avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Activitate salexs90

Activitate salexs90

Răspuns la discuția Oprirea salariului?Temei legal?
Da,voi apela la instanta SI la ITM . Multumesc foarte mult pentru raspunsurile Dvs!freeelis a scris:

Am inteles. Insa in afara solutiei de a promova o actiune in instanta, mai puteti sesiza ITM-ul si/sau apela la procedura medierii.

Mi s-a retinut tot salariul,nu doar o suma anume . Tocmai aici e problema. Eu i-am anuntat. Daca pana in data de 26 luna curenta nu voi gasii salariul in contul de salariu pe card,ii voi da in judecata.
Corect. Insa NU am produs nici o paguba. Sunt camere video,sistem de securitate,etc. Nu am de ce sa imi fac griji pentru ca eu am fost corect cu ei. Ei se pare insa ca nu prea vor sa fie corecti.freeelis a scris:

Potrivit art. 169 din Codul muncii, nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

Astfel , angajatorul poate face retineri din salariu numai daca:
- exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila
- un acord al partilor incheiat in condtiile prevazute de art.254 C.mun.

De asemenea, potrivit Legii 22/2969, garantia in numerar si dobinda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cind paguba a fost acoperita in intregime.

Multumesc mult pentru raspuns! In cazul lipsurilor din magazin as fi de acord sa imi traga un procent din salar cum s-a mai intamplat,pentru ca trageau o suma de bani de la toti angajatii,dar nu sa mi se opreasca tot salariul.Este totusi o nedreptate. Am si mailul de la D-nul director si asa mai departe.Am facut o sesizare la directiune la Bucuresti,i-am notificat ca in data de 25.03.2014 daca nu imi voi primi salariul in contul de salariu cum s-a intamplat pana acum,in 26.03.2014 avocatul va merge la tribunal si va introduce cererea.
Din data de 27.09.2013 pana in data de 19.02.2014 am muncit la o companie mare din Romania care comercializeaza Electronice/Electrocasnice . In data de 18.02.2014 mi-am depus demisia la zi pentru ca mi-am fost gasit de lucru in strainatate si trebuia sa plec in data de 20.02.2014 din tara la noul loc de munca. Toate bune si frumoase. In data de 25.02.2014 firma trebuia sa imi plateasca avansul aferent lunii Februarie 2014 dar nu am gasit in contul de salariu nici un leu. Lichidarea se plateste mereu in data de 10 a fiecarei luni.Nici in data de 10.03.2014 nu am gasit nici un ban in contul meu de salariu. Din acest moment am luat legatura cu sediul central al firmei din Bucuresti,si am primit un e-mail de la o Dna/Dsoara de la departamentul HR cum ca sa ma duc la firma la Targu Mures (Unde de altfel eu lucrasem) sa imi ridic avansul + lichidarea. Mi s-a cerut un numar de telefon,l-am notat in e-mail si dupa 2-3 zile am primit un E-Mail de la directorul magazinului din Targu Mures,cum ca nu voi primi nici un ban pentru ca la inventarul facut in magazin s-au constatat numeroase lipsuri (era un obicei in firma acest fapt). Inainte de demisia mea cu 2-3 saptamani au mai plecat doi colegi cu demisie la zi,si la acel inventar au iesit produse in minus insa ei si-au primit salariile in mod normal. Este legal sa ma lase asa fara nici un ban? Adica i-am intrebat ca ma banuiesc pe mine ca as fi furat eu acele bunuri sau care este motivul,iar directorul magazinului mi-a transmis prin e-mail ca NU. In magazin sunt camere de supraveghere,atat in depozit cat si in spatiul comercial. Deci ce as putea face sa imi recuperez banutii? Va rog frumos sa ma ajutati cu niste sfaturi! Multumesc anticipat!