avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Partaj prin mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Partaj prin mediere

Buna ziua.

In timpul casatoriei sotii au cumparat o casa prin credit ipotecar. Ulterior acestia au decis sa divorteze. Sotul nu doreste sa ramana cu imobilul. Sotia , doreste sa se treaca in acord in felul urmator: daca va ramane titulara pe postul sau din invatamant atunci preia ea ratele si imobilul, daca va fi mutata cu serviciul in alt judet atunci vor scoate imobilul la vanzare si vor achita creditul ipotecar.
Este valabil un astfel de acord de mediere privind partajul, atat timp cat el este afectat de conditie?
Instanta va incuviinta un astfel de partaj?
Va multumesc
Nu este valabil, iar instanta nu va incuviinta un astfel de acord !


Interventie moderator: Va rog sa aveti in vedere ca raspunsurile dvs. trebuie sa aduca un aport de valoare, pentru ca initiatorul topicului sa beneficieze de informatie de veridica si de calitate. Multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Vineri, 20 Noiembrie 2015
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator
@ Carmen, acordurile de mediere încuviințate de instanță și transpuse într-o hotărâre judecătorească, au putere executorie.În plus, avantajele efectuării partajului prine mediere conferă părților avantajul reducerii cu jumătate a taxei de timbru,plus o economie de timp însemnată.
Clauzele unui acord de mediere nu pot fi respinse decât dacă încalcă legea, ordinea publică sau bunele moravuri, de pildă. Deci, pe ce vă bazați când oferiți un astfel de răspuns categoric și menit să descurajeze apelarea la mediere?
Am rugămintea să interveniți în discuții doar dacă dovediți bună credință și nu oferiți răspunsuri eronate.MUlțumesc.
se poate incheia un astfel de acord de mediere, hotararea prin care se ia act de acordul de mediere este executorie, exceptie facand doar daca partile solicita expres ca nu solicita predarea bunurilor cand hotararea nu este succeptibila de executare silita (art.994, 995) .
Pe de alta parte , apreciez ca nici nu mai aveti nevoie de o asemenea prevedere-conditie in acord, intrucat daca dvs. doriti atribuirea imobilului cu plata unei sulte in favoarea sotului, pe cale de consecinta sunteti unic proprietar si nu aveti nevoie de acordul fostului pentru vanzarea imobilului . Totusi , la efectuarea partajului trebuie sa aveti acordul bancii de a prelua dvs. creditul . Sunt numeroase probleme pe care trebuie sa le aveti in vedere la acest partaj, recomandarea este sa nu scapati nici un aspect din vedere
puterea executorie a unei hotarari , fie ea de expedient sau nu , este data de obiectul pricinii, in sensul , daca hotararea este susceptibila de a fi pusa in executare silita .
asadar, daca hotararea de expedient contine dispozitii ce pot fi executate silit, respectiv plata unei sulte , in speta de fata , atunci ea are putere executorie, legea nu distinge intre hotararea " obisnuita" si cea de expedient.
La urma urmei, ce este hotararea de expedient? o hotararea care consfinteste acordul/tranzactia partilor , partile au ajuns la un numitor comun , iar instanta fiind sesizata ia act de acest acord, dispozitivul hotararii continand acordul acestora
De asemenea orice hotarare, de expedient sau "obisnuita" are autoritate de lucru judecat, de la data ramanerii definitive
Ultima modificare: Joi, 19 Noiembrie 2015
Cab.Av.Doroiman Camelia, Avocat
Deci e valabil partajul afectat de o conditie?Sotul preda sotiei in mod gratuit proprietatea imobilului, daca aceasta va ramane cu serviciul in localitate, urmand ca aceasta sa preia creditul. Daca sotia se muta cu serviciul in alta localitate vor scoate impreuna imobilul la vanzare

Alte discuții în legătură

Divort + tranzactie partaj elenusht elenusht Buna ziua, Sunt in curs de divort, fara copii si am ajuns cumva la o intelegere in ceea ce priveste partajul. Urmeaza a doua infatisare a divortului unde ... (vezi toată discuția)
Divort cu credit ipotecar AddiM AddiM Buna ziua, Va scriu astazi din cauza tensiunilor familiale cu care ma confrunt, sora mea are o problema foarte mare si m-am hotarat sa ma informez aici. ... (vezi toată discuția)
Partaj nicolae_valentin nicolae_valentin eu si cu sotia mea am facut un imprumut cu ipoteca si cate un inprumut de nevoi personale ca sa construim o casa . in prezent eu platesc ratele de imprumut la ... (vezi toată discuția)