avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort + tranzactie partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort + tranzactie partaj

Buna ziua,

Sunt in curs de divort, fara copii si am ajuns cumva la o intelegere in ceea ce priveste partajul. Urmeaza a doua infatisare a divortului unde probabil se va face si tranzactia pentru partaj. As avea cateva intrebari:
1. daca se face tranzactie se mai plateste taxa de timbru pentru partaj?
Noi avem un credit ipotecar urmand ca eu sa raman cu apartamentul si creditul aferent.
2. in urma hotararii de divort unde probabil ca va aparea si aceasta tranzactie – este suficient sa merg cu ea la banca si sa preiau singura creditul fara ca sotul sa fie prezent?
3. in acest moment pe contractul de vanzare-cumparare este pe numele amandorura in procent 50 -50. E suficienta hotararea de divort si scrisoarea din partea bancii sa se treaca pe numele meu? Va intreb toate astea pt ca este posibil ca sotul sa plece din tara si atunci ma vad in imposibilitatea incheierii acestor tranzactii fara el.
4. Ce se intampla daca el nu respecta hotararea de divort ?
5. Avand in vedere ca la mijloc sunt niste credite, in cat timp se pot face tranzactiile (preluare credit, etc) dupa hotararea de divort?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: elenusht , utilizator 17:16, 20 Martie 2012
Cererea de partaj prespune plata de catre reclamant a taxei judiciare de timbru. (3% raportat la valoarea masei partajabile ).
Indiferent de incheierea tranzactiei care va reprezenta dispozitivul hotararii judecatoresti, cel care a investit instanta de judecata trebuie sa plateasca taxa judiciara de timbru.


Odata platita, chiar daca este perfectata tranzactia si consfintita intr-o hotarare de expedient, suma de bani nu mai poate fi restituita.

Recuperarea taxei judiciare poate avea loc in situatia in care este depus in instanta un acord de mediere.

Cheltuilile de judecata sunt suportate de catre impricinati , in mod proportional, instanta de judecata dispunand compensarea lor.


Tranzactie confinteste intelegerea partilor, instanta de judecata va lua act de aceasta, cata vreme este intocmita cu respectarea prevederilor legale.
In ceea priveste situatia nou aparuta, aceasta va fi adusa la cunostinta bancii, unde va fi depusa si hotararea judecatoreasca privind imparteala , nefiind necesar acordul de vointa al fostei sotii, din datele expuse de dumneavoastra.



Tranzactia este un act de dispozitie , poate fi perfectata in absenta unei parti daca exista o procura speciala in acest sens.



Succes.
Ultima modificare: Luni, 19 Martie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Intelegerea sotilor cu privire la partajarea bunurilor dobandite in timpul catastoriei, precum si a obligatiilor, consfintita printr-un acord de mediere, poate fi incuviintata de catre instanta de judecata. Odata cu pronuntarea hotararii de expedient, instant va dispune, la cererea celui interest, restiturea taxei judiciare de timbru (3%)(alin (2), art 63 din Legea 196/2006). Acordul de mediere poate fi depus la instant chiar si inaintea termenului de judecata stabilit.
Va sugerez sa consultati un mediator inainte de a lua o decizie, informarea și consilierea privind medierea este gratuita.
O zi placuta!
daca v-ati inteles dece nu ati divortat la notar? si apoi partajul tot la notar, daca va grabiti?
partajul se va judeca doar dupa hotararea de divort ( redactata)
Nu ne-am inteles de l ainceput. S-a speriat doar cand a vazut ca este chemat la intergatoriu. as mai avea niste nelamuriri:1. in cat timp se returneaza taxa de timbru pt partaj apoi?
2. este sufiecienta hotararea de divort pentru a prelua apartamentul pe numele meu? (in hotarare fireste sa apara consimtamantul sotului). Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort la mediator, familie cu copii si credit ipotecar cristeo cristeo Buna ziua, Sunt interesata cum se rezolva urmatoarea problema, familie cu 2 copii se hotaraste sa divorteze, prefera procedura medierii. Exista un apartament ... (vezi toată discuția)
Este obligatorie lichidarea regimului matrimonial in cazul divortului? antonia73 antonia73 Buna ziua. Vom divorta amiabil la notar, avand un copil minor si un altul major, insa inca in procesul de invatamant. Inteleg ca ar trebui sa facem o lichidare ... (vezi toată discuția)
In legatura cu divortul si partajul monica38 monica38 Cererea pentru partaj o depun cand este infatisarea pentru divort? De incheiat tranzactie nu cred ca poate fi vorba, abia am reusit sa intru in posesia ... (vezi toată discuția)