avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Pasaport vs Carte de Identitate la ghiseul unei banci
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Pasaport vs Carte de Identitate la ghiseul unei banci

Daca am pierdut Cartea de identitate si doresc sa ridic din contul personal pe care il am la o banca o suma de bani si nu am decat pasaportul este legal sa nu mi se permita utilizarea acestuia ca si document de identificare a mea? Mentionez ca prevederile Regulamentului nr 9/2008 al BNR spune cam asa:
" Art. 8. -(1) Identificarea clienţilor persoane fizice are în vedere obţinerea cel puţin a următoarelor informaţii:
a) numele şi prenumele şi, după caz, pseudonimul;
b) data şi locul naşterii;
c) codul numeric personal sau, dacă este cazul, un alt element unic de identificare similar;
d) domiciliul şi, dacă este cazul, reşedinţa;
e) numărul de telefon, fax, adresa de poştă electronică, după caz;
f) naţionalitatea;
g) ocupaţia şi, după caz, numele angajatorului ori natura activităţii proprii;
h) funcţia publică importantă deţinută, dacă este cazul;
i) numele beneficiarului real.
(2) Verificarea identităţii clientului se realizează pe baza documentelor din categoria celor mai greu de falsificat sau de obţinut pe cale ilicită sub un nume fals, cum sunt documentele de identitate, emise de o autoritate oficială, care să includă o fotografie a titularului." As vrea sa stiu daca se pune semnul egal intre act de identitate cf OUG 97/2005 si document de identitate cf Regulamentului BNR .mentionat mai sus.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:44, 11 Ianuarie 2015
Cetatenii romani cu domiciliul in Romania se legitimeaza la banca cu actul de identittate respectiv cartea de identitate ori cartea de identitate provizorie. Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate se legitimeaza la banca cu pasaportul CRDS. cetatenii straini se legitimeaza la banca cu pasaportul strain. Din pasaport nu rezulta domiciliul dvs. concret cu oras, starada, nr.bloc sau ap.
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
Justitiarul711, utilizator
Am fost la banca.Sa stiti ca sunt banci(ex. BRD) care elibereaza bani pe baza pasaportului . Conditia este ca acesta sa fie in termenul de valabilitate. Probabil e politica firmei. Unii considera ca pasaportul este doar un document de calatorie. Personal nu sunt de acord:)
Ultima modificare: Miercuri, 7 Ianuarie 2015
Justitiarul711, utilizator
Actul de identitate e cerut pentru stabilirea identitatii, identitate care cred ca se poate stabili si cu pasaportul care este un act oficial emis de o autoritate oficiala care contine suficiente elemente ca sa imi stabileasca identitatea, ca sa fiu identificat ca fiind una si aceeasi persoana cu cea care detine contul la acea banca. Nu cred ca bancile ar trebui sa se blocheze pe definitia abstracta data de OUG 97/2005 ci mai degraba sa adapteze concret in functie de situatie prevederile Regulamentului BNR. Asta e doar parerea mea. As fi vrut sa stiu daca e vreun alt mod legal in care sa contrazic procedura bancii de a accepta doar cartea de identitate ca act de stabilire a identitatii clientului
Personal nici eu nu sunt de acord si as vrea sa contrazic politica bancii al carei client sunt, dar am nevoie de niste argumente puternice si in acelasi timp legale :)
Este adevarat sunt multi care considera ca pasaportul este un act de calatorie. De exemplu pe baza pasaportului romanesc(avand domiciliul in Romania) deocamdata nu va puteti casatori si nici nu puteti ridica certificate sau intocmi alte acte de stare civila.
La ce banca v-ati prezentat si ati fost refuzat?
Ultima modificare: Joi, 8 Ianuarie 2015
Justitiarul711, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua! as sa stiu daca pasaportul poate fi folosit in locul ... Muninn Muninn Buna ziua! As sa stiu daca pasaportul poate fi folosit in locul buletinului in relatia cu banca (demersuri obtinere credit ipotecar), notarul (contract ... (vezi toată discuția)
S.o.s iazbuka iazbuka Ieri mi-au fost furat portofelul cu tot cu buletinul meu fiind singura mea carte de identitate, tin sa precizez ca sunt in olanda, ce as putea face sa pot ... (vezi toată discuția)
Act de identitate pentru contract notarial enverhoxha enverhoxha La cumpărarea unui bun imobiliar, singurul act de identitate acceptat de notar pentru contract este CI, sau se poate folosi un alt act (paşaport, permis de ... (vezi toată discuția)