avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Activitate CostiH

Activitate CostiH

Multumesc frumos pentru informatie. O sa vad ce o sa mai spuna acum cei de la Garanti bank care sunt atat de "stricti" in interpretarea OUG 97/2005 . Abia astept sa ma duc luni sa ma cert un pic cu ei, chiar daca o sa am si cartea de identitate proaspat emisa. M-am saturat de tirania bancilor :)
Personal nici eu nu sunt de acord si as vrea sa contrazic politica bancii al carei client sunt, dar am nevoie de niste argumente puternice si in acelasi timp legale :)
Actul de identitate e cerut pentru stabilirea identitatii, identitate care cred ca se poate stabili si cu pasaportul care este un act oficial emis de o autoritate oficiala care contine suficiente elemente ca sa imi stabileasca identitatea, ca sa fiu identificat ca fiind una si aceeasi persoana cu cea care detine contul la acea banca. Nu cred ca bancile ar trebui sa se blocheze pe definitia abstracta data de OUG 97/2005 ci mai degraba sa adapteze concret in functie de situatie prevederile Regulamentului BNR. Asta e doar parerea mea. As fi vrut sa stiu daca e vreun alt mod legal in care sa contrazic procedura bancii de a accepta doar cartea de identitate ca act de stabilire a identitatii clientului
Daca am pierdut Cartea de identitate si doresc sa ridic din contul personal pe care il am la o banca o suma de bani si nu am decat pasaportul este legal sa nu mi se permita utilizarea acestuia ca si document de identificare a mea? Mentionez ca prevederile Regulamentului nr 9/2008 al BNR spune cam asa:
" Art. 8. -(1) Identificarea clienţilor persoane fizice are în vedere obţinerea cel puţin a următoarelor informaţii:
a) numele şi prenumele şi, după caz, pseudonimul;
b) data şi locul naşterii;
c) codul numeric personal sau, dacă este cazul, un alt element unic de identificare similar;
d) domiciliul şi, dacă este cazul, reşedinţa;
e) numărul de telefon, fax, adresa de poştă electronică, după caz;
f) naţionalitatea;
g) ocupaţia şi, după caz, numele angajatorului ori natura activităţii proprii;
h) funcţia publică importantă deţinută, dacă este cazul;
i) numele beneficiarului real.
(2) Verificarea identităţii clientului se realizează pe baza documentelor din categoria celor mai greu de falsificat sau de obţinut pe cale ilicită sub un nume fals, cum sunt documentele de identitate, emise de o autoritate oficială, care să includă o fotografie a titularului." As vrea sa stiu daca se pune semnul egal intre act de identitate cf OUG 97/2005 si document de identitate cf Regulamentului BNR .mentionat mai sus.