Sunt casatorita de multi ani si detin impreuna cu sotul meu un apartament ( primit de la parintii mei, utilatat si mobilat ) si un teren la sat ( tot de la parintii mei ). Din cauza mai multor neintelegeri, am decis de comun acord sa divortam amiabil la notar. El a precizat ca nu are pretentia la nimic si renunta la tot in favoarea mea. Este dispus sa dea o declaratie la notar ptr acest lucru.
Eu am consultat un avocat, care m-a sfatuit sa merg mai bine la mediator ptr acea declaratie ( acesta ar urma sa o trimita in instanta si voi primi decizie definitiva ).
Insa, din cate am citit, la mediator merg cuplurile care nu se inteleg la partaj...pe cand la noi nu e cazul. Intrebari:
- Care varianta este legala si cea mai buna ptr mine ( nu vreau ca dupa un timp sa se razgandeasca si sa isi ceara partea ) ? In plus nu as vrea sa-mi pierd timpul si la mediator si la notar.
- In situatia asta e vorba tot de partaj sau donatie ? Aceasta din urma stiu ca se poate contesta....Asa zisul partaj se poate face in acelasi timp cu depunerea actelor ptr divort, in aceeasi zi ?
- Care sunt termenele de rezolvare si costurile ptr ambele variante - notar / mediator ?
Am nevoie de un raspuns cat de repejor ptr ca sotul ma preseaza cu divortul.
Multumesc frumos.
O zi buna.
DIn moment ce aţi decis să divorţaţi la notar, pe cale amiabilă, tot acolo soţul îşi exprimă opţiunea faţă de bunurile dobândite în timpul căsătoriei. Costurile sunt mai mici şi nu aveţi nevoie de mediator pentru ceva ce este deja stabilit. Luaţi toate actele de stare civilă şi actele proprietate cu dvs., mergeţi la un notar, prezentaţi-le acestuia şi veţi vedea ce simplu este. Succes!
Cand depuneti actele pt divort, spuneti si faptul ca veti face si partaj si explicvati in ce conditii, ca omul recunoaste ca nu a contribuit la achizitionarea bunurilor, nu a investit in ele.., sa va dea lista cu ce aveti de facut , acte de adus, etc, iar cand va prezentati pt divort, faceti si partajul.
Presupun ca doamna avocat a recomandat parcurgerea procedurii medierii in privinta partajului, avand in vedere valoarea taxei de timbru - solutia cea mai avantajoasa financiar.
In cazul in care obtineti un acord de mediere, si apoi solicitati instantei doar consfiintirea acestuia prin hotarare de expedient, atunci aveti de achitat taxa de timbru doar 50% din valoarea care ar fi fost achitata, daca instanta era investita cu cererea de chemare avand ca obiect partajul.
Daca alegeti sa faceti partajul la notar, trebuie sa aveti in vedere achitarea taxei pe transferul de proprietate. Taxa se calculeaza la valoarea de grila notariala a apartamentului si terenului.
Nu va pot da informatii asupra onorariilor percepute de notar, ori mediator, intrucat difera de la un profesionist la altul.
OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru - Art. 11.
(1) Alte categorii de cereri se taxează după cum urmează:
a) cereri prin care părţile solicită instanţei pronunţarea unei hotărâri care să consfinţească înţelegerea părţilor, inclusiv când este rezultată din acordul de mediere - 20 lei; în cazurile în care înţelegerea sau acordul de mediere priveşte transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile, la această sumă se adaugă 50% din valoarea taxei care s-ar datora pentru acţiunea în revendicare a bunului cu valoarea cea mai mare dintre bunurile care fac obiectul dreptului real transferat. În cazul în care înţelegerea sau acordul de mediere are ca obiect partajul, la taxa fixă se adaugă 50% din valoarea taxei calculate potrivit art. 5;
Din informatiile expuse de catre dvs. reiese ca apartamentul si terenul va sunt donate de catre parintii dvs. astfel ca sotul nu avea de ce sa aiba pretentii asupra unei cote din respectivele proprietati.
Art. 5.
(1) Cererile în materia partajului judiciar se taxează astfel:
a) stabilirea bunurilor supuse împărţelii - 3% din valoarea acestora;
b) stabilirea calităţii de coproprietar şi stabilirea cotei-părţi ce se cuvine fiecărui coproprietar - 50 lei pentru fiecare coproprietar;
c) creanţe pe care coproprietarii le au unii faţă de alţii, născute din starea de proprietate comună - 3% din valoarea creanţelor a căror recunoaştere se solicită;
d) cererea de raport - 3% din valoarea bunurilor a căror raportare se solicită;
e) cererea de reducţiune a liberalităţilor excesive - 3% din valoarea părţii de rezervă supusă reîntregirii prin reducţiunea liberalităţilor;
f) cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia - 3% din valoarea masei partajabile.
(2) Dacă cererile în materia partajului judiciar prevăzute de alin. (1) se formulează în cadrul aceleiaşi acţiuni, aceasta se taxează cu o singură taxă de 5% din valoarea masei partajabile.
Daca bunurile sunt pe numele dumneavoastra dinainte de casatorie, nu intra in masa de impartit si nici nu ar trebui sa platiti nimic pentru partajul lor pentru ca deja sunt pe numele dumneavoastra. Doar daca le-ati achizitionat sau capatat in timpul casatoriei si nu le-ati declarat la inregistrare (intabulare) ca bunuri personale, atunci probabil va costa.