Art. 649
Părţile comune
(1) Sunt considerate părţi comune, în măsura în care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel:
c) instalaţiile de apă şi canalizare, electrice, de telecomunicaţii, de încălzire şi de gaze de la branşament/racord până la punctul de distribuţie către părţile aflate în proprietate exclusivă, canalele pluviale, paratrăsnetele, antenele colective, precum şi alte asemenea părţi;
Art. 654
Cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune
(1) În lipsa unor prevederi legale sau înţelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte.
In cazul de fata, avem de-a face cu o lucrare la una din instalatiile comune, aflate in coproprietate fortata (teava de apa). Din articolele mentionate, trag concluzia ca ar trebui sa se imparta cheltuielile conform cotei parti a fiecarui proprietar.
Daca se poate intrepreta si altfel, va rog sa argumentati.
Nu se trage teava de la un punct de bransament, ci se deviaza teava de pe acel teren - rezulta astfel 2 puncte de bransament in cele 2 capete in care se taie teava.
Scopul nu este aducerea de utilitati pe teren, ci devierea tevii care trece pe teren, astfel incat sa se poata obtine autorizatie de constructie.
Costurile nu pot fi in nici un caz egale. Sa detaliem un pic pentru exemplificare.
Proprietarul 1: 135m deschidere, proprietarul 2: 20m deschidere, proprietarul 3: 10m deschidere. Daca lucrarea ar fi facuta individual, de fiecare proprietar in parte, costurile ar fi diferite, datorita lungimii de teava necesara, in functie de deschiderea fiecaruia. Intrebarea este daca materialele folosite pe laterale (25m x 2 de teava + coturi + racorduri la vechea teava etc.) se impart in mod egal, sau conform cu cota parte a fiecaruia.
In codul civil, Art 587, alin 3, scrie: "În caz de neînţelegere între părţi, instanţa de judecată va stabili valoarea contribuţiei fiecăreia la imobilul rezultat, respectiv a cotelor-părţi din dreptul de proprietate." Ce concluzie ar trebui sa tragem de aici? Nu stiu daca acest articol se aplica acestui caz...
Se intampla de multe ori sa avem opinii diferite, sa vedem diferit echitatea, de aceea exista legi. Tocmai pentru pastrarea bunelor relatii de vecinatate vrem sa vedem cum este corect sa se imparta aceste cheltuieli. Trebuie sa existe o baza legala, judecatorul interpreteaza legea, nu-si da cu parerea.
Evident, nu vrem sa ajungem in fata unui judecator. Vrem sa vedem care este solutia corecta, astfel incat toata lumea sa fie convinsa ca s-a facut impartirea corect.
S-a efectuat o lucrare de deviere a unei tevi de apa de pe pe o bucata de teren cu 3 parcele (3 proprietari), cu aceeasi latime, dar cu deschideri diferite (lucrare necesara pentru a se putea obtine autorizatie de constructie pe cele 3 parcele).
Unul din proprietari este de parere ca ar trebui facuta imparteala in functie de cota parte pe care o detine fiecare proprietar din totalul celor 3 parcele.
Un alt proprietar considera ca devierile laterale (cu coturi, camine etc.) ar trebui impartite la 3, iar teava care trece prin dreptul fiecaruia sa se imparta conform cotei parti detinuta de fiecare.
Cum este corect sa se imparta aceste cheltuieli? Care este baza legala?