Buna ziua. Vom divorta amiabil la notar, avand un copil minor si un altul major, insa inca in procesul de invatamant. Inteleg ca ar trebui sa facem o lichidare a regimului matrimonial, aceasta fiind precursoarea partajului. Insa, la fel de bine inteleg ca partajul poate sa nu fie facut, cata vreme ne intelegem absolut in toate aspectele, de la datorii la impartirea casei si a masinilor. Care este procedura cel mai putin costisitoare pe care o putem urma? Va multumim!
Nu este obligatoriu dupa divort sa faceti si partaj. Insa lichidarea regimului matrimonial este un act premergator partajului. Fara partaj insa va trebui sa va valorificati fiecare dintre fostii soti drepturile asupra bunurilor numai impreuna. Procedura cea mai putin costisitoare este cea la notar.
Daca va hotarati la partaj acesta se face fie prin atribuire de bunuri , fie cu sulta, este scutit de impozit. Partajul este constituiv de drepturi, iar pt imobil aveti nevoie de cadastru si intabulare.
Puteti sa urmati si procedura medierii in urma careia mediatorul va elibera un acord de mediere care va cuprinde toate aspectele convenite de dvs.Acest acord cu privire la desfacerea casatorieii si rezolvarea aspectelor accesorii divortului-inclusiv partajul bunurilor comune,il veti depune la instanta de judecata,care va lua act de clauzele sale si va consfinti intelegerea la care ati ajuns, prin hotarare judecatoreasca.Cererea prin care solicitati darea hotararii este scutita de taxa de timbru!
Numai bine!
Pentru masini si alte bunuri mobile nu trebuie sa faceti nimic, le impartiti eventual cu un proces verbal. V-ar ajuta daca ati avea fiecare cate o masina pe numele lui in ce priveste impozitul.
Partajul casei ar fi bine de facut dupa ce achitati impreuna datoriile, iar partajul casei, il puteti face la notar, nu va costa prea mult si nu platiti impozit.
@Lalita, ce inseamna aceasta afirmatie "Cererea prin care solicitati darea hotararii este scutita de taxa de timbru!", cat se plateste taxa de timbru raportat la masa partajabila ?
Nu este obligatoriu sa sistati proprietate devalmasa.( partajarea poate surveni oricand, dupa desfacerea casatoriei, sau chiar in timpul acesteia ).
Anumite bunuri pot ramane in indiviziune, iar asupra altora se poate proceda la imparteala, pe cale notariala sau pe cale judiciara.
Odata cu desfacerea casatoriei prin divort, instanta de judecata poate dispune partajarea bunurilor proprietate comuna , dobandite de la data casatoriei.
Prin imparteala acestea vor avea calitatea de bunuri proprii, urmand a fi exercitat dreptul de proprietate in mod liber si neingradit.
Datoriile dobandite in timpul casatoriei, pentru a sustine obligatiile obisnuita ce rezulta din aceasta, pot fi, de asemenea, impartite.( pentru a preintimpa un eventual proces , in cazul in care ar apararea o imposiblitate de plata a acestora ).
Avand in vedere ca ati recurs la intelegere cu privire la capetele accesorii ale divortului, puteti incheia o tranzactie, si in ceea ce priveste masa partajabila, instanta de judecata pronuntand o hotarare de expedient, in acest sens.
Din pacate, conform Art. 59 indice 2 din Legea 192/2006, cand cererea de incuviintare a acordului de mediere se refera la transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile sau la partaje, se plateste taxa de timbru (modificare intrata in vigoare la 1 octombrie 2012, ca urmare a Legii 115/2012):
"Cererea adresata instantei, privind pronuntarea unei hotarari care sa consfinteasca intelegerea partilor rezultata din acordul de mediere, este scutita de plata taxei judiciare de timbru, cu exceptia cazurilor in care acordul de mediere priveste transferul dreptului de proprietate asupra unui bun imobil, a altor drepturi reale, partaje si cauze succesorale."
Daca acordul de mediere se va referi doar la desfacerea casatoriei si aspectele referitoare la numele purtat de soti dupa desfacerea casatoriei, incredintarea minorului, contributia parintilor la cheltuielile de crestere si educare, domiciliul minorului si programul de vizita, etc. cererea privind consfintirea acestui acord prin hotararea de expedient a instantei va fi intr-adevar scutita de taxa de timbru.
Divort
nucusor
se poate divorta la notar??cit dureaza,cit costa ,si ce acte sunt necesare?se poate face un fel de \"imparteala a lucrurilor la notar daca cei doi sunt de ... (vezi toată discuția)