avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impartire bunuri inainte de pronuntarea divortului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impartire bunuri inainte de pronuntarea divortului

Buna ziua,

exista vreo posibilitate/procedura legala prin care unul dintre soti sa despagubeasca pe celalalt sot cu c-valoarea partii acestuia dintr-un bun imobil (in speta un apartament cumparat in perioada casatoriei) inainte de finalizarea divortului ? Divortul dureaza deja de foarte mult timp (divort cu copii minori, intentat actiune iun 2013 primul termen febr-2014 !!).Am vrea sa rezolvam cat de repede posibil problema locativa, adica eu sa-i achit o anumita de suma de bani pentru a-si cumpara o locuinta in alta parte, eu sa raman singurul proprietar, dar totul sa fie foarte safe dpdv legal, inatacabil mai tarziu de catre una dintre parti sau terti.

Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: ILIE DORIN , Mediator 20:55, 16 Februarie 2014
Da, puteti face partajul si in timpul casatoriei, mergeti la notar.
desigur ca se poate. Mergeti ori la notar, ori la un mediator, clarificati situatia, faceti un Acord de Mediere privind imparteala asa cum fiecare o doreste, dupa care faceti la instanta o cerere de consifntire Acord de Mediere, instanta in procedura simpla, cu termen de 1-2 saptamani, pronunta o Hotarare de Expedient ce cuprinde exact intelegerea redactata in Acordul de Mediere. In instanta aveti avantajul ca taxa de timbru pentru consifintire este de 50% din taxa care s-ar plati daca imparteala s-ar face intrun proces judiciar. Prin mediator aveti calea mai putin costisitoare si rapida. Prin notar este cea mai rapida, dar mai costisitoare, iar la notar va puteti duce doar daca nu exista un conflict pe modul de impartire.
Mie imi pare ca deja s-au inteles, iar in privinta costurilor, ramane de vazut unde ar fi mai ieftin, mai rapid si mai putin complicat.
Partajul în timpul regimului comunităţii

(1) În timpul regimului comunităţii, bunurile comune pot fi împărţite, în tot sau în parte, prin act încheiat în formă autentică notarială, în caz de bună învoială, ori pe cale judecătorească, în caz de neînţelegere.

(2) Prevederile art. 357 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
(3) Bunurile atribuite fiecărui soţ prin partaj devin bunuri proprii, iar bunurile neîmpărţite rămân bunuri comune.
(4) Regimul comunităţii nu încetează decât în condiţiile legii, chiar dacă toate bunurile comune au fost împărţite potrivit acestui articol.

Situatia s-a schimbat si sunt disperat. Acum sotia s-a razgandit, nu mai vrea banii, si sustine ca legea n-o poate obliga sa plece chiar daca eu ma ofer s-o despagubesc, ceea ce mi se pare o aberatie....adica partajele n-ar mai fi posibile in cazul in care unul dintre soti ar fi impotriva. Este adevarat asa-ceva ? Pot sa nu ma aleg cu nimic din banii munciti de parintii mei si de mine pentru a cumpara si imbunatati acel imobil ?
Contractul de vanzare-cumparare al locuintei (achizitionata in timpul casatoriei) specifica clar cine au fost procuratorii de fonduri (parintii) si cu ce sume au contribuit fiecare. Am stability atunci un procent al celor doua parti, chiar daca suma absoluta a fost diminuata din motive....pe care toata lumea le cunoaste.
Multumesc

Alte discuții în legătură

Procedura divort- costuri/partaj- acte necesare alex83 alex83 buna ziua...care sunt procedurile de divort..?mai trebuiein..instanta?..sau cum se face mai exact.../..ma refer si cu treaba de partaj cu toate...acte ... (vezi toată discuția)
Divort la mediator, familie cu copii si credit ipotecar cristeo cristeo Buna ziua, Sunt interesata cum se rezolva urmatoarea problema, familie cu 2 copii se hotaraste sa divorteze, prefera procedura medierii. Exista un apartament ... (vezi toată discuția)
Partaj la notar sau mediator Delia_DNL Delia_DNL Buna ziua, Sunt casatorita de multi ani si detin impreuna cu sotul meu un apartament ( primit de la parintii mei, utilatat si mobilat ) si un teren la sat ( ... (vezi toată discuția)