Am achiziționat un apartament intr o casa si am constatat ca ferestrele de la bucatarie si baie sunt blocate prin geamuri fixe exterioare de catre un vecin, care a inchis cu termopan si cu usa un balcon unde dau aceste ferestre, asumandu-si acest spatiu. Nu reiese din inscrisuri ca balconul respectiv e spatiu comun al tuturor proprietarilor casei, dar rezulta totusi ca am dreptul la 31% din dependintele comune, fara a fi identificate in contractul de vanzare-cumparare. Din suprafata calculata a apartamentului vecinului, rezulta ca nu are in proprietate balconul, dar el continua sa se comporte ca un proprietar, blocandu-mi accesul la ferestrele respective. Intrebarea este pe ce cale se poate sesiza problema, ce incadrare se poate aplica si unde trebuie depusa plangerea. A doua speta priveste fapta aceluiasi vecin, care a darâmat o grinda de sustinere, dupa cum am dedus eu, din structura de rezistenta, dintre apartamentul meu si al lui, fara autorizatie, dupa bunul său plac. Am solicitat de la Primarie, secția Urbanism, un răspuns privitor la existența autorizației de modificare imobil si nu mi au dat un raspuns. Prin urmare, care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurg în acest sens, ce incadrare are fapta vecinului si pe ce cale poate fi sesizata. În al treilea rând, același vecin și-a instalat pe un perete exterior al apartamentului meu un aparat de aer condiționat, pe care l-am rugat în repetate rânduri să-l amplaseze pe un perete de-al apartamentului lui, pentru că doresc să-mi renovez apartamentul si trebuie eliberat peretele în vederea executării unor lucrări de reparații. Vecinul refuză și acest lucru și, când l-am anunțat că-l voi demonta eu și i-l voi depune la ușă, a făcut sesizare la poliție că l-am amenințat. Întrebarea vizează aceleași chestiuni: încadrarea faptei vecinului și unitatea sau instanța căreia trebuie să mă adresez, de asemenea, mai ales privitor la primele spețe, dacă e mai eficient să sesizeze un avocat pentru mine sau să sesizez în nume propriu. Mulțumesc.
Recent, urmare a decesului tatalui, a fost dezbatuta mostenirea, revenindu-mi o cota de aprox.30% dintr-un apartament in suprafata de 50 mp, restul revenindu-i mamei mele care locuieste efectiv in acel imobil.
Precizez ca nu detin o alta locuinta proprietate personala si familia mea este compusa din 3 membrii. In prezent eu si familia mea locuim inr-un apartament inchiriat.
Sunt angajat in sistemul justitiei si intentionez sa solicit decontarea chiriei lunare, sens in care trebuie sa completez o declarative pe propria raspundere ca nu detin o locuinta in proprietate.
Conform Ordinului privind procedura de acordare a compensatiei lunare a chiriei pentru unele categorii de personal din sistemul justitiei publicat in MO patea I nr. 207/28.03.2012 locuinta este definita ca si "constructie alcatuita din una sau mai multe camera de locuit, cu dependintele, dotarile si utilitatile necesare care satisfice cerintele de locuit ale unei persoane sau familii, fiind exceptate camerele izolate ale unei locuinte, locurile de parcare, terasele, gradinile".
Rugamintea mea ar fi sa-mi precizati daca acea cota de 30% primita mostenire ar putea fi considerata ca si locuinta sau daca as putea da declaratia pe propria raspundere ca nu detin o locuinta proprietate.
Va multumesc