca omul n-are bani si nici ce sa-i luati, va judecati degeaba.
Sa mearga la banca si sa afle situatia creditului sa vada cum sta.

Alte discuții în legătură

Partaj nicolae_valentin nicolae_valentin eu si cu sotia mea am facut un imprumut cu ipoteca si cate un inprumut de nevoi personale ca sa construim o casa . in prezent eu platesc ratele de imprumut la ... (vezi toată discuția)
Divorț. poate prelua unul dintre soți ratele la creditul imobiliar făcut în timpul căsătoriei? mariaevelina mariaevelina Buna ziua, Eu si sotul suntem in proces de divort, la ultima infatisare am convenit ca divortul sa fie prin acord. Avem un copil minor de trei ani si un ... (vezi toată discuția)
Partaj prin mediere manuelle manuelle Buna ziua. In timpul casatoriei sotii au cumparat o casa prin credit ipotecar. Ulterior acestia au decis sa divorteze. Sotul nu doreste sa ramana cu ... (vezi toată discuția)