avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Pasaport vs Carte de Identitate la ghiseul unei banci
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Pasaport vs Carte de Identitate la ghiseul unei banci

Daca am pierdut Cartea de identitate si doresc sa ridic din contul personal pe care il am la o banca o suma de bani si nu am decat pasaportul este legal sa nu mi se permita utilizarea acestuia ca si document de identificare a mea? Mentionez ca prevederile Regulamentului nr 9/2008 al BNR spune cam asa:
" Art. 8. -(1) Identificarea clienţilor persoane fizice are în vedere obţinerea cel puţin a următoarelor informaţii:
a) numele şi prenumele şi, după caz, pseudonimul;
b) data şi locul naşterii;
c) codul numeric personal sau, dacă este cazul, un alt element unic de identificare similar;
d) domiciliul şi, dacă este cazul, reşedinţa;
e) numărul de telefon, fax, adresa de poştă electronică, după caz;
f) naţionalitatea;
g) ocupaţia şi, după caz, numele angajatorului ori natura activităţii proprii;
h) funcţia publică importantă deţinută, dacă este cazul;
i) numele beneficiarului real.
(2) Verificarea identităţii clientului se realizează pe baza documentelor din categoria celor mai greu de falsificat sau de obţinut pe cale ilicită sub un nume fals, cum sunt documentele de identitate, emise de o autoritate oficială, care să includă o fotografie a titularului." As vrea sa stiu daca se pune semnul egal intre act de identitate cf OUG 97/2005 si document de identitate cf Regulamentului BNR .mentionat mai sus.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:44, 11 Ianuarie 2015
Intr-adevar sunt denumite documente de calatorie, insa Art. 6 alin (4) din Legea 248/2005 actualizata precizeaza:

Documentele de călătorie prevăzute la alin. (1) sunt proprietatea statului român şi fac dovada, în faţa autorităţilor române şi străine, a identităţii, cetăţeniei, calităţii, precum şi a dreptului titularului de a călători în străinătate.

[ link extern ]
Faptul ca nu are inscris si domiciliul aduce niste restrictii de utilizare a pasaportului (cum sunt cele enumerate mai sus: casatoria, eliberarea unor certificate de stare civila) care sunt conditionate de reglementari stricte dar in cerintele BNR se incadreaza perfect ca document de identificare.
Perfect de acord. De altfel exista un proiect de lege prin care urmeaza a se elibera acte de stare civila si pe baza pasaportului. Inca e in lucru.=D>
Multumesc frumos pentru informatie. O sa vad ce o sa mai spuna acum cei de la Garanti bank care sunt atat de "stricti" in interpretarea OUG 97/2005 . Abia astept sa ma duc luni sa ma cert un pic cu ei, chiar daca o sa am si cartea de identitate proaspat emisa. M-am saturat de tirania bancilor :)
Din pacate fiecare banca are regulamentul ei de ordine interioara, au si ele legile lor speciale. In cazul Garanti Bank probabil politica interna este sa va legitimati cu cartea de identitate de aceea nu cred ca este cazul sa va certati degeaba.
Da, bancile nu vor cu pasaportul...
Era bine sa le fi depus o cerere prin registratura atunci cand v-au refuzat si sa fi luat numar de inregistrare...daca tot aveati chef sa va luati cu ei...

Problema cu regulamentul insa este aceea ca nu pot da un regulament care sa incalce legea.

In ierarhia actelor normative legea este cea esentiala si cea care trebuie respectata deoarece este in varful ierarhiei.
Cum ar fi sa dea un regulament prin care nu nu te poti identifica la banca decat cu un card emis de ei si care sa il mai si platiti...?
Nu este chiar asa cu regulamentul...la drept vorbind...

In plus, regulamentul nu este semnat de client.
Doar daca are un contract in care scrie ca doar prin carte de identitate poate sa faca ceva anume atunci ar avea loc alte discutii juridice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! as sa stiu daca pasaportul poate fi folosit in locul ... Muninn Muninn Buna ziua! As sa stiu daca pasaportul poate fi folosit in locul buletinului in relatia cu banca (demersuri obtinere credit ipotecar), notarul (contract ... (vezi toată discuția)
S.o.s iazbuka iazbuka Ieri mi-au fost furat portofelul cu tot cu buletinul meu fiind singura mea carte de identitate, tin sa precizez ca sunt in olanda, ce as putea face sa pot ... (vezi toată discuția)
Act de identitate pentru contract notarial enverhoxha enverhoxha La cumpărarea unui bun imobiliar, singurul act de identitate acceptat de notar pentru contract este CI, sau se poate folosi un alt act (paşaport, permis de ... (vezi toată discuția)