Buna ziua! As vrea sa stiu daca, in cadrul procesului de partaj, in urma cererii de acordare a facilitatilor ce am depus-o voi primi o reducere a taxei, dar in acest timp pana voi sti daca mi s-a aprobat sau nu cererea, voi cadea cu fostul sot la o intelegere prin mediator, ce se va intampla cu taxa ce va trebui sa o platesc?
Conform O.U.G nr. 80/2013 taxa de timbru pentru cererea de partaj este cea prevazuta la art. 5:
„Art. 5
(1) Cererile in materia partajului judiciar se taxeaza astfel:
a) stabilirea bunurilor supuse impartelii — 3% din valoarea acestora;
b) stabilirea calitatii de coproprietar si stabilirea cotei-parti ce se cuvine fiecarui coproprietar — 50 lei pentru fiecare coproprietar;
c) creante pe care coproprietarii le au unii fata de altii, nascute din starea de proprietate comuna — 3% din valoarea creantelor a caror recunoastere se solicita;
d) cererea de raport — 3% din valoarea bunurilor a caror raportare se solicita;
e) cererea de reductiune a liberalitatilor excesive — 3% din valoarea partii de rezerva supusa reintregirii prin reductiunea liberalitatilor;
f) cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia — 3% din valoarea masei partajabile.
(2) Daca cererile in materia partajului judiciar prevazute de alin. (1) se formuleaza in cadrul aceleiasi actiuni, aceasta se taxeaza cu o singura taxa de[b] 5% din valoarea masei partajabile.”
In cazul partajului bunurilor comune ale sotilor taxa de timbru este de 3% din valoarea masei partajabile..
In acest caz, al existentei unui acord de mediere, partile vor plati o taxa de timbru calculata conform art. 11 din O.U.G nr. 80/2013 respectiv: o taxa fixa de 20 lei la care se adauga 50% din valoarea taxei calculate potrivit art. 5 (adica 3% ÷ 2= 1,5 % din valoarea masei partajabile).
Si daca inainte de mediere instanta stabileste deja taxa diminuata cu 50%(pentru ca veniturile mele se situeaza sub 600 de lei pe mebru de familie), mai este valabila medierea?