avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impartire bunuri inainte de pronuntarea divortului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impartire bunuri inainte de pronuntarea divortului

Buna ziua,

exista vreo posibilitate/procedura legala prin care unul dintre soti sa despagubeasca pe celalalt sot cu c-valoarea partii acestuia dintr-un bun imobil (in speta un apartament cumparat in perioada casatoriei) inainte de finalizarea divortului ? Divortul dureaza deja de foarte mult timp (divort cu copii minori, intentat actiune iun 2013 primul termen febr-2014 !!).Am vrea sa rezolvam cat de repede posibil problema locativa, adica eu sa-i achit o anumita de suma de bani pentru a-si cumpara o locuinta in alta parte, eu sa raman singurul proprietar, dar totul sa fie foarte safe dpdv legal, inatacabil mai tarziu de catre una dintre parti sau terti.

Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: ILIE DORIN , Mediator 20:55, 16 Februarie 2014
Exista sansa. Depinde si de imobil si de cum se comporta si de instanta si de avocatul ce-l veti avea, inteleg ca aveti cota majoritara. Daca e asa dupa partaj sigur veti ramane singur dandu-i sulta.
Daca nu mai vrea sa partajati bunurile de comun accord, fie la notar fie la mediator, atunci nu aveti altceva de facut decat sa apelati la instant de judecata....Doar asa "scapati" de ea....Nimeni nu poate fi constrans sa ramana in indiviziune la nesfarsit....Consultati un avocet si...succes
Faceti un partaj in timpul casatoriei. Adresati-va instantei. Problema este ca daca mergeti la mediator pentru a face acord de mediere, veti plati o taxa la valoarea bunului impartit, apoi va trebui sa mergeti in instanta, pentru a se pronunta o sentinta prin care vi se recunoaste proprietatea. Veti plati o alta taxa de timbru. Deci, mergeti direct in instanta pentru a plati o singura taxa. Acordul de mediere, nu va recunoaste si dreptul de proprietate. Veti fi nevoiti dupa aceea sa va adresati instantei. Chiar daca sotul va sicaneaza, puteti promova un partaj in instanta in ciuda vointei lui. Consultati un avocat.
la mediator nu se plateste o taxa la valoarea bunului impartit, nu stiu unde ati auzit si de ce ati preluat aceasta EROARE grava.

Onorariul mediatorului nu este in functie de valoarea obiectelor partajabile ci de valoarea si gradul conflictului dintre parti.

Nu se plateste de 2 ori taxa de timbru, va rog sa nu mai dezinformati justitiabilii!

Daca apeleaza la mediere, vin amandoi, discuta cu mediatorul, si daca ajung la o intelegere se redacteaza un ACORD DE MEDIERE, acord de mediere care va fi CONSFINTIT de catre instanta de judecata, pe cale simpla, nelitigioasa, in termen de cateva zile ori saptamani. In acest caz instanta emite o HOTARARE DE EXPEDIENT ce contine exact intelegerea redactata de mediator cu partile, Hotarare ce va fi TITLUL TRANSLATIV DE PROPRIETATE si valideaza partajul pentru totdeauna. Instanta dispune astfel si mentiunile in Cartea Funciara.

Taxa de consfintire a Acordului de mediere se plateste o singura data, si reprezinta 50% din taxa care s-ar datora daca litigiul ar fi solutionat printr-un proces judiciar. Astfel, prin MEDIERE, partile din acest caz, ies aproape la jumatate din costurle partajului daca acesta ar avea loc la notar ori instanta prin proces clasic.

art 11 din Orodnanta 80/2013 privind taxele de timbru - se taxeaza astfel - a) cereri prin care partile solicita instantei pronuntarea unei hotarari care sa consfinteasca intelegerea partilor, inclusiv cand este rezultata din acordul de mediere - 20 lei; In cazul in care intelegerea sau acordul de mediere are ca obiect partajul, la taxa fixa se adauga 50% din valoarea taxei calculate potrivit art. 5;

art 5 lit f) cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia - 3% din valoarea masei partajabile.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura divort- costuri/partaj- acte necesare alex83 alex83 buna ziua...care sunt procedurile de divort..?mai trebuiein..instanta?..sau cum se face mai exact.../..ma refer si cu treaba de partaj cu toate...acte ... (vezi toată discuția)
Partaj la notar sau mediator Delia_DNL Delia_DNL Buna ziua, Sunt casatorita de multi ani si detin impreuna cu sotul meu un apartament ( primit de la parintii mei, utilatat si mobilat ) si un teren la sat ( ... (vezi toată discuția)
Divort la mediator, familie cu copii si credit ipotecar cristeo cristeo Buna ziua, Sunt interesata cum se rezolva urmatoarea problema, familie cu 2 copii se hotaraste sa divorteze, prefera procedura medierii. Exista un apartament ... (vezi toată discuția)