avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de identitate pentru contract notarial
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de identitate pentru contract notarial

La cumpărarea unui bun imobiliar, singurul act de identitate acceptat de notar pentru contract este CI, sau se poate folosi un alt act (paşaport, permis de conducere etc.)?
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Octombrie 2011
enverhoxha, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 21:33, 16 Octombrie 2011
C.I., sau A.I... acum, depinde si de notar...
Teoretic numai CI.
Cel mai bine este sa fiti identificat cu cartea de identitate, dar se poate si pasaport. In niciun caz permis de conducere, acela nu este act de identitate.
Art.50 din Legea 36/1995:
Partile participante la actul notarial pot fi identificate de notarul public prin mentiunea în încheiere ca ele sunt cunoscute personal de acesta. În cazul în care notarul public nu cunoaste partile este obligat sa se convinga de identitatea acestora, stabilita, dupa caz, prin:

a) acte de identitate sau legitimatii oficiale, prevazute cu semnatura, stampila si fotografia posesorului;

b) atestarea avocatului care asista partea;

c) doi martori de identitate, cunoscuti personal de notarul public sau legitimati conform lit. a).

Nu poate fi martor de identitate cel care:

a) nu a împlinit 18 ani;

b) figureaza în act ca parte sau ca beneficiar;

c) din cauza unei deficiente psihice sau fizice nu este apt pentru dovedirea identitatii.
Permisul de conducere-Exclus!Doar C.I.,B.I sau Pasaport!Nici Cartea de alegator nu este act de identitate!
Extras din Ordonanţă de urgenţă nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români:

Art. 12. - (1) Actul de identitate este documentul care se eliberează, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, cetăţeanului român şi care face dovada identităţii, a adresei de domiciliu şi, după caz, a adresei de reşedinţă titularului acestuia. Acest document se eliberează începând cu vârsta de 14 ani.
(2) În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, prin act de identitate se înţelege cartea de identitate, precum şi cartea de identitate provizorie şi buletinul de identitate, aflat în termen de valabilitate.
(3) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, prin act de identitate se înţelege şi cartea electronică de identitate.
(4) Buletinele de identitate, eliberate în condiţiile legii, rămân valabile până la preschimbarea lor în totalitate.

Astea sunt actele de identitate cu care se legitimeaza cetatenii romani pe teritoriul Romaniei. Mai exista in legi speciale legitimatii ce sunt documente( de serviciu) ale anumitor angajati, profesii etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pasaport in loc de buletin la tribunal rockade rockade Buna ziua!Am un proces pentru pensie alimentara miercuri si azi am descoperit ca mi-a expirat buletinul.Intrucat nu am timp sa-l reinnoiesc pana miercuri,ma ... (vezi toată discuția)
Angajare în câmpul muncii Cezar B. Cezar B. Bună ziua , se poate angaja un tânăr basarabean în câmpul muncii ca orice alt român ? ( A obținut cetățenie română cu domiciliul în Rep.Moldova, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! as sa stiu daca pasaportul poate fi folosit in locul ... Muninn Muninn Buna ziua! As sa stiu daca pasaportul poate fi folosit in locul buletinului in relatia cu banca (demersuri obtinere credit ipotecar), notarul (contract ... (vezi toată discuția)